DNEVNI

ČEKANJE ‘BIJELOG DIMA’: Hoće li Neum postati ‘mali Dayton’?

NEUM, 27. siječnja (FENA) - Razgovori i pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine nastavljaju se od petka u Neumu.(Foto FENA/Mario Obrdalj)

Pregovori oko izmjena Ustava BiH i izmjena Izbornog zakona BiH preselili su se u Neum. U taj gradić „na plavome morskom žalu“ zajedno za s direktoricom za zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu Matthew Palmerom otputovala je karavana bosanskohercegovačkih političara i lidera političkih stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH.

Pregovori bez oporbe
Eichhorst i Palmer prethodno su održali  sastanak sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, nakon čega su u Delegaciji EU nastavljeni razgovori sa liderima političkih partija.

Na razgovorima su bili predsjednici SDA Bakir Izetbegović, HDZ-a BiH Dragan Čović, SNSD-a Milorad Dodik, te lideri opozicionih stranaka iz Republike Srpske – SDS-a, PDP-a i DNS-a. Uslijedili su i sarajevski razgovori s oporbenim strankama od kojih su one najznačajnije odbile sudjelovati na pregovorima u Neumu.
Stranke iz Republike Srpske su prethodno izrecitirale na šta ne pristaju kada je u pitanju ustavna i izborna reforma. Njihov priključenje pregovorima nije potpuno isključeno, ali je evidentno da će međunarodni dužnosnici prethodno pokušati postići dogovor dijela stranaka iz Federacije BiH.

Dolazak u Neum su potvrdili HDZ BiH, SDA, SBB i NiP, dok su zbog isključivanja mogućnosti razgovora o njihovim prijedlozima uređenja države BiH odlazak u Neum definitivno odbili SDP BiH, Naša stranka i Demokratska fronta.
Kapacitet od 2/3 postoji
Ono što je posebna zanimljivost je da kapacitet koje imaju lideri stranaka u Parlamentu BiH koji će sudjelovati u neumskim pregovorima uistinu predstavlja mogućnost da se, kada im se pridruže stranke iz Republike Srpske, pronađe dvotrećinska većina za ustavne promjene u BiH.

Naknadno, promjene izbornog zakona ne bi predstavljale problem jer je za njih potrebna samo natpolovična većina. Konkretno, SDA, HDZ, NiP, SBB, SNSD, SDS i PDP imaju više od 2/3 potrebnih ruku za implementaciju eventualnog dogovora u Neumu.

Budući su iz Republike Srpske gotovo svi najavili da će podržati sve ono što se dogovori u Federaciji BiH ukoliko se ne zadire u određena postojeća rješenja u RS-u poput direktnog izbora članova Predsjedništva BiH te je i sam Milorad Dodik potvrdio da će prihvatiti određene ograničene ustavne promjene može se reći da će eventualni neumski dogovor zaista imati mogućnost biti implementiran.

Iako se tako ne čini na prvi pogled, određene stvari su ipak istjerane na čistac. U prvom redu, to je činjenica da je moguće naći parlamentarnu većinu ukoliko se Bakir Izetbegović i Dragan Čović dogovore i usuglase svoj zajednički prijedlog ustavnih i izbornih reformi.

Sličan, ako ne i potpuno isti scenarij već je viđen kada je u pitanju ‘Mostarski sporazum’ koji je dogovorom ove dvojice predsjednika stranaka uz naknadnu pomoć stranaka iz Republike Srpske omogućio djelomične izmjene Izbornog zakona kojim su omogućeni izbori u Mostaru. Na ovaj način pregovori su vraćeni na činjenicu da vladajuća koalicija na državnoj razini HDZ-SDA-SNSD čak i bez DF-a može osigurati dovoljnu većinu za sve što se dogovore.

U tom projektu im uopće nije potrebna pomoć oporbenih stranaka već isključivo njihov međusobni dogovor, pa je i s te strane potpuno logičan izostanak glavnih oporbenih stranaka. U tom kontekstu čak i međunarodni dužnosnici očigledno nisu radili pritisak da oporbene stranke ‘moraju’ pregovarati.

Neum kao „mali Dayton“
Hoće li ostali pregovarači i na koji način doći do dogovora ostaje veliko pitanje, ali je sigurno da mač mogućih sankcija već mjesecima visi „nad glavama“ glavnih pregovarača. Također, sigurno je da oni koji budu pregovore vodili po principu „sve ili ništa“ na kraju neće dobiti ništa, a biti će identificirani kao glavni „krivci“ za možda čak i konačnu propast pokušaja izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH.
Mnoge u BiH seljenje pregovora u „izolirani“ Neum podsjeća na svojevrsni „Dayton“ kada su glavni pregovarači bili u svojevrsnom „zatvoru“ u američkoj bazi sve dok nisu postigli dogovor i potpisali sporazum. Može li Neum biti „mali Dayton“ ovisiti će ponajprije od dvojice nacionalnih lidera, a kasnije i od trećeg. 

Mnogi smatraju da njima u stvari nikakav dogovor ne odgovara, ali i da bi prijetnje sankcijama cijelu atmosferu mogle okrenuti u suprotnom smjeru. Upravo zbog toga, priča o mogućim sankcijama vodećim političkim strankama i liderima u kombinaciji sa „izolacijom“ u Neumu dodatno dobija na značenju. Zbog toga, mnogi će sa znatiželjom iščekivati hoće li se pojaviti „bijeli dim“ iz neumskih dimnjaka.  J. S.