DNEVNI

Čerkez: Krivulja zaraženih se smirila, važeće mjere dale rezultata

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Pres-konferencija Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Na fotografiji: Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva. Foto FENA/Harun Muminović

Od posljednjeg izvješća o epidemiološkoj situaciji u u Federaciji BiH, Zavodu za javno zdravstvo FBiH su prijavljeni rezultati testiranja 983 uzorka, od kojih su 362 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskoj, Srednjobosanskoj, Zeničko-dobojskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Tuzlanskoj i u Sarajevskoj županiji. U promatranom je razdoblju Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno i  37 smrtnih ishoda, tako da je, zakljupno s ponedjeljkom, ukupan broj smrtnih ishoda na području FBiH iznosio 1391. Do sada je testirano ukupno 263.147 uzoraka, a COVID-19  potvrđen kod 51.320 osoba. Oporavilo se 31.615 pacijenata a, s jučerašnjim danom, aktivno je bilo 18.314 slučajeva.

Šest pacijenata preminulo u mostarskoj Covid-bolnici

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar je tijekom proteklog vikenda preminulo šest osoba iz Mostara, Konjica, Ljubuškog te iz Čapljine. Na bolničkom liječenju je, prema podacima od ponedjeljka, bilo 111 bolesnika, od kojih 11 na invazivnoj i 8 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dok su ostali bili klinički stabilno. U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar u petak, subotu i nedjelju testirano je 1414 uzoraka a u Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je bilo 316 osoba: 221 iz Mostara, 14 iz Konjica, 18 iz Jablanice, 10 iz Čapljine, 6 iz Čitluka, 23 iz Stoca, 3 iz Neuma i 21 iz Prozor-Rame. Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su ukupno 14831  rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi je 5231 rješenja, podaci su Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

Ograničenje kretanja u FBiH još 14 dana

Sadašnje mjere uvedene zbog pandemije Covida-19 u Federaciji BiH produžava se za još 14 dana, potvrdio je za BHRT Goran Čerkez, član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. To znači da će mjera ograničenog kretanja od 23 do 05 sati trajati gotovo do drugog tjedna prosinca. “Situaciju treba držati pod kontrolom, krivulja zaraženih se smirila. Ovo su maksimum mjera koje smo donijeli a, budemo li donosili neke druge mjere, morali bismo kozultirati i vladu. No, ove mjere će biti dovoljne. Dosta je spekulacija o nekom zatvaranju, ali jedino što mogu potvrditi je da ćemo ove mjere produžiti još 14 dana. Ne planiramo rigoroznije mjere, samo je potrebno poštivati postojeće“, kazao je on dodavši da su trenutno važeće mjere dale rezultata.

Prosvjed ispred zgrade Vlade Brčko Distrikta zbog novih mjera

Više od 200 građana Brčkog okupilo se jučer ispred zgrade Vlade Brčko Distrikta BiH kako bi iskazali revolt novim mjerama donesenim u cilju sprječavanja širenja koronavirusa. Okupljeni traže da im se omogući rad, naglašavajući da konobari ne prenose zarazu. Kako su naveli okupljeni, Udruženje ugostitelja nije organizator prosvjeda već su to ugostitelji koji su izašli na ulicu kako bi pojasnili koliko će ponovno zaključavanje utjecati na njihov rad. Podsjetimo, od nedjelje navečer u Brčkom je pononvo na snazi tzv. policijski sat te je zabranjen rad ugostiteljskim objektima, teretanama…

RS: Više od 44% testiranih pozitivno na koronavirus

Od posljednjeg izvješća o epidemiološkoj situaciji u RS-u, u Institutu RS-a za javno zdravstvo, Univerzitetskom kliničkom centru RS i u bolnicama “Sveti Vračevi” u Bijeljini i izvršeno je testiranje 407 laboratorijskih uzorka, a virus korona potvrđen je kod 181 osobe. Prema mjestu prebivališta, 90 osoba je iz Banja Luke, 31 iz Prnjavora, po 10 iz Kozarske Dubice i Laktaša, 7 iz Mrkonjić Grada, po 5 iz Bijeljine, Gradiške i Lopara, po 3 iz Zvornika i Čelinca, po 2 iz Kneževa, Ugljevika i Šipova i po jedna iz Dervente, Istočnog Novog Sarajeva, Kotor Varoša, Milića, Ribnika i Srpca. Institutu RS-a za javno zdravstvo je, istodobno, prijavljeno 26 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo ovog virusa. Do sada je u RS-u potvrđeno 27.726 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 886 osoba kod kojih je potvrđen test na ovaj virus. Oporavile su se ukupno 13.533 osobe, a testirano ih je ukupno 126.944. Prema jučerašnjim podacima, pod zdravstvenim nadzorom bile su 12.572 osobe.

Počinje cijepljenje protiv sezonske gripe

Branislav Zeljković, direktor Instituta RS-a za javno zdravstvo, najavio je da od danas na području RS-a počinje cijepljenje protiv sezonske gripe i to, kako za one koji imaju pravo na besplatno cjepivo, tako i one koji na to nemaju pravo, a žele se cijepiti. On je pozvao građane da posebnu pozornost obrate na poštivanje mjera pri dolasku i tijekom samog cijepljenja.  Cjepivo koje je nabavio Institut je četverovalentno, a nabavljeno je 20.000 doza za rizične kategorije i 5.000 doza za komercijalno cijepljenje, pri čemu će doza za građane koštati 26 KM. Zeljković je trenutnu epidemiološku situaciju u pogledu koronavirusa ocijenio kao nepovoljnu te je još jednom apelirao na građane da i dalje poštuju mjere. Kada su u pitanju općine u RS, ocijenjeno je da je u nekima došlo do smirivanja situacije, dok se drugima ona pogoršala. Prema podacima od ponedjeljka , najgore je stanje bilo u Trebinju, koje je kasnije ušlo u epidemiju. To je, naime, trenutno jedini grad u RS koji ima više od 1.500 novih slučajeva na populaciji od 100.000 osoba u 14 dana.

VEZANO

WHO donirao Federaciji BiH 12,6 tona zaštitne medicinske opreme

urednik

Čerkez: Dolazi period većeg rizika od zaraze

urednik

INTERVJU Goran Čerkez: Bezbroj puta ponavljam, daleko je kraj pandemije!

urednik