DNEVNI

Četiri bolnice potpuno neoštećene u potresima, sve zbog jednog uređaja

Četiri bolnice, u kojima su tokom izgradnje korišteni uređaji za seizmičku izolaciju, nisu uopće oštećene tokom razornih potresa u južnoj Turskoj.

U oba smrtonosna potresa – Državna bolnica Elbistan koja je u epicentru drugog velikog potresa, Državna bolnica Hatay Dortyol, Državna bolnica Malatya Battalgazi i Porodilište i dječja bolnica u Malatyi nisu pretrpjele ni najmanju štetu zahvaljujući uređajima za seizmičku izolaciju. Ova četiri objekta postali su sklonište za žrtve potresa, javljaju turski mediji.

Uređaji za seizmičku izolaciju postavljeni u stup ili podnožje zgrada apsorbiraju snagu udara od potresa jačine 5 i više stupnjeva po Richteru, a istovremeno pružaju mogućnost prekida kontakta između potresa i konstrukcije.

Neke državne bolnice u Osmaniji, Adijamanu i Kahramanmarašu, čija je izgradnja pred završetkom, nisu oštećene zahvaljujući sistemu koji štiti zgrade smanjujući jačinu potresa za pet puta.

“Poslije 2013. godine seizmički uređaji, koji su obavezni za bolnice u zoni potresa prvog i drugog stupnja, gotovo služe kao osiguranje”, rekao je građevinski inženjer Umit Kacmaz.

“Uređaji za seizmičku izolaciju postavljeni su među stupovima između podruma i prizemlja. Dakle, odvajanjem nadgradnje od tla tokom potresa, uređaj štiti zgradu od podrhtavanja”, objasnio je Kacmaz.

“Cijena izolatorskog uređaja za postavljanje na stub je u prosjeku blizu 4.000 eura. Na primjer, za kuću od 20 stubova može doći do dodatnih troškova od 80.000 eura”, istakao je Kacmaz.

Saznaje se da je u izgradnji Državne bolnice Elbistan korišteno 580 uređaja za seizmičku izolaciju, 340 u Državnoj bolnici Dortyol, 222 u Državnoj bolnici Battalgazi i 254 u Porodilištu i dječjoj bolnici Malatya.