BIH DNEVNI

Četrdeset posto birača doživjelo neki oblik političkog pritiska

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ provela je istraživanje o izravnim i neizravnim pritiscima na birače u BiH, koji su iz godine u godinu sve učestaliji.

Postoje ozbiljne zabrinutosti zbog nepostojanja mehanizama za zaštitu građana te činjenice da postojeći mehanizmi nisu efikasno iskorišteni.

Istraživanje je provedeno u kolovozu 2023. godine u 69 od 143 grada i općine, 40 u FBiH, njih 28 u RS-u te u Brčko Distriktu BiH, te je obuhvatilo 868 građana i građanki u BiH.

Nalazi pokazuju da su politički pritisci te nedemokratski i nezakonit utjecaj na izbornu volju građana itekako dio bh. zbilje.

Javna tajna

– Politički pritisci na birače i biračice u BiH su, istodobno, javna tajna i nedovoljno su istražen problem, ali su i nedovoljno zastupljena tema, osim u periodu koji prethodi izborima. Ono što je naročito zabrinjavajuće je to da su brojni oblici političkih pritisaka postali uobičajena ponašanja političkih subjekata koji sudjeluju u izbornim utrkama, što je dovelo do toga da građani i građanke često pritiske na birače promatraju kao redovite stranačke aktivnosti, navode iz Koalicije „Pod lupom“ uz napomenu da je cilj istraživanja taj da se građani aktivno suprotstave pritiscima na birače, uzrokovanim izbornom korupcijom, i da postanu otporniji na sve oblike pritisaka i zastrašivanja birača.

Istraživanje je pokazalo da je više od 88% ispitanika upoznato s pojmom i značenjem političkog pritiska, dok je njih blizu 40% izjavilo da je doživjelo neki oblik političkog pritiska.

Nadalje, blizu 30% ispitanika/ca je izjavilo da je doživjelo politički pritisak kako bi sudjelovali u nekim političkim ili stranačkim aktivnostima mimo svoje volje.

Veliki raspon oblika pritisaka

– Od oblika političkih pritisaka na birače, prednjači vršenje izravnog pritiska u smislu za koga glasovati. Slijedi prisustvo političkim ili stranačkim događajima, pritisci na učlanjenje u stranku, osobito zarad ostvarivanja određenih prava ili nuđenje osobne koristi, najčešće zaposlenja. Ispitanici su visoko postavili i politički pritisak koji se tiče prikupljanja tzv. ‘sigurnih’ glasova za stranku ili kandidata, kao i pritisak da se na društvenim mrežama podržava i promiče stranke ili kandidate.

– Izbori su osnovni stup svake demokracije i mogućnost da građani izraze svoj glas i utječu na oblikovanje budućnosti svoje zemlje te nitko ne smije imati pravo utjecati na građane na bilo koji način kako bi glasovali protiv svoje volje, ukazuju iz Koalicije „Pod lupom“, u kojoj drže nužnim uvesti politiku nulte tolerancije prema političkim pritiscima i zlouporabama kako bi se stvorilo ozračje u kojem se takve aktivnosti najstrože osuđuju i kažnjavaju.

Politički subjekti moraju poštivati zakon i suzdržati se od vršenja pritiska na birače, dok slučajeve navodnog pritiska na birače treba ispitati brzo, temeljito i učinkovito, a tužitelji i Središnje izborno povjerenstvo BiH trebaju počinitelje pravodobno pozvati na odgovornost.