BIH DNEVNI

Četvorka uputila zahtjev Ustavnom sudu za osporavanje Zakona o imovini RS-a

Kako je ranije i najavljeno, jedanaest poslanika Četvorke iz Predstavničkog doma BiH uputilo je zahtjev Ustavnom sudu u vezi sa spornim Zakonom o imovini RS-a.Jedanaest poslanika SDP-a, NiP-a, Naše stranke i Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad uputili su Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokrentnoj imovini RS-a, nakon što je danas zakon trebao stupiti na snagu te se može osporavati.

Kako je rečeno iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića (NiP), državna imovina je za njih jedno od najvažnijih pitanja i o tome može odlučivati samo Parlamentarna skupština BiH.

Zvizdić je pojasnio da je suština zahtjeva u činjenici da je Ustavni sud BiH već u šest predmeta vrlo jasno presudio da Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska nema ustavne nadležnosti da raspravlja o državnoj imovini jer je to isključiva nadležnost Parlamentarne skupštine BiH.

– Država BiH jeste i ostaje titular državne imovne, a Zakon o državnoj imovini može biti usvojen samo na nivou Parlamentarne skupštine BiH – poručio je Zvizdić.

Najavio je da će svaki pokušaj NSRS-a imati isti epilog, odnosno bit će proglašeni antiustavnim, dodajući da nikada Narodna skupština RS-a neće doći u priliku da odlučuje o državnoj imovini BiH.

– Moja poruka je zato da se odustane od takvih iluzornih zahtjeva te da se kompletan proces vrati na nivo nadležnosti koji je za to isključivo nadležan, a to je Parlamentarne skupštine BiH – zaključio je Zvizdić.

Posjećamo da je jučer visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio odluku kojom suspenduje primjenu zakona sve dok o njemu odluku ne donese Ustavni sud BiH.

Osim Četvorke, zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o imovini RS-a sudu su uputili i članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić kao ovlašteni podnositelji.

 Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, Dženan Đonlagić, Džemal Smajić, Safet Softić i Zlatko Miletić podnijeli su danas Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske.

Zahtjevom je zatraženo stavljanje van snage navedenog zakona. Također je zatraženo i usvajanje privremene mjere kojom bi se odmah zabranila primjena navedenog zakona do donošenja konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.