BIH DNEVNI

Cijele električne energije ponovno ‘skaču’, ranije poskupio plin, što je iduće?

‘Reformska vlada’ zavlači ruku u novčanik gospodarstvenika, samo je pitanje vremena kada će i domaćinstvima. A reforme? Možda

Piše: Dragan Braadvica

[email protected]

Ono što se već poodavno moglo naslutiti od četvrtak je postala i stvarnost – cijele električne energije za gospodarstvo će skočiti za oko 20 posto, dok su domaćinstva mirna. Ali, samo za sada.

Naime, svima je jasno kako je samo pitanje vremena kada će i za žitelje cijena električne energije ići prema gore i kako se od toga trenutno odustalo samo zbog negativne slike sarajevske ‘trojke’ (SDP, NiP, NS) u javnosti. Tako smo došli u situaciju, na koju je Dnevni list nebrojeno puta ukazivao, da samo prozvana ‘reformska’ Vlada Federacije prvo zavlači ruku u džepove gospodarstvenika i žitelja, a tek onda će, možda, ići i neke reforme.

Do sada su se bavili gotovo isključivo uhljebljivanjima, novim zaduživanjima na domaćem tržištu, povećanjem cijena energenata (ranije su poskupili i plin)… Istovremeno svi ekonomski parametri su u slobodnom padu, pojedini ekonomski stručnjaci najavljuju i realnu mogućnost recesije u 2024. godini. Međutim, najavljenih reformi i rada isključivo u interesu žitelja nema, a veliko je pitanje hoće li ih i biti.

Na sve negativnosti u društvu prst krivnje su i dalje uperili u oporbu, pa smo ponovno u tragikomičnoj situaciju kako ‘trojka’ ni za što ne može biti odgovorna, bila vlast ili oporba.

Opravdanja za poskupljenja

– Zbog inflacije i situacije s kupovnom moći žitelja, nećemo povećavati cijenu električne energije za domaćinstva, ona će ostati ista, kazao je Nermin Nikšić, premijer FBiH i predsjednik SDP-a.

Nikšić je, gostujući na FTV, pojasnio odluku Vlade FBiH kojom je proglašeno stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom te šta to konkretno znači za žitelje i gospodarstvenike.

– Mi vrlo precizno pratimo stanje u svim oblastima koje su u nadležnosti u FBiH. Ovo je neki dvokorak koji pravimo kada je u pitanju zaštita energetske stabilnosti FBiH. Ovako kad kažete malo alarmantno zvuči, ali u stvari govorimo o tome da imamo situaciju da cijena električne energije koju isporučujemo manja je od proizvodne tako da je izvjesno kako Elektroprivreda BiH mora ući u proces povećanja cijena električne energije. To će se kretati u onom zakonskom okviru do 20 posto povećanja, to je za privredu. Predstoji nam da u skladu sa usvojenim setom energetskih zakona pratimo situaciju, napravimo dubinsku analizu prema kojoj ćemo ona domaćinstva koja se ponašaju energetski odgovorno, koja troše manje električne energije, zadržati na nižoj cijeni, a oni koji budu enormno trošili električnu energiju, morat će malo više i da plate, ustvrdio je Nikšić.

Na pitanje ima li Vlada mehanizme da kompenzira, odnosno da umanji mogući domino efekt kod poskupljenja struje privredi, kaže da su naši privrednici  u protekloj godini ostvarili dodatnu dobit od nešto više od milijardu te da su to ostvarili na komparativnim prednostima koje imaju, i koje im je na neki način omogućila i država.

– A to je da imaju najnižu cijenu električne energije u regiji i sa ovim poskupljenjem to će biti najniža cijena. To daje dodatni doprinos njihovoj konkurentnosti, imamo prilično podcijenjenu radnu snagu i među najnižim stopama poreza na dobit. To su stvari koje se moraju uvažiti, kazao je Nikšić.

Dodao je da većina poslodavaca i gospodarstvenika prihvaća da je ovo realnost, da su inflatorni udari takvi da se mora povećati cijena električne energije. Kaže i da nisu moguće redukcije za žitelje.

Stanje u Elektroprivredi BiH

Govorio je i o tome kakva je budućnost Elektroprivrede BiH.

– Imali smo jedan period kreativnog pristupa obračunu i vođenju financijskih izvješća kada je u pitanju Elektroprivreda. Još u siječnju ove godine tadašnja uprava je poslala dopis Vladi FBiH, resornom ministru i premijeru u kome su upozorili da u ovoj godini planiraju preko 260 milijuna maraka slabiju realizaciju u odnosu na plan poslovanja i da će to generirati gubitak Elektroprivredi 90 milijuna maraka. Mi smo zatekli situaciju kakvu smo zatekli, aktuelna uprava je zaista dala sve od sebe i u suradnji sa rudnicima taj gubitak će biti ipak nešto manji. Pretpostavljamo da će godina završiti u gubitku od nekih 70 milijuna maraka. Ali ono što je posebno važno kada je u pitanju poslovanje Elektroprivrede je alarmantan pad proizvodnje. Mi imamo još uvijek dovoljno električne energije za svoje potrebe. Prije osam godina je bilo preko dvije tisuće gigavat sati viška električne energije. Imamo problema sa određenim kapacitetima, imali smo problema sa isporukom uglja od strane rudnika, štrajkovi, problemi, istaknuo je Nikšić.

VEZANO

Naplaćeni prihodi u prva tri mjeseca bilježe podbačaj od 242,2 milijuna maraka

urednik

Miraščić: Tokom stanja pandemije Vlada FBiH donijela više od 50 mjera

urednik

VLADA U BESPUĆIMA ZBILJE… Formirali tijelo za nabavku, nakon 14 dana ga raspustili a cjepiva nema niti na vidiku

urednik