DNEVNI

Cjenkanje za pravdu

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Par stotina maraka mita je bilo dovoljno sutkinji Općinskog suda u Zenici Melisi Kovačević da oslobodi odgovornosti Ivicu Ćurića, bivšeg ministra u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Suđeno mu je za nezakonito zapošljavanje.

Ovo nije jedini put da je sutkinja Kovačević uzimala novac od optuženih.

Početkom ove godine je od njih četvorice tražila novac za pogodovanje u suđenju, a 2018. je dobila oprost duga za davanje povlaštene informacije.


Melisa_Kovacevic – lijevo

Ovo je detaljno opisano u optužnici Kantonalnog tužilaštva ZDK koja tereti sutkinju za uzimanje 4.772 KM mita. Tužilaštvo tvrdi da se sutkinja cjenkala za pravdu − tražila je više novca, ali je prihvatala i manje.

Kovačević je na suđenju na Općinskom sudu u Kaknju rekla da nije kriva: „Ne, nikad u životu!“

Sloboda za 500 maraka

Ivica Ćurić, nekadašnji ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, prije pet godina je pomogao Blanki Paurić da dobije posao tehničkog sekretara u ovom ministarstvu. Ćurić je u toku konkursne procedure prilagodio uvjete njenim kvalifikacijama, navedeno je u optužnici koju je Tužilaštvo ZDK podiglo krajem 2018. godine protiv Ćurića zbog zloupotrebe položaja. Prijetilo mu je najmanje šest mjeseci zatvora.

Predmet je zadužila sutkinja Kovačević na Općinskom sudu u Zenici.

U toku sudskog postupka u siječnju 2020. godine sutkinja je pozvala Ćurića na kavu u restoran „Dubrovnik“. Tražila je od njega 1.500 maraka kao protuuslugu za uvjetnu presudu kojom se kazna provodi samo ako se krivično djelo u određenom periodu ponovi.

Ćurić je rekao da joj može dati 500 maraka i sutkinja je pristala. Otišli su do bankomata i Ćurić joj je dao novac. Dva mjeseca kasnije je dobio oslobađajuću presudu.

Ivica Ćurić

Ćurić o ovome ne želi razgovarati s novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) dok je postupak protiv sutkinje u toku. Ministarsku fotelju je zamijenio direktorskom u Javnom poduzeću „Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine“ gdje vodi ekonomsko-financijske poslove.

Na osnovu anonimne dojave o njenim vansudskim aktivnostima, Tužilaštvo ZDK je pokrenulo istragu i prikupilo dokaze protiv sutkinje Kovačević. Optužena je za zloupotrebu položaja, primanje dara i nagrade, a suđenje je počelo u studenom na Općinskom sudu u Kaknju.

Njena odvjetnica Maida Grizović kaže za CIN da je Kovačević novac posuđivala: “Po meni, tu nema krivičnog djela nego se radi samo o povredi sudijske etike”.

U optužnici je navedeno da Ćurić nije bio jedini funkcioner s kojim je u restoranu pregovarala o sudskim postupcima. Novac je za oslobađajuću presudu tražila i od Marinka Kelavića, tadašnjeg direktora kantonalne Službe za zapošljavanje iz Zenice.

Kelavić je u veljači 2019. godine optužen za zloupotrebu položaja i pogodovanje pojedinim zaposlenicima u Službi. Jednoj osobi je omogućio da ostane na poziciji za koju nije ispunjavala uvjete, dok je načelniku Odjeljenja za ekonomske poslove Anti Perkoviću na četiri godine zamrznuo radnopravni odnos u Službi za zapošljavanje ZDK kako bi to vrijeme proveo na poziciji direktora u firmi „Nova trgovina“iz Žepča. Kelavić je na sudu tvrdio da je naslijedio tu praksu i da je radio u interesu institucije.

U optužnici protiv sutkinje Kovačević piše da je od Kelavića tražila 300 KM za oslobađajuću presudu. U veljači 2020. godine su se o tome dogovarali na sastanku u restoranu dok je postupak protiv Kelavića još trajao. On je obećao da će dati novacu naredna dva-tri mjeseca pa ga je sutkinja Kovačević oslobodila krivice. Novac nije dobila jer je u međuvremenu uhićena.

Kelavić je kratko rekao za CIN: „Sve što sam imao, rekao sam u tužiteljstvu“, dodavši da će sve ponoviti i na sudu ako bude pozvan kao svjedok.

Kelavić još čeka pravosnažnu presudu. On je 2017. dao ostavku na direktorsku poziciju u Službi i sada, kako kaže, radi na „trećerazrednim poslovima“.

Na suđenju sutkinji Kovačević u prosincu počinje saslušanje svjedoka među kojima su odvjetnik Srđan Petrić i višestruko osuđivani Aldin Smajlović Njunjo.

Protiv Smajlovića je polovinom 2018. godine vođena istraga zbog sumnje da je trgovao narkoticima. Kovačević je tada potpisala nalog o pretresu njegove kuće, a potom mu je tu informaciju dojavila preko odvjetnika Petrića. Za tu uslugu sutkinja je tražila pozajmicu od 200 KM ali joj je umjesto toga Petrić oprostio dug od 500 KM.    

Odvjetnik Petrić ne želi razgovarati s novinarima, a Smajlović tvrdi da mu sutkinja nije dojavila povlaštene informacije: „Ja sa Melisom Kovačević nikada u životu u bliskom odnosu bio nisam, nikada se susreli nismo“.

Tokom pretresa kuće,koji je policija izvršila po nalogu sutkinje Kovačević, nisu pronađeni dokazi o trgovanju narkoticima pa je istraga protiv Smajlovića obustavljena.

U Općinskom sudu u Zenici novinarima nisu odobrili uvid u predmete sutkinje Kovačević, smatrajući da je to suprotno Zakonu o zaštiti osobnih podataka. Navode da su svi otvoreni predmeti na kojima je Kovačević radila dodijeljeni drugim sudijama dok se u završenim predmetima ne može suditi ponovo.

Sutkinja Kovačevićnije htjela razgovarati sa novinarima.

Ona je u pravosuđu 19 godina. Sudijsko iskustvo je sticala na prekršajnim predmetima, a 2008. godine je postala dodatna sutkinja na Općinskom sudu u Zenici. Od prosinca 2016. je preuzela i krivične postupke. Godišnje je uzimala u rad, u prosjeku, više od tisuću predmeta na koje stranke i građani nisu imali primjedbe.

Od ožujka 2020. godine je zbog optužnice suspendirana do okončanja postupka, ali i dalje prima punu plaću odoko 2.400 maraka.

VEZANO

Vozači neće plaćati skuplju registraciju u korist privatnika

urednik

Policijska korupcija miriše na janjetinu

urednik

CIN dobio 12. presudu protiv institucija

urednik