DNEVNI ZDRAVLJE

Cjepivo propada, procijepljenost 22 posto, a jedino na dobitku – donatori!

Piše: V.S.Herceg

Bosna i Hercegovina, za sada, zbog isteka roka valjanosti mora uništiti više od pola milijuna, točnije 534.424, doza doniranih cjepiva protiv korona virusa. Apsurd je tim veći što je u BiH procijepljenost stanovništva nešto viša od 22 posto, a sva cjepiva kojima je uništen rok su donacije pristigle za BiH koje su ionako bile blizu isteka roka uporabe.

Skupo uništavanje cjepiva

Kako su za FTV nedavno izvijestili iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH i JZU Institut za javno zdravstvo RS-a, uskoro će se raspisati natječaj za izbor tvrtke koja će preuzeti odgovornost za uništavanje neupotrebljivih cjepiva protiv COVID-19. Naime, BiH nema spalionicu medicinskog otpada, a zbrinjavanje, odnosno, uništavanje takvog, visoko rizičnog otpada je iznimno skupo.

– U Zavodu za javno zdravstvo F BiH u Mostaru trenutno se nalazi 202.607 doza cjepiva protiv COVID-19 proizvođača Astra Zeneca kojima je istekao rok trajanja, kao i 1.167 doza cjepiva proizvođača Sinovac, šo je ukupno 203.837 doza cjepiva protiv COVID-19 koja će uskoro biti uništena zbog isteka roka trajanja. U pitanju su cjepiva koja i inače imaju kratak rok trajanja, a koja smo prihvatili kao donaciju kako bismo omogućili građanima FBiH da se što prije cijepe protiv COVID-19, izvijestili su iz federalnog Zavoda. Navode da će cjepiva kojima je istekao rok biti će uništena prema propisima koji reguliraju zbrinjavanje ovakve vrste otpada te da će se izabrati  tvrtka koja će biti zadužena za uništavanja, a da će cijena će ovisiti o količini cjepiva koja se budu trebala uništiti te će biti poznata nakon provedenog natječaja

Iste probleme, a i troškove, imaju i u RS-u

Iz JZU Institut za javno zdravstvo RS-a također su izvijestili da je, zaključno s 31. listopada ove godine, rok uporabe istekao za 322.415 doza cjepiva Astra Zeneca i 8.172 doza cjepiva Sinovac koje su također donirane, a koje su, kako se navodi iz Instituta, bile kratkog roka i kad su stigle u RS.

– Cjepiva će biti uništena u skladu s Pravilnikom o uništavanju medicinskog otpada, a u tijeku je i javni poziv za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog zbrinjavanja medicinskog, kemijskog i farmaceutskog otpada, navode iz Zavoda. BiH nema spalionicu medicinskog otpada, a uništavanje istog preuzimaju ovlaštene tvrtke specijalizirane za takve poslove. Otpad se na uništavanje potom prevozi u Italiju Njemačku ili Austriju, što iziskuje velike troškove.

– Za kilogram cjepiva cijena zbrinjavanja je oko 10 maraka, a kada izađe iz sfere ambalaže preopasno je, skoro kao i sama ambalaža i kontaminira se zrak, komentirao je za FTV Tomislav Grizelj, vlasnik firme Grizelj d.o.o.

Dobre namjere donatora ili nezainteresiranost stanovništva?

S obzirom da se u BiH dnevno proizvede oko pet tona medicinskog otpada, vrijeme pandemije i tzv. korona otpad poput maski, rukavica, cjepiva, šprica, zaštitnih odijela, tu količinu značajno je uvećala.Za sada, teško je odrediti koliko će na koncu stajati zbrinjavanje neupotrebljivog cjepiva. S obzirom da su na tržištu suspenzije za injekciju s višedoznim bočicama, najčešće u pakiranju od 10 bočica (5 ml) te da je težina jednog mililitra cjepiva oko jednog grama, potpuno je sigurno da će BiH zbrinjavanje neupotrebljivog cjepiva koštati na desetine tisuća KM. No, pitanje koje cijelo vrijeme ‘visi u zraku’ je i ‘dobra namjera’ donatora koji su donirali cjepiva sa vrlo kratkim rokom trajanja te se tako sami izbjegli troškove zbrinjavanja, izbjegli plaćanje poreza, a istodobno preuzeli ulogu humanitaraca. Ovakva praksa u BiH je bila vrlo česta tijekom i nakon posljednjeg rata kada je BiH, može se slobodno kazati, bila besplatno odlagalište starih lijekova – plaćala milijunske iznose za uništavanje doniranih lijekova kojima je istekao rok valjanosti.No, na koncu, dok BiH drži rekord po niskoj procijepljenosti stanovništva, cjepiva propadaju ili zbog nezainteresiranosti stanovništva ili zbog loše organizacije i dinamike cijepljenja.