DNEVNI

Članovi Predsjedništva BiH kao da nisu bili na istom sastanku sa Stoltenbergom

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je susret članova Predsjedništva BiH sa Stoltenbergom bio prilika da se iznesu stavovi i da su od njega dobili poruke da sve što se događa u BiH treba da se riješi na domaćoj razini.

Cvijanović je poslije radne večere sa Stoltenbergom rekla da tema susreta nije bila članstvo BiH u NATO savezu i da je glavni tajnik rekao kako je to stvar opredjeljenja svake države i da NATO nikada ne vrši pritisak. Prema njenim riječima, sklonjene su u stranu sve spekulacije oko kojih su se ovdje koplja lomila nekoliko godina.

– Mislim da oni duboko razumiju situaciju u BiH kada je u pitanju to neslaganje. Rekla sam da smo opredijeljeni da razvijamo suradnju sa NATO-om onako kako smo se dogovorili, da nema suglasnosti kada je u pitanju članstvo, rekla je Cvijanović.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zahvalio se Stoltenbergu na prihvaćanju poziva da u 2023. posjeti BiH, kao i na iskrenoj podršci BiH i njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO. Tijekom razgovora Bećirović je poručio da u vezi pitanja kretanja države BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u nema nikakve dileme i da u Zakonu o obrani BiH u članu 84. precizno piše sljedeće: ‘Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti obrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a’. 

Bećirović je upoznao Stoltenberga s trenutnom situacijom u zemlji i napadu organa vlasti bh. entiteta RS na ustavni poredak naše zemlje. On je rekao da je važno zaustaviti rušenje ustavnog poretka, kako bi se država BiH mogla posvetiti EU i NATO integracijama.

VEZANO

Komšić i Bećirović obilježili Dan nezavisnosti kod Vječne vatre (VIDEO)

urednik

Stoltenberg: Produbljujemo našu suradnju, naš politički dijalog i našu praktičnu suradnju

urednik

Schmidt o Dodiku i Cvijanović: Kao da žive u izoliranom svijetu

urednik