DNEVNI NOGOMET

ĆORIĆ: Ne želim pritisak na momke, ali hoću da pokažu da znaju igrati nogomet

Nakon 40-tak dana priprema i federalni prvoligaši će ovoga vikenda dočekati start natjecateljskog dijela, odnosno 21. po redu sezonu u Prvoj ligi FBiH.

Kao favorit prvenstva opet u nadmetanje ulazi gabelski GOŠK koji je ovoga ljeta još više uložio u igrački i stručni kadar te konačno želi povratak u Premijer ligu gdje su dosad skupili ukupno četiri godine.

Gabeljani žele postati prvi koji su ovu ligu osvojili tri puta, iako im je, naravno, glavna motivacija sam plasman u Premijer ligu. Velika odgovornost je pred strukom na čelu sa trenerom Denisom Ćorićem.

 – Drago nam je da prvenstvo kreće. Svi smo se poželjeli utakmica. Što se tiče prve utakmice, dosta je nepoznanica među svima nama. Dosta je bilo promjena bilo kod nas, ali i kod Bratstva, te u cijeloj ligi, rekao je Ćorić o utakmici koja ih u subotu očekuje u Gračanici.

Teoretski će šansu da po treći put ove sezone osvoje Prvu ligu FBiH imati i Travnik i Budućnost, iako oni u natjecanje ne ulaze sa tako izraženim ambicijama.

GOŠK je i prethodne dvije sezone imao jednake ciljeve, ali nije uspijevao. Gabeljani su bodovno imali rekordnu prošlu sezonu u Prvoj ligi FBiH, ali to nije bilo dovoljno. Itekako su svjesni u klubu prepreka koje ih očekuju na prvoligaškim terenima.

 – Želimo ići iz utakmice u utakmicu. Rekao sam momcima da uživaju u svemu, a što se tiče lige, ima tu dosta dobrih ekipa. Tu mislim prije svega na Budućnost, TOŠK, Zvijezdu, Bratstvo, Rudar, te Simm Bau sa trenerom Jasminom Džidićem koji dobro poznaje ligu. Vjerujem da ćemo mi igrati dobar nogomet, ne želim pritisak na momke, ali želim da iz svake utakmice izađemo uzdignute glave i da pokažemo da znamo igrati nogomet. Gdje ćemo završiti, to će vrijeme pokazati, zaključio je Denis Ćorić koji je Prvu ligu FBiH osvojio sa Posušjem u natjecateljskoj 2020./2021. godini.

Novi članovi natjecanja u odnosu na prošlu sezonu su Radnički iz Lukavca kao povratnik u ovaj rang natjecanja te Stupčanica iz Olova kao jedini debitant. Er.B.

Ispadaju jedan do tri kluba

Prema Propozicijama natjecanja “Prvu lige FBiH u natjecateljskoj sezoni 2023./2024. popunjavaju dva kluba Druge lige FBiH (Sjever, Centar, Zapad i Jug) koji će se dobiti nakon odigranog doigravanja prvoplasiranih timova Druge lige FBiH, koji istovremeno moraju ispunjavati i sve ostale uvjete propisane Propozicijama natjecanja, Pravilnikom o licenciranju klubova za sudjelovanje u natjecanju Prve lige FBiH i drugim odlukama Izvršnog odbora NS-a FBiH”. Dakle za plasman u Prvu ligu FBiH će opet četiri prvaka Druge lige FBiH razigravati za dvije pozicije u Prvoj ligi. Ovo znači da će sljedeće sezone iz Prve lige FBiH ispasti minimalno jedan, a maksimalno tri kluba, prema razvoju natjecanja u višem rangu, Premijer ligi.

Gabeljani još traže pojačanja

GOŠK je ovoga ljeta doveo čak 14 novih igrača, ali tu nije kraj.

 – Mogu biti zadovoljan. Moram istaći da za nas prijelazni rok još nije završen, u razgovorima smo sa jednim – dvojicom igrača, te ćemo odgovore dobiti do ponedjeljka. Tada bi sve bilo završeno, izjavio je Ćorić.

Parovi 1. kola (subota)

Rudar – Tomislav       17.00

(Ernis Džemidžić/Goražde)

Bratstvo – GOŠK        17.00

(Deni Ćatibović/Sarajevo)

Gradina – Budućnost  17.00

(Suad Nurić/Gračanica)

Zvijezda – Simm Bau 17.00

(Emir Spahalić/Mostar)

Jedinstvo – Radnički  17.00

(Jure Delić/Mostar)

Nedjelja

TOŠK – Goražde        17.00

(Armin Kukić/Bugojno)

Travnik – Radnik        17.00

(Mario Pejić/Grude)

Stupčanica – Mladost 17.00

(Antonio Tomić/Kreševo)