BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA Politika

Čović i Sebija na crnoj listi, Dodik u zatvoru, Izetbegović uhićen?

Što bi se moglo događati na uzavreloj političko-kriminalnoj sceni BiH

Ukoliko Čović osvane kao ‘crnolistaš’, a Dodiku ne bude ‘ginuo zatvor’, eventualno uhićenje Izetbegovića ne bi bio ‘udar na Bošnjake’. Mogu li Putin i Erdogan zaštititi svoje sluge?

Pomoćnik američkog državnog tajnika James O’Brien prije nekoliko dana briljantno je skenirao odnose u BiH i krucijalne, personalne i kriminalne, kočnice napretku zemlje.

Bez kompleksa je udario u glave najkrupnijih političkih štetočina i otvoreno najavio obračun i sankcije liderima kriminalnih mreža u zemlji.

Nazire se koordinirani udar na nacionalne poglavice američke administracije i domaćih policijsko-pravosudnih institucija. Veliko breme sada nosi i nova predsjednica Suda BiH Minka Kreho. Nigdje je nema u javnosti, samozatajno obnaša svoju dužnost.           

Jasne poruke

Ako je suditi po porukama iskusnog dopisnika iz Amerike Ivice Puljića, SAD su već potpisale sankcije za čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića i Sebiju Izetbegović, suprugu šefa SDA.

-Neka se spreme Dragan Čović i Seka Izetbegović za sankcije. Dodik će se ubuduće mnogo sekirati oko novca za RS. Za sebe neće, kupio je stan u Dubaiju. Hoće li Komšić pratiti rusku i Dodikovu politiku glede OHR-a i Schmidta i biti protiv Zapada nakon razgovora s O’Brienom, napisao je Puljić, o čemu je opširnije govorio i u intervjuu za naš list.

Jedan od pravnih kreatora daytonskog sporazuma James O’Brien je bio vrlo   nemilosrdan prema bivšoj ravnateljici sarajevskog Kliničkog centra.

-Tokom njenog mandata liječnici su bili izloženi pritiscima da podrže SDA ili da budu smijenjeni s čelnih pozicija. Agenda je bila usmjerena na politiku, ne na brigu o pacijentima. SDA je sudjelovala i u notornom slučaju respiratora, a dok su bili na vlasti čelnici SDA su iskorištavali BH Telecom za osobnu korist i jačanje vlastite mreže podrške, osumnjičio je O’Brien Sebiju  Izetbegović, ali se u tim optužbama nazire itekako i moguća kriminalna sjenka njezinog supruga Bakira.

Sudbina lidera

Bogati ‘hrvatski stožernik’ i samozvani promicatelj europskih vrijednosti, dakako bez snažne pravne države, Dragan Čović je po mnogima odavno trebao biti na američkoj ‘crnoj listi’. On je bio čak i osuđen na pet godina zatvora za teška kriminalna djela, ali su originalni dokazi naprasno nestali, a  neupitna je i njegova uloga u paralizi Federacije i izboru sudaca u Ustavni sud, zbog čega je Marinko Čavara završio pod američkim sankcijama.    Amerikanci su bijesni zbog Čovićevih malverzacija oko Južne interkonekcije.

-U energetici vidimo da lider HDZ-a BiH Dragan Čović blokira Južnu interkonekciju, plinovod prirodnog plina prema Hrvatskoj. On bi da zamijeni operatera sistema prijenosa – etabliranu kompaniju u vlasništvu koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvedbu projekta – trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i financijsku korist. To je cinizam, i protiv je javnog interesa,  optužuju Amerikanci.  

Nakon prijetnji, Čović je poručio kako se može naći samo na bijeloj a ne na crnoj listi. Poznajući njegov kukavičluk i ulizivanje međunarodnim moćnicima ne treba dvojiti da će lider HDZ-a BiH i ovoga puta kleknuti na koljena i ponizno zamoliti za milost i oprost.

Što će biti s Bakirom Izetbegovićem? Odavno američke diplomate tvrde   kako on stoji na čelu koruptivne hobotnice i da s takvom SDA Washington jednostavno ne želi više blisko surađivati.   

Pojedini sarajevski analitičari povezuju Izetbegovića s pritvorenim bivšim predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecom. Prema tim postavkama,  bude li se dokazala krivica Debevca da je kao predsjednik Suda BiH činio djela koja mu se stavljaju na teret, a kojima je pravno štitio vrhušku SDA, to bi moglo dovesti do situacije da istražitelji pokucaju na vrata Izetbegoviću.

-Dakle, iz dva pravca prijeti opasnost da jedno od Izetbegovića bude uhićeno. Zbog ovako napete atmosfere kuloari već špekuliraju da su neki predstavnici američkog veleposlanstva vršili pritisak na Nermina Nikšića, odnosno na njegove bliže suradnike Sašu Magazinovića i Vojina Mijatovića, da uhite Izetbegovića. Kuloari tvrde da su istražitelji već „startali“ Asima Sarajlića da se okrene protiv Izetbegovića u čemu nisu uspjeli. Strah od bunta javnosti navodno do sada i drži Izetbegoviće na slobodi. Pored toga na međunarodnom planu takva vijest bi imala vrlo snažne reakcije. Sigurno bi turski predsjednik Recep Tayip Erdogan reagirao vrlo ljutito i optužio zapad za antiislamsku politiku prema bosanskim muslimanima, piše jedan  sarajevski portal.

Ukloniti ključne ‘ribe’

Sky aplikacija je demolirala brojne bošnjačke poznate i manje upadljive likove, a zanimljivo je da nijedan Hrvat, na primjer, nije pronađen u famoznoj Sky aplikaciji, kao što niti jedan Hrvat, poslije braće Lijanović, nije uhićen zbog korupcije, iako je općepoznata istina da je HDZ kriminalno-tajkunska organizacija.

Samo ako bi Čović i njegova klika došli pod udar istražnih organa i međunarodnih sankcija, za šta zaista ima osnova, i ako bi se nad Dodikom nadvila hladna zatvorska ćelija akcije protiv SDA-ove vrhuške se ne bi doživljavale kao ‘udar na Bošnjake’, kakav je bio slučaj do sada.

Javnost čeka što će Amerikanci poduzeti i koga će ‘izbatinjati’.

Njihov je očigledni cilj ukloniti sa scene glavne ribetine s kojima ne vide signale pomaka države. Ostaje vidjeti je li odabrana dobra, ubojita, taktika i  hoće li u konačnici i uspjeti. Sebija Izetbegović i Dragan Čović su obilježeni.

J. S.

VEZANO

‘Ispod radara’ najnovijih sankcija za Dodikove ljude, SAD poslala poruku i Hrvatskoj

urednik

Društvene mreže eksplodirale nacionalističkim objavama

urednik

SDS i SNSD potpisali sporazum za jedinstven nastup srpskih stranaka

urednik