DNEVNI

Čović kaže da neće u Bruxelles, ako će tamo biti dva “bošnjačka“ člana Predsjedništva

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako je upravo zahvaljujući dužnosnicima njegove stranke Vijeće ministara BiH usvojilo državni proračun.

– Mi smo uradili sve da stvorimo ambijent da sukladno zakonu dobijemo proračun za 2022. godinu i na tome je gospodin Bevanda radio zadnjih godinu i pol dana. I upravo svi oni koji su blokirali da uopće dođemo do jednog takvog dokumenta, sad su željeli profitirati na način da optuže kako netko ne želi izbore i da mi kao tobože sprječavamo osigurati sredstva Središnjem izbornom povjerenstvu – izjavio je Čović nakon sjednice stranačkog predsjedništva.

Dodao je kako su upravo HDZ-ovi ljudi u Vijeću ministara BiH izvršili pritisak kako bi se usvojio državni proračun i osigurali novci za izbore te da je potpuno pogrešna odluka Vijeća za implementaciju mira i i Ureda visokog predstavnika da se nametne odluka o financiranju izbora.

– Takva odluka narušava odnose u BiH, pogotovo kada imate činjenicu da je Vijeće ministara BiH jednoglasno donijelo i prijedlog proračuna i tu odluku, a onda imate intervenciju sa strane. Mi, naravno, te odluke poštujemo i nismo reagirali s tim da želimo skrenuti pozornost da nametanje odluka nije način ako želimo europski put – kazao je Čović.

Komentirajući američke sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, Čović je kazao kako je Čavara pogrešna osoba kada se govori o antidejtonskom ili antiustavnom djelovanju.

Čović je poručio da je Čavara sačuvao Federaciju BiH i da je iznenađen sankcijama američke administracije.

“Danas smo dali jasan stav o radu predsjednika Federacije BiH u ovom vremenu kada nemamo uspostavljenu izvršnu vlast, on je čuvao Federaciju BiH da radi. Uvažavamo njihovo pravo da rade, ali je ovo potpuno pogrešna osoba”, rekao je Čović.

– Mi smo se već ranije jasno očitovali da podupiremo rad predsjednika FBiH, jer smo uvjereni da je svojim radom apsolutno štitio ustav i zakone unutar Federacije BiH i u ovom vremenu u kojem nemamo uspostavljenu izvršnu vlast; za što apsolutno ne možemo preuzeti bilo kakvu odgovornost, čuvao je Federaciju da funkcionira kao normalniji dio institucija u BiH i s takvom ćemo se porukom obratiti američkoj administraciji – poručio je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Na novinarsko pitanje hoće li putovati u Bruxelles na susret s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, Čović je odgovorio kako se o tome mogućem sastanku usmeno razgovara već neko vrijeme ali da nema formalnog datuma kada bi se taj sastanak mogao održati niti se zna tko će sudjelovati.

“Ne znamo da li ćemo ići u Bruxelles na razgovor sa gospodinom Charles Michelom“, kaže Čović i dodaje da bilo kakav odlazak i slikanje reda radi bio nepotreban.

“Ako se otvori prostor za razgovore o izmjenama Izbornog zakona tu bi mogli razgovarati. Ovisi tko će biti pozvan, pisalo je predsjednici svih stranaka koji čine Parlamentarnu skupštinu. Ipak to je osnovna ideja i da će biti članovi Predsjedništva BiH. Ja ne želim tamo sjediti sa dva “bošnjačka “člana Predsjedništva i staviti s njima zajednički potpis na neki dokument. Cijenim trud Michela, poslat ćemo pismo i reći kako imamo uvjete za EU put BiH to je da se izmjeni Izborni zakon, da se odlike Ustavnog suda i suda u Strazburu provedu”, rekao je Čović.

Govoreći o mogućem kandidatu Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH za Predsjedništvo BiH, Čović je kazao kako će se do kraja mjeseca definirati izborne liste, kao i ime kandidata HNS-a za Predsjedništvo BiH kojeg će podržati 11 ili 12 stranaka s hrvatskim predznakom.