DNEVNI

Čović pokušava prevariti partnere iz HNS-a u pregovorima oko vlasti u HNŽ

Kako se i očekivalo, otkazan je sastanak koji je za danas u Mostaru sazvao pregovarački tim Županijskog odbora HDZ-a BiH HNŽ na kojeg su bila pozvana izaslanstva županijskih odbora SDP i SDA.

Sastanak su otkazali predstavnici SDP-a koji tvrde da se za nešto takvo nisu stekli uvjeti. Ipak, to ne znači da su otkazani i razgovori, jer će se navodno danas sastati HDZ BiH i SDP, a potom i HDZ BiH i SDA.

HDZ BiH, koji je sa 11 zastupnika u Skupštini nezaobilazan za uspostavu nove vlasti sazvao je sastanak s ciljem da dođe do dogovora između SDA i SDP, i kako bi se krenulo u formiranje nove Vlade HNŽ. Međutim, želje HDZ-a BiH su zasada neprovodive, jer iz SDP-a i dalje nisu voljni ići u koaliciju s ljutim neprijateljima iz SDA, zasada. 

Vrijedi podsjetiti da SDA u te pregovore ulazi sa 7, a SDP sa 3 ruke u Skupštini. Ukupno bi to bila 21 ruka, jedna više od nužnog minimuma. U oporbi bi tako ostali HDZ 1990, HRS, NiP, DF i NES.

Nakon odbijenice SDP-a, inicijator sastanka, Ludvig Letica, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH, najavio je za Hercegovina.info kako će pokušati kroz dva odvojena bilateralna sastanka, jednim sa SDP-om, drugim sa SDA, ipak nešto izvući iz cijele priče.

Također, evidentno je da Dragan Čović pokušava na sve načine onemogućiti ulazak svojih partnera iz Hrvatskog narodnog sabora, HDZ 1990, u vlast u HNŽ-u. U slučaju da prođe dogovor HDZ BiH, SDA i SDP-a, upravo bi devedesetka ispala iz kombinacija. Treba li napominjati da Dragan Čović stalno ističe ‘zajedništvo HNS-a’. I više nego očito je da je to samo manipulacija za neupućene. Zajedništvo ‘po Čoviću’, je biti njegov poslušni podanik. Komunizam.