DNEVNI

Čović priznao da je nepoželjan u Varešu

Dragan Čović je na današnjoj press konferenciji za medije rekao kako se na sjednici Predsjedništva stranke raspravljalo o nekoliko bitnih tema, od političke situacije na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini, izborne godine i izbornog ciklusa za iduću godinu, organiziranja klauzure stranke 5. i 6. listopada koja će biti najveća brojem dužnosnika, ali i o izlasku pojedinih članova iz ove stranke.

Očigledno, raspravljalo se i o burnim događajima u stranci i sve većem odlasku istaknutih članova.

 Rekao je kako je svaki gubitak bilo kojega člana ”ogroman gubitak za HDZ BiH”.

– Razgovarali smo i o toj temi. Procijenili smo da je dobro protresti sve ono što imamo u članstvu. Svi članovi su važni, bez obzira dolazili iz Livna, Vareša, Žepča, Mostara, Širokog, nema važnijih. Neki sebi daju atribute koji im ne pristaju, da su utemeljitelji, a nisu. Gubitak svakog člana je ogroman gubitak za HDZ, mi gradimo obitelj koja danas ima 45 tisuća članova, organiziranih, to nema nijedna druga stranka. Naravno da tu ima trzavica, sve smo raspravili, primarno u temi lokalnih izbora za BiH. Cilj nam je dobiti sve općine i gradove od HDZ-a i partnera HDZ-a na tim izborima – izjavio je Čović.

Kako kaže, ”izvješća većine kolega s terena, posebno Zeničko-dobojske županije, govore da ćemo biti još bolji i uspješniji nego što smo bili do sada.”

– Ono što ne znate, Žepče nema svog ministra u Vladi FBiH jer se tri osobe nisu mogle dogovoriti tko je ministar pa Posavina dobije ministra prostornog uređenja. To su te relacije, nisu one od jučer, već traju sedam ili osam godina i ovaj put smo morali presjeći – rekao je predsjednik najjače hrvatske stranke u BiH.

Osvrnuo se i na Vareš, gdje su, po njegovim riječima, zamoljeni da ne dolaze.

– Kada je u pitanju Vareš, jeste li primijetili da je u zadnjih osam godina bilo koji predstavnik HDZ-a došao tamo? Prije našeg gradonačelnika Vareša, ja sam išao u svaku sredinu, a poslije tog izbora smo zamoljeni da ne dolazimo u Vareš kako ne bi narušili odnos u njemu, jer tamo nažalost živi veoma malo Hrvata, a Hrvat je gradonačelnik. I to poštujem, ali ljudi moraju reći istinu. Doći ćemo mi u Vareš i svaku drugu sredinu, kako bi se neke stvari revitalizirale. Nije nam drago kad netko napušta stranku, jako mi je žao, ali stranka mora imat svoj sustav. Kad ne može drugačije, onda mora po statutu – naglasio je.

Načelnik Vareša napustio HDZ BiH

Predsjednik Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine – Vareš i načelnik općine Vareš Zdravko Marošević nedavno je objavio da napušta HDZBiH.

Marošević je općinsku organizaciju obavjestio da daje neopozivu ostavku na mjesto predsjednika OO HDZBiH Vareš te zahtijeva da ga izbrišu iz članstva u toj stranci.

-Na temelju posljednjih događaja u Županijskom odboru HDZ-a Zeničko-dobojske županije, na temelju ponašanja dužnosnika HDZ-a u županijskoj i federalnoj vlasti prema Općini Vareš i općinskom načelniku, na ovu odluku, s velikim žaljenjem, morao sam se odlučiti.


– Kao zamjenik predsjednika ŽO HDZ-a BiH ZDŽ, zajedno s predsjednikom ŽO, gospodinom Ivom Tadićem, vodio sam ŽO s velikim uspjesima. Naime, osigurali smo sudjelovanje u Vladi ZDŽ, osigurali smo tri načelničke pozicije u ZDŽ iz HDZ-a, izabrali tri zastupnika u Skupštini ZDŽ, donosili odluke većinskog, postavili kadrove u upravne odbore i postavili direktore zahvaljujući dobroj suradnji u Vladi ZDŽ-a, osigurali sredstva za mnoge projekte u svim općinama, pomogli udruženja i vjerske ustanove, osigurali izaslanika u Domu naroda FBiH – istakao je Marošević.

Sve to, naglasio je, nije bilo dovoljno i grupacija oko člana Predsjedništva HDZ-a BiH Mate Zovke utječe kod predsjednika HDZ-a BiH da na svoju volju promijeni izbornu listu za Skupštinu ZDŽ za izbore 2022. godine i da po “njihovoj samovolji se stavi jedan kandidat koji nema iza sebe nikakve rezultate ni iskustvo”.

-Također, po istom principu, formirana je formula za izbor ŽO, tj. po samovolji Mate Zovke, člana Predsjedništva HDZ-a BiH. Po toj su formuli odabrali ŽO HDZ-a BiH, koji ne odražava volju hrvatskog naroda i koji nema potrebnu teritorijalnu zastupljenost.

Nažalost, napominjem da Općinski odbor HDZ-a BiH Vareš vodim preko 20 godina, da sam organizirao politički život Hrvata, otklonio razjedinjenost hrvatskog naroda u Varešu, osigurao učešće u vlasti na općinskom nivou.

Kao načelnik sam organizirao život u Varešu na dobrobit svih građana, iz proračuna ravnopravno financirao sve vjerske zajednice, sva udruženja proistekla iz domovinskog rata kao i mnoge druge udruge i ustanove od interesa za Hrvate iz susjednih općina koje se nemaju ni na koga osloniti osim na OOHDZ-a BiH Vareš i mene kao načelnika Općine Vareš – podvukao je Marošević.

Sa velikim žaljenjem, dodao je, mora istaći da je predsjednik HDZ-a BiH  Dragan Čović, “prihvatio suludu politiku njegovog bliskog suradnika Mate Zovke”. Bivšim stranačkim prijateljima i OO HDZ-a BiH Vareš zaželio je da uspješno rade i da izaberu svoje novo rukovodstvo te najavio da će im uvijek biti prijatelj i biti na raspolaganju.

-Ostati ću uvijek vjeran, kako svom hrvatskome narodu tako i svim građanima općine Vareš i BiH. Nastaviti ću raditi ono zbog čega sam i ušao u HDZ, branit ću interese Hrvata u Varešu kao i u cijeloj BiH, kao i svih građana BiH, sve u interesu boljeg i ljepšeg življenja i sigurne budućnosti. To je moja ljudska zadaća koja ne poznaje druge vrijednosti, koja ne zna biti licemjerna i dvolična- poručio je u svojoj ostavci Marošević.