DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Čović udbaškim metodama dozirano potpiruje frakcijske stranačke ratove po Bosni?

Slamanje kralježnice: ‘Reformista’ Martić staljinistički isključio 50 obrazovanih članova

Izbacivanje 50 visokoobrazovanih, mladih i poprilično ostvarenih članova jedva da bi preživjela i Europska pučka stranka, a kamoli neki opskurni općinski odbor kao što je onaj u Žepču.

Staljinističku sječu je brutalno nedavno proveo Josip Martić, predsjednik žepačkog ogranka Čovićeve stranke i još uvijek živući federalni ministar prostornoga uređenja.

Kako se doznaje, u Žepču se naveliko nagađa po čijem nalogu je nekadašnji član ‘Reformista’ pokojnog Ante Markovića proveo neviđeni terror nad toliko osoba koje uživaju daleko veći ugled na tome području od Josipa Martića, koji je postao članom HDZ-a BiH tek prije 15-tak godina.

Mig iz Mostara

Jasno je svima da je Martić blizak načelniku Žepča i članu Predsjedništva HDZ-a BiH Mati Zovki, međutim teško je povjerovati da je takvu dubinsku diferencijaciju smio provesti bez miga centrale iz Mostara i stožernika Dragana Čovića.

Dapače, sve je više onih u Žepču koji vjeruju da je prefrgani Čović ciljano odobrio Martićevu avanturu. Stranački mecena je jako dobro upoznat da se u žepačkom ogranku godinama vodi bespoštedna borba između dvije zavađene interesene frakcije.

Na jednoj strani su Zovko i Martić, a na drugoj Ivo Tadić, vječiti zastupnik u županijskoj skupštini, isto toliko izaslanik u federalnom Domu naroda, ali i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH zeničko-dobojske županije. Njih je zavadio famozni novac.

Zanimljivo je kako se većina izbačenih članova HDZ-a BiH smatrala pripadnicima Tadićevoga klana. Između ostalih sječu glava su doživjeli bivši ministri financija ZDK-a, Andrej Kajić i Josip Lovrić, te pomoćnik kantonalnog ministra za kulturu i sport, Marinko Tokić, dugogodišnja lokalna perjanica Robert Bošnjak te još 45 nepoželjnih…

Istrage o kriminalu

Žepče bruji o kriminalu i korupciji velikih razmjera u kojoj su umočene obje frakcije i zanimanju SIPA-e i poznatog federalnog policijskog istražitelja Nermina Šehovića.

Sumnjivi su poslovi i veze na Koridoru Vc, ali i oko raspodjele različitih poticaja iz općinskog i županijskog proračuna. Pouzdani izvori tvrde kako isključeni hadezeovci uskoro navodno fomiraju i treću lokalnu frakciju s ciljem svrgavanja Martićeve, ali i Tadićeve interesne mreže.

Još uvijek dvoje oko vođe oportunista jer je Matej Kajić navodno okupiran privatnim biznisom pa je moguće da na čelo pobune stane Marinko Tokić.

Pojedini sarajevski portali, ali I Centralna.ba iz Viteza, kojima očigledno intrigantne informacije šalje neka misteriozna krtica iz jednog od zavađenih tabora iz Žepča, pišu od kontroverznoj ulozi ministra Josipa Martića kod formiranja komisija za procjenu zemljišta i izdavanja potrebnih dozvola s federalne razine.

-Tako je Martić kao nadležni ministar zadužen za formiranje komisija koje na terenu vrše tehnički pregled i izdaju Rješenja o upotrebi građevina koje se nalaze na trasi koridora VC, te koje su nekako dobile upotrebnu dozvolu od resornog ministarstva, a koje će JP Autoceste FBiH kasnije putem eksproprijacije (izvlaštenja) isplatiti njihovim vlasnicima. Da su se i u tom segmentu HDZ-ovci organizirali, govori činjenica da su mnoge nekretnine precijenili i kao takve isplatili. Šta se događa s „viškom“ novca, to je pitanje za gore pomenute organe gonjenja. Ono što brine je činjenica da su obični građani nemoćni pred ovako organiziranom grupom koja predstavlja institucije države, a koja radi za lični interes, dakle, građani su dovedeni pred svršen čin i moraju platiti cijenu precjenjivanja nekretnina. Sumnja se, dakle, da razlika i dio od stvarne vrijednosti ostaje kod procjenitelja, nedavno je objavio jedan sarajevski medij.

Udbaške metode

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je u zadnje vrijeme čest gost kontaminiranih stranačkih organizacija po Bosni. U javnosti se doima kako Čović svjim autoritetom nastoji ugasiti požare i pomiriti razjarene uzdanice, međutim nije mali broj i onih koji tvrde obrnuto.

Smatraju da lukavi Čović prepoznatljivom udabškom metodom: zavadi pa vladaj, zapravo dozirano potpiruje svađe po Bosni kako bi otupio nezadovoljstva u lokalnim organizacijama odnosom prema tom području, dotoku novca i kadroviranju, i preventivno spriječio naglo jačanje unutarstranačke konkurencije.

Indikativno je da po Bosni naprosto bjesne sukobi u gotovo svim županijskim i općinskim organizacijama i da sve više isplivavaju kriminalne i korupcijske afere u kojima su likovi iz HDZ-a BiH u glavnim pljačkaškim rolama.

Međutim, kada te zavađene frakcije sjednu za stol pred njegovim božanstvom Čovićem sve izgeda dosta idilično. Očigledno je da stožerniku ne smetaju previše ta imbecilna iživljavanja po lokalnim zajednicama, njega zanimaju samodopadnost, HNS, federalna i državna razina odakle crpi tu svoju nedodirljivu moć. D. G.