DNEVNI

Čovića nije mogao ukrotiti niti moćni Sanader, a Plenković i neće i ne može

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović okupiran je formiranjem vlasti i užrubano grabi fotelje za svoje prokušane stranačke perjanice.

Hrvatsku javnost slatkoriječivo pumpa šupljim pričama o ‘povijesnom’ sporazumu sa Osmorkom i Miloradom Dodikom i mega-europskim političkim i ekonomskim projektima.

Samo, zar Čović dosta misli da su ljudi toliko naivni da ne vide i ne sumnjaju da te njegove izlužene uzdanice dokazano nisu sposobne predvoditi političke i gospodarske reforme nužne na europskom putu i ekonomskom oporavku zemlje.

Upadljivo je, međutim, da Dragan Čović u pregovorima i raspodjeli pozicija totalno ignorira ostale stranke iz HNS-a, poglavito HDZ-a 1990 koji je na zadnjim izborima polučio nezaobilazan izborni rezultat.

Očevidno je da stožernik ‘kažnjava’ devedesetku što se usjela odhrvati brutalnim nasrtajima jastrebova i mešetara iz HDZ-a BiH u pokušaju vrbovanja županijskih zastupnika za popunu Kluba Hrvata u federalnom, a onda i državnom Domu naroda. Dapače, Čović , barem za sada, ne nudi niti ‘mrvice’ i sve upućuje da je odlučan u namjeri da HDZ 1990 zaobiđe kod formiranja vlasti gdje god to njemu odgovara.

Ozbiljan sukob

Dva su HDZ-a u novom, vrlo ozbiljnom sukobu. Komotno se može kazati da se vrh ‘devedesetke’ nalazi na prekretnici, u delikatnoj situaciji gdje se moraju donositi odvažne i bolne odluke.

Izloženi su podvalama i prijevarama. Kako smo i raniie pisali, nakon što su pojedini visoki stranački dužnosnici otvoreno zatražili izlazak HDZ-a 1990 iz HNS-a, poput Stipe Tokića i Joze Ćosića, procurile su neslužbene informacije kako će se vrh stranke očitovati o svemu i odluke donijeti na proljeće kada se najavljuje održavanje stranačkog Sabora.

U međuvremenu su izvori iz HDZ-a 1990 potvrdili kako je o bezobraštini vrha HDZ-a BiH, ali i o prijetnji da se raspadne čak i HNS, obaviješten i hrvatski premijer Andrej Plenković i šef diplomacije Gordan Radman koji je već odavno involviran u odnose između hrvatskih stranaka u BiH.

Navodno su i Plenković i Radman zabrinuti zbog varnica između dvije najjače hrvatske stranke. Stidljivo se ponavlja 2009. godina kada je eskalirao sukob Dragana Čovića i Bože Ljubića. Tadašnji premijer Ivo Sanader je uzaludno pokušao ujediniti dva HDZ-a BiH i ukloniti Čovića. Danas je na crti naspram stožernika Ilija Cvitanović.

Iako vrh ‘devedesetke’ vjerojatno, i s pravom, očekuje da Andrej Plenković ‘pomogne’ da se incident izgladi, nije relano da on udari Čovića ‘po prstima’ i da ga eventualno prisili na popuštanje i popravke grijeha koje je neupitno učinio prema Cvitanovićevoj stranci.

Pogled u prošlost

To nije mogao učiniti prije 13 godina tada daleko moćniji i robusniji Ivo Sanader kada je Dragan Čović također zatrovao odnose sa HDZ-om 1990 na čijem je čelu bio dr.Božo Ljubić.

Podsjećamo, Sanader je gotovo ultimativno tražio ujedinjenje dva HDZ-a, ali je to perfidno želio iskoristiti da smakne s trona Čovića, a ustoliči Martina Raguža na čelo te ujedinjene stranke. Lukavi Dragan Čović je prozreo taktiku Ive Sanadera pa je uz pomoć hercegovačkih moćnika u HDZ-u Hrvatske izbjegao ‘politička vješala’. Vrlo je vješto lažno obećavao ujedinjenje , a u praksi je sve radio da se zapravo ‘devedesetka’ samo stopi u njegovu stranku.

-Na dostojanstven način ćemo provesti proces izgradnje HDZ-a BiH i obećavam da ćemo to uraditi u sljedeća tri mjeseca, blefirao je tada Čović u Zagrebu, govoreći na Saboru HDZ Hrvatske.

-Limit ispod kojega se ne može… jeste očuvanje vjerodostojnosti politike, poručio je 2009. godine tadašnji čelnik HDZ-a 1990 Božo Ljubić na vrhuncu sukoba s Draganom Čovićem.

Zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Martin Raguž potvrdio je opredjeljenje svoje stranke za proces ujedinjenja i naglasio da taj proces treba biti proveden na načelima pomirenja.

-Potvrđujem ruku pomirenja i da ovaj proces provedemo ljudski i dostojanstveno, bez pobjednika i poraženih, miroljubivo je poručio Raguž u svom govoru na Saboru u Zagrebu.

Ali, tu ruku pomirenja nije prihvatio Dragan Čović kao što je očigledno ne prihvaća niti danas. Dapače, stožernik se nakon toga razgoropadio i danas je jači nego ikada. Njemu Andrej Plenković ne može i neće ništa, a važno je naglasiti kako Čović crpi snagu i jača svoju neslućenu moć i na sukobu Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

-Zagreb je 90-ih godina bio adresa iz koje se odlučivalo šta će Mostar raditi. Čini mi se da se ta situacija promijenila i da danas Mostar više dirigira kako će Zagreb reagirati. Kada kažete Hrvati u BiH uglavnom se misli na Hercegovce. Hrvati u Posavini i Srednjoj Bosni su zaboravljen pojam, a nije ipak da ih nema. A kamoli Hrvati u Republici Srpskoj. Naravno da su nezadovoljni, mnogi su nezadovoljni, neadvno je briljatno skenirao relacije hrvatski poviiesničar Hrvoje Klasić .

Možda je ta poruka i najbolja pouka i preporuka za vrh HDZ-a 1990 da se pretjerano ne ufaju niti u koga i da hladne glave sami donesu razumne i strateške odluke. J. S.