BIH DNEVNI SVAŠTA

‘Crna mamba’ nova Radončićeva jahta

Predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić je za 14 mjeseci kupio jahtu i stan s garažom u Podgorici za nešto više od četiri milijuna maraka.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), www.cin.ba

Predsjednik Stranke za bolju budućnost BiH (SBB BiH) Fahrudin Radončić kupio je jahtu za 3,03 milijuna KM u listopadu 2020. godine.

Luksuzni crno-bijeli model„ Sunseeker 80 Crna mamba“ proizveden je 2010. godine, dug je24 metra i ima prostrani dnevni boravak, spavaću i gostinsku sobu.

Sezonski vez u marini za ovu jahtu košta oko 46 tisuća maraka.

Mjesec prije nego će kupiti „Crnu mambu“ Radončić je prodao jahtu „Princess 62“, dugu 17,5 metara, koju je 2018. godine kupio zaskoro 3,6 milijuna KM. Ona je ove godine završila u rukama srbijanske firme „Prointer Sistem“.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su otkrili da je Radončić ovu jahtu prodao firmi za poslovno savjetovanje „Infinle Consulting“ sa Pala za 2.414.425 KM.

Prema njegovim riječima, kupoprodajni ugovor je potpisan u rujnu 2020., ali je paljanska firma isplatila posljednju ratu tek u veljači ove godine. Mjesec kasnije jahtu su preprodali beogradskoj firmi“Prointer Sistem” za 2,45 milijuna KM.

Direktorica “Infinle Consultinga“ Vera Đokić kaže za CIN da je još 2020. njezina firma saznala da je „Prointer Sistem“ zainteresiran da kupi jahtu. Istovremeno, imali su informaciju da na tržištu postoji jahta koja se prodaje „po malo povoljnijoj cijeni“. Zbog toga su odlučili kupiti i preprodati jahtu, i na tome profitirati. Prema dokumentima, zaradili su 45.133 KM.

“Prointer Sistem” je početkom travnja upisan u registar kao vlasnik jahte “Princess 62”, a portparol ove firme Martin Jokić kaže da su plovilo kupili za potrebe firme: “Da se vozimo u jahti.To je naše građansko pravo”.

Radončić kaže da nije znao da je jahta preprodana firmi iz Srbije i da nikada nisu surađivali.

“Nisam ja prodao ništa Prointeru, nisam radio sa Prointerom, jer sam prodao njima („Infinle Consulting“ op.a). Da li su oni preprodali kome drugome i za koga su oni radili, ja zaista ne znam”.

Uz  „Crnu mambu“, Radončić je prošle godine kupio i raskošan petosobni stan u blizini Parka Gorica u Podgorici, plativši ga milijun maraka.

“U Crnoj Gori sve što kupujem, kupujem na bazi kredita”, rekao je on, potvrdivši da je 2020. godine podigao kredit vrijedan oko 2,8 milijuna KM.

Centar za istraživačko novinarstvo je ranije pisao kako je Radončić 2014. godine počeo sa strastvenom kupovinom i preprodajom luskuznih nekretnina u Bokokotorskom zalivu. Za dvije godine je platio skoro 11 milijuna maraka za: četiri apartmana, šest garaža i firmu „PM 1.25“ u Porto Montenegru te akcije u Crnogorskom Telekomu.

Radončiću je u međuvremenu ostao samo jedan, najveći apartman od 351 kvadrata i tri garaže. Drugi apartman sa dvije garaže je prodao 2016. godine, a sinu Irhadu je poklonio firmu i preostala dva apartmana sa garažama, koje je on kasnije prodao.

Novinari CIN-a su 2017. godine otkrili da je novac za ulaganja uzimao iz sarajevskih firmi „Avaz“ i „Avaz-roto press“ koje je sredinom 2012. godine, nakon razvoda, ustupio ili prodao supruzi Azri Radončić za 200 milijuna maraka. U nekretnine u Crnoj Gori uložio je milijunske iznose iako mu ove uplate nisu redovno stizale. Radončić kaže da mu novac od prodaje ovih firmi ni danas nije u potpunosti isplaćen, dok za akcije Telekoma tvrdi da nije siguran da li ih ima.

“Ne znam, preprodavao sam, majke mi sad vjerovatno da ima, ne znam koliko tačno”, rekao je za CIN.

VEZANO

Cjenkanje za pravdu

urednik

Vujović: Crna Gora je duboko podijeljeno društvo

urednik

U Crnoj Gori od danas policijski sat

urednik