BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

ČUDNA I PROMAŠENA POSJETA: Milanović je otišao, a Hrvatima ostavio da se muče s Čovićem i Izetbegovićem

Uopće nije sporno da je za Hrvate u BiH famozni Izborni zakon od sudbonosne važnosti, međutim jednako tako je neupitno da se taj Zakon, ali i presude Europskoga suda za ljudska prava moraju i mogu jedino usuglasiti i usvojiti dogovorom i konsenzusom s, ponajviše, predstavnicima bošnjačkog naroda.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović svojim nesmotrenim i površnim porukama tijekom posjeta nekim općinama gdje vladaju hrvatske stranke, ili su barem ravnopravni čimbenici s drugim stranakama, nije doprinio relaksiranju ozračja i približavanju udaljenih pozicija.

Dapače, dodatno je kontaminirao politički prostor i ohrabrio politike svađa sukoba, inata, simbolizirane i potvrđene u likovima i ponašanju dvojice ključnih hrvatsskih i bošnjačkih nacionalnih vođa, Dragana Čovića, šefa HDZ-a BiH i Bakira Izetbegovića vođe SDA.

Milanovićev kiks

Glavni krivci za paralizu sustava i najgore odnose između Hrvata i Bošnjaka dobili su dodatnu injekciju od Milanovića da nastave vladati, raspamećivati i porobljavati svoje narode, a ne tragati i doći do nasušnog i trajnog rješenja zašto su i birani u nekoliko izbornih ciklusa.

Je li možda Zoran Milanović promišljao da Čović i Izetbegović vjerojatno ne žele i neće kompromis i novi Izborni zakon? Razlog može biti posve bizaran, on je ovdašnjoj javnosti poznat, dok je ovakvog političkog nereda, tenzija i strahova njihovo političko božanstvo je neupitno.

Predsjednik Hrvatske se, svjesno ili iz površnosti, držao zadane teme, Izbornoga zakona i Željka Komćića kao pijan plota. Ne sporeći njegovu dobru namjeru da doista detektira žarište i konkretno pomogne Hrvatima da očuvaju ustavnu poziciju konstitutivnosti i legitimnoga predstavljanja, bojazan je da je Zoran Milanović ipak ‘kupljen’ od strane stožernika i njegove razgranate hobotnice, poglavito u Hrvatskoj i da je upao u jednosmjernu ulicu i podlo kanalizirano informiranje.

Podugačka lista grijeha

Podsjećamo, lider Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž na nedavnom zasjedanju HNS-a je ogolio i Dragana Čovića i njegovu politku nabrajanjem teških grijeha i promašaja.

Predsjednik Hrvatske je zaslužio i morao doznati, ako već o tome nije informiran u Zagrebu, na sablasnu opustošenost područja gdje caruje Čović sa svojom strankom, nedopustivo i arogantno ignoriranje hrvatske inteligencije u Sarajevu, Tuzli, Zenici pa i Mostaru, na propast Aluminija, nesnošljivo i bahato krčmenje novca kojega donira Hrvatska, za nametnuti zulum za stanačku televiziju, grozni nepotizam vrhuške stožerne stranke, za bratoubilačko sahranjivnje i križanje živih Hrvata u RS-u itd.

I napokon, baš o tome je govorio Slaven Raguž na sjednici HNS, o višegodišnjoj koaliciji Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, odnosno HDZ-a BiH i SDA, te silnim ustupcima Sarajevu na štetu Hrvata. Lista grijeha osionih stožernih struktura je dugačka.

Pomogao Izetbegoviću

Zoki je, zbog svoga radikalizma, popularniji od Plenkovića u Čovićevom devastiranom robovskom gruntu, ali je svojim nesmotrenim porukama zatrovao odnose Hrvata i Bošnjaka, ojačao posrnuloga Bakira Izetbegovića i SDA i stavio metu na čelo Radončiću i Konakoviću. Njih dvojica su izloženi strašnom linču zelenog sarajevskog mindera zbog razložnih stajališta da nije korektno da Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike pa i člana Predsjedništva BiH.

Posjeta Zorana Milanovića je polučila novu dozu nepodnošjivosti sarajevske javnosti i žestoke animozitete dužnosnika SDA. Bošnjački nacionalni poglavica Bakir Izetbegović je preko svoga vazala u Predsjedništvu Šefika Džaferovića odaslao jasno nedomaćinstvo. Svjedoci smo jedne apsurdne, tragikomične situacije u kojoj dva “brata” Hrvata, obojica deklariranih ljevičara, Zoran Milanović i Željko Komšić imaju glavne uloge.

Komšić je od ranije “persona non grata” u Čovićevom devastiranom robovskom ozemlju, a evo, i Zoran Milanović je očigledno “persona non grata” u Izetbegovićevom begovatu.

-Današnje izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini sadržavaju vokabular kakav ozbiljan državnik ne bi trebao koristiti, naročito jer je Milanović u BiH te se uz ovakve izjave ponaša kao nepristojan gost u tuđoj kući. Njegovi pokušaji da to uradi prožeti su neznanjem i neozbiljnom arogancijom, čime Milanović postaje sve veći rasadnik nestabilnosti i retorike podjela i uvreda, poručio je ponizni patriota Džaferović.

Nekad podržavao Komšića

Iako ga je 2010. godine snažno podržavao Milanović je pak Željka Komšića, sadašnjeg člana Predsjedništva BiH, nazvao “lažnjakom”. Ocijenio je ohrabrujućim što je nekoliko bošnjačkih političara poput Fahrudina Radončića i Elmedina Konakovića izjavilo da nije pošteno da Bošnjaci biraju “hrvatskog člana Predsjedništva BiH”. To u BiH nikako nije dobra taktika i bošnjački oporbenjaci već imaju grdne probleme.

-Ne bi nas začudilo da se Milanović negdje na svojoj turističkoj ruti kroz dio BiH sretne sa samoproklamovanom oporbom iz NIP-a i SBB-a koji su ovih dana glasnogovornici težnji HDZ-a za dalju podjelu BiH. Mogao bi Milanović nove „potrčke“ poslati da skoknu do Predsjedništva BiH kako bi Draganu Čoviću vratili zastavu na udruženom zločinačkom poduhvatu stvarane Herceg Bosne pred kojom se šepurio dok je bio u Predsjedništvu BiH, samo je jedna u nizu otorvnih raščlambi sa mindera.

Milanović je otišao iz BiH na ugodni zeleni Pantovčak, a Hrvatima je ostavio da se i dalje muče s Čovićem i Izetbegovićem i strijepe nad Izbornim zakonom. Čudna posjeta.

J. S.