DNEVNI IZBOR UREDNIKA

ČUDNA JADA OD ‘TROJKAŠA’: Vlada Federacije obiteljski biznis obitelji Isak

Piše: Dragan Bradvica

[email protected]

Ukoliko je još uvijek bilo žitelja ove zemlje koji su vjerovali u sve laži, prazne frazetine, demagogiju i plitki populizam od strane sarajevske ‘trojke’ (SDP, NiP, NS) u četvrtak je vjerojatno i s tim gotovo.

Na posljednjoj sjednici Vlade Federacije maske su pale i za one najzagriženije žitelje koji su vjerovali u ranije najave ‘trojke’, a podršku će i dalje imati samo onih koji su interesno vezani za njih, profesionalnih podizača ruku i svog dijela od vojske uhljeba.

U četvrtak je Vlada Federacije, predvođena premijerom i čelnikom SDP-a Nerminom Nikšićem bez ikakvih moralnih i inih dilema digla ruke da sin kontroverznog ministra unutarnjih poslova Rame Isaka, Rusmir, postane ravnatelj KPZ Zenica. Istog onog za kojeg je ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP-a, inače i dežurni moralnost, Elmedin Konaković javno rekao da je njegova odgovornost.

U četvrtak je brže, bolje požurio od njega oprati ruke. Nema niti drugih prepoštenih, premoralnih Magazinovića, Zvizdića, Mašića, Žuljevića i inih da osude takve poteze. Ne zaboravimo da su ranije i za mnogo manje stvari od ove iskakali iz pašteta zgražavajući će i prozivajući vlasti. Sada kada su oni vlasti sve može…

Politički slaba, a sada se slobodno može kazati politički jadna, a za fotelje spremna s crnim vragom ‘trojka’ pokazala je kako je dotakla dno da ne može na kraj izaći sa jednim Ramom Isakom, a kamoli sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem ili predsjednikom Republike Srpske i SNSD-a Miloradom Dodikom. Kada opskurni likovi dobivaju takvi moć jasno je što su dobili i što će tek dobiti Čović i Dodik.

Nažalost, u BiH se vrlo malo medija bavi time da je osoba poput Rame Isaka uopće ministar, i to MUP-a. Osoba njegove biografije to ne bi mogla postati u Nigeru ili Sudanu. Ali jeste u BiH zahvaljujući ‘trojkašima’.

Isak je početkom 2000-ih dobio otkaz u MUP-u ZDŽ gdje je radio kao policajac. On je pred zgradom tadašnje Općine Zenica ispalio tri metka u zrak na svadbi svog prijatelja i kuma jednog od njegovih sinova iz službenog pištolja. Prvi put je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca 2011. godine zbog ugrožavanja sigurnosti prijetnjom. On je novinaru uputio prijetnje rekavši: ‘Nisi trebao objavljivati članak, nije ti to trebalo (…) čuo si dobro, vidjet ćemo se mi ponovo!’. Odlukom Općinskog suda u Zenici osuđen je na šest mjeseci uvjetne kazne zatvora 2014. zbog nasilničkog ponašanja. Kazna nije izvršena jer u roku od godinu dana nije počinio novo kazneno djelo. U osudi se navodi da je žrtvu više puta udario pištoljem u glavu.

Zbog nasilničkog ponašanja mu je suđeno i 2016., ali je predmet ušao u zastaru. Prema optužnici sa trojicom naoružanih muškaraca je prijetio govoreći: ‘Pucaj, pucaj, ubij ga!’. Istini za volju, obje presude su brisane iz evidencije u kolovozu 2016. i rujnu 2019.

Sada samo zamislite što bi ‘trojkaši’, mediji koji su im bliski i ‘neovisni’ analitičari (koji su svoje ‘neovisne’ analize naplatili lukrativnim pozicijama za svoje supruge i tko zna čime još) radili da je SDA imenovala osobu ove biografije za ministra MUP-a? Razapinjali bi ih danima. Ali kada to rade premoralni i prepošteni ‘trojkaši’, koji se inače itekako bore za meritokraciju i protiv nepotizma, svima je to u redu.

Ali apsurd tu nije potpun. Ramo Isak je postao ministar na način da je to uvjetovao njegov sin Arnel Isak, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenata Federacije. Njegov glas za novu Vladu FBiH ukoliko je u njoj Ramo Isak. Toliko o tome da se ‘trojkašima’ gadi politička trgovina.

Ali Isaci niti tu ne staju. Uz svakodnevna vozikanja helikopterom, samohvaljenju, samopromociji Isaci su pritiskali ‘trojkaše’ daljnjom podrškom u Parlamentu FBiH ukoliko Arnel ne uđe u Kolegij Zastupničkog doma. Zbog toga taj dom mjesecima ništa niti ne radi.

U međuvremenu je Arnel odustao od toga, na to mjesto će drugu preletač, ali Isaci su namirisali čini se još bolju prigodu. Neslužbene informacije do kojih smo došli ukazuju na to da se ide u rekonstrukciju Vlade ZDŽ-a, a novi premijer bi mogao biti ni više ni manje nego –Arnel Isak.

Kada je obitelj Isak riješila oca i jednog sina, krenula je operacija za drugog. Ona je okončana u četvrtak, kada Rusmir postaje ravnatelj KPZ Zenica. Naravno, bez ikakvih nepotizma. Gdje bi ‘trojkaši’ to uradili?

A kako niti Ramina supruga ne bi bila daleko od ‘državnih jasli’ također su se nedavno pobrinuli ‘trojkaši’. Zaštitarska kompanija ‘Condor’ iz Zenice u vlasništvu supruga Rame Isaka, majke Arnela i Rusmira, krajem kolovoza je od Rudnika mrkog uglja Kakanj dobio posao fizičke i tehničke zaštite vrijedan oko 610 tisuća maraka, bez PDV-a. ‘Trojkašima’, naravno, niti to nije sporno.

Ramo Isak ima još jednog sina koji je još uvijek maloljetan, ali ne treba sumnjati da će se do kraja mandata i za njega naći neka pozicija. Moguće i niz drugih javnih poslova za tvrtku u vlasništvu njegove supruge. Nakon što riješi svu užu moglo bi se krenuti i na širu rodbinu Isaka. A, da se upotpuni apsurd, zašto ne naći i pozicije za njihove kućne ljubimce.

Uz Isake otužno je gledati kako se Banovići u potpunosti prepuštaju notornom crnolistašu Mirsadu Kukiću, koji je već počeo provoditi svoju dobro poznatu samovolju. Ne zaboravimo kako mu je na upravljanje dan i dobar dio Elektroprivrede BiH. A i njegova stranka u Parlamentu FBiH ima tek jednog zastupnika. Nikšiću, Konakoviću, Forti, Zvizdiću i inim populistima koji su se do jučer gadili crnolistaši, sada su im za fotelju samo spremni dati pozicije, nego da od javnih poduzeća rade što ih volja.

Otužna je istina da su ‘trojkaši’ ovakvom političkom kod mnogih svojih glasača izazvali reakciju da je bolje da se što prije SDA i njeni partneri vrate na vlast. Uistinu otužno.