DNEVNI

Cvijanović u prednosti u utrci za Predsjedništvo BiH, Trivić za predsjednika RS-a

Ispitivanje javnog mnijenja, koje je obavila agencija Faktor Plus Adria, koja vodi kontinuirana i ad hoc marketing istraživanja i ispitivanja javnog mnijenja u zemljama  regije, o tome za koga će građani RS-a glasovati na predstojećim Općim izborima pokazuje da Željka Cvijanović (SNSD) vodi u utrci za Predsjedništvo BiH, a Jelena Trivić (PDP) u utrci za predsjednika entiteta. Istraživanje je urađeno na uzorku od 3.000 ispitanika.

Na pitanje hoće li izaći na predstojeće izbore, 53.6% ispitanika odgovorilo je potvrdno a većina anketiranih dala bi svoj glas SNSD-u, njih 27,1 posto, SDS-u njih 17,9 posto, PDP-u 15,1 posto, Ujedinjenoj Srpskoj 5,8 posto a Pokretu za državu 5,5 posto. Ostale stranke, prema rezultatima ovog istraživanja, ne bi prešle cenzus od 3%.

Za člana Predsjedništva BiH iz RS-a, temeljem ove ankete, trenutno vodi kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović (35,7%), a slijedi ju kandidat SDS-a Mirko Šarović (29,8%), što Cvijanović daje značajnu prednost. Rezultati pokazuju da bi 2,5 posto ispitanih dalo glas Vojinu Mijatoviću (SDP BiH). No, nepoznanica je koliko bi glasovi Mijatovića, uz one koji su se izjasnili kao neodlučni, mogli predstavljati ključ u borbi Šarovića i Cvijanović.

U utrci za predsjednika RS-a, pak, pokazuje ova anketa, vodi kandidatkinja PDP-a Jelena Trivić kojoj bi podršku dalo 47,2% ispitanika, a slijedi ju Milorad Dodik (44,9%). Iznenađujući napredak u ovom istraživanju ima koalicija bošnjačkih stranaka.