DNEVNI Politika

Cvitanović: HDZ nas je pokrao. Vukoja je politički vezan

Ilija Cvitanović, koji je bio i jedini kandidat, prije desetak dana je ponovno izabran za novog predsjednika HDZ-a 1990.

Potvrdili su to aklamacijom delegati na Izbornom saboru održanom u Jajcu, baš kao i novi mandat Stipi Tokiću na poziciji potpredsjednika. O budućim planovima, govorio je u emisiji ‘Istraga sedmice’ Hayat TV.

“U okolnostima političkim kakve jesu u BiH, izgubili smo zastupnika u Zastupničkom domu za oko tisuću glasova. Uvjeren sam da ako nastavimo sa ovom politikom, taj rezultat značajno će se pojačati. Kada smo ulazili u priču oko formiranja vlasti, postigli smo jasan politički dogovor. Ako neko ne poštuje dogovor, onda se to može nazvati zabrinjavajućim. Ne možete razviti svoje politike ako nemate svoje kadrove. Nemamo problem s tim da nismo dio vlasti”, rekao je Cvitanović.

Istakao je da se odnosi između Hrvata i Bošnjaka moraju popraviti. Naglašava da nema secesije, nema separatizma već ima dogovora oko svih političkih pitanja. Dodaje da mu je HDZ BiH ukrao mandat u ZDK.

“Mislim da je javnost sve vidjela. Nikoga nismo prijavili jer je to bio pritisak na ljude da podrže listu HDZ BiH. Sljedeći put ćemo sigurno biti oprezniji. Ne znam jesam li problem Draganu Čoviću. HDZ BiH nama nije problem. Nećemo nikada podržati loše politike, oholost, bahatost. Neću dopustiti da 35 hiljada glasača bude poniženo. Naša ruka je pružena za saradnju, a ne da nas neko ponižava. Po cijenu svega, mi ćemo uvijek biti spremni razgovarati”, istakao je Cvitanović.

Osvrnuo se i na političko djelovanje Marina Vukoje, ali i na temu Ustavnog suda.

“Marina Vukoju poznajem prilično dobro. Može se reći da je politički vezan za HDZ BiH. Mislim da je bolje da ne otvaramo temu o Ustavnom sudu jer ćemo doći do zaključka da je on sav od politike. On je u potpunosti napravljen od politike. Kada ćemo doći pameti da u Ustavni sud šaljemo slobodne ljude koji neće morati polagati račun bilo kojim političkim moćima. Za funkcioniranje Ustavnog suda, nužno je izabrati suca iz FBiH”, naglašava Cvitanović, piše politicki.ba.

VEZANO

ODNOSI DVA HDZ-a: Devedesetka prikočila, odluka tek na proljeće

urednik

Cvitanović: Pokrenut ćemo parlamentarnu raspravu povodom ubojstva povratnika Marka Mišića

urednik

Cvitanović: Spremni smo sjesti i razgovarati o formiranju Vlade HNŽ-a

urednik