DNEVNI

CVITANOVIĆ: Ukoliko HDZ 1990 ne bude u novoj Vladi HNŽ-a poremetit će se odnosi, a mi ćemo imati odgovor

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović u razgovoru za Faktor kaže kako će ova stranka, ukoliko ne bude dio nove Vlade HNŽ, znati odgovoriti drugim političkim akterima.

-Smatramo da HDZ 1990 treba biti u izvršnoj vlasti, ali nismo opterećeni time hoćemo li biti dio nove vlade. Očekujemo da se ona što prije formira. Mnogo je problema u HNŽ-u. Zdravstveni radnici najavljuju štrajk, čeka se rebalans proračuna…, kaže Cvitanović.

Nakon nekoliko tjedana zatišja, ponovo su aktualizirani pregovori u vezi s formiranjem nove Vlade HNŽ-a. Ovaj put HDZ je za stol pozvao SDA i SDP, koji zajedno imaju 21 zastupnika, a za formiranje Vlade HNŽ potrebno je 20. Odvojeni razgovori HDZ-a BiH s navedenim strankama održani su jučer, ali bez ikakvih konkretnih rezultat.

Neslužbene informacije govore da Dragan Čović pokušava iz raspodjele vlasti istisnuti svoje partnere u HNS-u, HDZ 1990.

-Teško će se doći do rješenja bez HDZ 1990. Ukoliko se to ipak dogodi, znat ćemo odgovoriti. To će, nema sumnje, poremetiti političke odnose. Ipak, ostavljam prostor za dogovor na programskim načelima. Mi smo dostavili program po svim resorima strankama koje imaju zastupnike u Skupštini HNŽ, ali nismo dobili nijedan odgovor, istakao je Cvitanović.

Podsjetimo, u Skupštini HNŽ HDZ ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog.