DNEVNI IZBOR UREDNIKA

DANAS HOS, SUTRA HVO: Hrvatski generalski zbor zbog HOS-a napustili generali HVO-a

Piše: V. S. Herceg

Četiri generala, dva brigadira i jedan pukovnik istupili su iz Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) nezadovoljni ponašanjem te udruge u aktualnim događajima. Ovo nije prvi put da iz HGZ-a odlaze najviši časnici hrvatske vojske, no ovaj put zamjećuje se da je ova udruga sada ostala bez nekih od najpoznatijih generala HVO-a.

“Refleksija dužeg stanja”

Visoki časnici članovima HGZ-a, 2. svibnja, poslali su pismo HGZ-u u kojem ističu da s tim danom prestaje njihovo članstvo.

 “Poštovani članovi udruge građana Hrvatski generalski zbor, sukladno Statutu HGZ-a i odnosu udruge prema situaciji i društvenim pojavama ne osjećamo više svrhu i potrebu našega članstva i djelovanja u udruzi građana kojoj smo dragovoljno pristupili te naše članstvo smatrajte završenim s datumom naznačenim na dopisu.

Ovo pismo potpisuju generali: Željko Glasnović, Željko Šiljeg, Miljenko Lasić, Ivica Primorac; brigadiri: Stjepan Gašljević, Ivan Ančić i pukovnik Ivica Tomić. Četiri umirovljena generala su ujedno i generali HVO-a. General Glasnović je za pojedine medije napomenuo da, ako nije do sada isključen iz Udruge, da ovim dopisom i službeno prestaje njegovo članstvo u HGZ-u.

General Željko Šiljeg za Dnevni list je rekao da je informacija o istupanju iz HGZ-a točna.

“Ne bih ništa dodavao ovome što piše izuzev što smo mi navedeni duže vrijeme nezadovoljni radom, odnosima i djelovanjem udruge građana HGZ u odnosu na Statut kojega smo usvojili na Skupštini. Došlo je do neslaganja u djelovanju i dostojanstvenog razlaza iako nas pojedinci nastoje diskreditirati nebuloznim izjavama, što samo potvrđuje ispravnost naše odluke koja nije nikakav hir već refleksija dužeg stanja”, rekao je general Šiljeg za Dnevni list.

Miljavac ponizio generale HVO-a

Umirovljeni general Pavao Miljevac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora za portal Otvoreno.hr je također komentirao pismo u kojem visoki časnici izvješćuju o napuštanju HGZ-a.

“Kao što znate, mi se sada nismo mogli sastajati, rad nam je otežan jer nema okupljanja, a i potres nam je porušio prostorije. Ja sam se konzultirao s nekim ljudima iz Upravnog odbora i mislim kako u onim intervjuima koje sam dao nisam nikoga povrijedio, nego sam rekao svoj stav. Imam nekakvo iskustvo i imam pravo nešto reći o onome što se događalo od 1990. na dalje. Prošao sam sve razine zapovijedanja uključujući Bljesak i Oluju kao šef tima,” tvrdi Miljevac.

Što se tiče samog pisma i načina na koji su generali istupili iz udruge Miljevac kaže kako njega nitko od njih nije kontaktirao, a kako nisu bili niti aktivni u radu same udruge, tako da nisu niti imali namjeru pokušati nešto pomjeriti, ako su već smatrali kako udruga ne ide u dobrom smjeru.

“Ovo pismo je sve što su poslali, mene nitko nije osobno kontaktirao, a svi koji su navedeni kao potpisnici tog pisma gotovo nisu niti dolazili na sastanke, toliko o tome i sudjelovanju u radu Udruge. Ulazak i izlazak iz udruge je dragovoljan, dakle nitko nikoga ne drži i to je njihova dobrovoljna odluka. Ako oni smatraju kako udruga ne ide u pravom smjeru, to se da riješiti na Upravnom odboru, ili na izbornoj Skupštini, gdje se bira onda novo vodstvo koje će voditi udrugu drugačije. Oni da su imali ozbiljne namjere, trebali su to sačekati, na godinu je izborna Skupština. Dakle postoje legalni, Statutom osnovani organi Hrvatskog generalskog zbora, Nadzorni odbor, Upravni odbor i Skupština gdje se mogu stvari mijenjati,” kaže Miljevac

“Ja moram napomenuti kako su većina njih koji se potpisuju na ovo pismo, su si stavili sami činove, koje onda mi prevodimo na naše činove. Većina njih su brigadni generali, a nisu generali pukovnici,” kaže Miljavac koji, kako se čini, nije propustio priliku oblatiti dojučerašnje kolege.

Hebrang: Blaćenje legalne braniteljske postrojbe HOS-a

Međutim, podsjetimo na incident u Okučanima od 1. svibnja, kada je na obljetnicu akcije ‘Bljesak’, nekadašnji pripadnik HOS-a položio vijenac u majici na kojoj je pisalo ‘Za dom spremni’, te je skup iz tog razloga napustio hrvatski predsjednik Zoran Milanović, došlo je i do potresa u HGZ jer je izostala reakcija Zbora.

Naime, prof.dr.sc. Andrija Hebrang, ujedno i pričuvni general-bojnih Hrvatske svojske, podnio je neopozivu ostavku na članstvo u HGZ jer ga je Zbor izvijestio da se neće javno oglasiti na, kako je istaknuo, “najteže blaćenje legalne braniteljske postrojbe HOS-a od strane predsjednika Zorana Milanovića”.

On je rekao da je razlog njegovog istupanja iz HGZ “višekratno kršenje Statuta Zbora i temeljnih principa zbog kojih je Zbor i osnovan i zbog kojih je i postao njegov član”.

Miljavac: Tuđman je reagirao i riješio problem HOS-a

Samo dan prije svečanosti u Okučanima predsjednik Milanović primio je zapovjednika vojno-redarstvene akcije ‘Bljesak’, a koje je predvodio umirovljeni general zbora Pavao Miljavac. On je, komentirajući incident nakon nekoliko dana za hrvatske medije kazao: “Mislim da stvari trebamo smiriti, ali Hebrang je na kraju zatražio i da pokrenemo peticiju za opoziv predsjednika jer je Milanović za njega dezerter koji ne može biti na čelu države jer nije služio u Hrvatskoj vojsci. Mi u zboru dajemo puni pijetet ljudima koji su krenuli u obranu Republike Hrvatske pod oznakom HOS-a ali to je jedna duboka priča, nije to tako jednostavno, postoje oni koji su se borili, a postoji jedan stožer kojeg je u konačnici predsjednik Tuđman dao rasformirati“, rekao je Miljavac.

Objasnio je da je “u to vrijeme zbog oznaka koje su vraćale u prošlost državi prijetila velika opasnost zbog čega je Tuđman reagirao i na neki način riješio problem”, što je njegova vrlo osjetljiva izjava koja bi mogla imati vrlo neugodan epilog, ali i izravnu odgovornost hrvatskog predsjednika za sve ono što se događalo prije i nakon rasformiranja HOS-a, kako u Hrvatskoj, tako i u BiH.

Podsjetimo da su prošle godine ostavke u HGZ podnijeli generali Ivan Tolj, Ivan Kapular i Željko Sačić kao i Davor Domazet Lošo te da je od svih visokih časnika u HGZ-u iz BiH ostao samo još – Ljubo Ćesić Rojs, ujedno potpredsjednik HGZ-a. Inače, a kako stoji na web stranici HGZ, Hrvatski generalski zbor je osnovan 7. studenoga 2005. godine kao braniteljska, dragovoljna, nevladina, nestranačka udruga čiji su temeljni ciljevi promicanje hrvatske vojne misli i tradicije, znanstveno i stručno istraživanje Domovinskog rata, zaštita ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, promicanje zajedništva, hrvatske nacionalne tradicije i temeljnih vrijednosti na kojima je stvorena hrvatska država, suradnja s tijelima državne vlasti regionalne i lokalne uprave i samouprave te s ostalim organizacijama u Republici Hrvatskoj.

VEZANO

Osuđuju se tuđa odličja, a brane vlastiti zločinci

urednik

Milanović na Kninskoj tvrđavi uručio odlikovanja

urednik

Zoran Milanović o Daytonskom mirovnom sporazumu i odnosima u BiH

urednik