DNEVNI

Danas je Kurban-bajram

Sarajevo, BiH - 20. juli 2021: Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Kurban-bajrama održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Nakon sabah-namaza održan je svečani program kojeg su izveli poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida. ( Samır Jordamovıc - Anadolu Agency )

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je danas (utorak, 20. jula 2021. godine).

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Kurban-bajrama održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Nakon sabah-namaza održan je svečani program kojeg su izveli poznati učači Kur’ana, ilahija i kasida.

( Foto: Samır Jordamovıc – Anadolu Agency )

Dane Kurban-bajrama određuje klanje kurbana – što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, te dani hadža – dani boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini.

I ove godine, zbog pandemije koronavirusa, milioni hadžija su spriječeni da obave peti stub islama – hadž – koji im Uzvišeni Bog propisuje, a koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi.

Kurban bajram traje četiri dana. Za vrijeme Kurban-bajrama poslije svakog farz namaza uči se tekbir i tešrik. Vrijeme učenja tekbir-i tešrika traje od sabaha 9. zu-l-hidžeta, Dana Arefata, a završava sa ikindijom četvrtog dana Bajrama.

Izvor: BHRT