BIH DNEVNI

Demantirali Cenić: Nemamo informacija o listi od 65 poduzeća povezanih s Dodikom

Piše: V.S.Herceg

[email protected]

Objavu ekonomistice i političke analitičarke Svetlane Cenić na društvenoj mreži ‘X’ kako su SAD objavile popis čak 65 poduzeća ili pravnih lica s kojim se u svezu dovodi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, prenijeli su brojni mediji u BiH, ali i zemljama okruženja. No, iz Ureda za odnose s javnošću  Veleposlanstva SAD-a u BiH, na upit Dnevnog lista, negirali su postojanje ovakvog popisa.

„Nemamo informacija o listi na koju se referirate. Sve informacije o posljednjim aktivnostima poduzetim od strane Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a su dostupne ovdje: https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy1916“, naveli su iz Veleposlanstva SAD-a na upit Dnevnog lista o navedenom popisu poduzeća i pravnih lica povezanim s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

„Sjedinjene Države spremne su koristiti sve raspoložive sankcije kada su ugroženi sigurnost i stabilnost BiH, kada postoji značajan rizik opstrukcije provođenja Daytonskog mirovnog sporazuma, ili kada su u pitanju očita i ozbiljna kršenja vladavine zakona, uključujući koruptivne aktivnosti“, poručeno je.

Podsjećaju kako OFAC administrira i provodi ekonomske i trgovinske sankcije, uključujući i one koje se odnose na Zapadni Balkan, temeljeno na ciljevima vanjske politike SAD-a i nacionalne sigurnosti.

Naime, ekonomistica Cenić na svom X nalogu, pozivajući se na SAD, objavila popis 65 poduzeća i pravnih lica za koja je navela da se dovode u svezu s Dodikom.

No, Dnevni list je podsjetio da je OFAC, prilikom određivanja sankcija za odraslu djecu Milorada Dodika naveo i poduzeća u njhovom vlasništvu ili s kojima su u uskoj svezi, koja su također pod američkim sankcijama te da se sankcije odnose na: AGAPE GORICA DODIK I IVANA DODIK S.P. BANJA LUKA, AGRO VOCE D.O.O. LAKTASI, kinesko poduzeće BEIJING LUO LUO TECHNOLOGY DEVELOPMENT CO LTD, CHANGZHOU UTEK COMPOSITE COMPANY LTD, FRUIT ECO D.O.O. GRADISKA, kao i kinesko poduzeće GENERAL TECHNOLOGY LIMITED te GLOBAL LIBERTY D.O.O. iz Laktaša.

VEZANO

INZKO: Status RS-a ne može se nikako povezati s pitanjem Kosova

urednik

Biden se prvi put od pobjede izravno obratio Trumpu: ‘Ovo što izvodi je velika sramota‘

urednik

‘Srpski svet‘: Nova Vučićeva sintagma za nikad prežaljeni plan stvaranja Velike Srbije?

urednik