BIH DNEVNI Politika

Denis Bećirović uslišao molbu poglavara Islamske zajednice u BiH

Dolazi Zlaja bit će u SDP belaja, sarkastično je jedan sarajevski medij upozorio javnost, a većina minderskih analitičara je složna u konstataciji da imenovanje neuništivog mešetara Zlatka Lagumdžije za veleposlanika BiH pri Ujedinjenim narodima sluti da se nešto ozbiljno kuha u najvećoj lijevoj stranci u FBiH.

Sarajevskoj čaršiji odavno je Lagumdžija zamutio pamet. Zdrav razum ne može razlučiti je li nekadašnji šef SDP-a zapravo ljevičar ili je sufler Bakira Izetbegovića i miljenik Huseina kavazovića. Neuništiv je, svugdje ga ima, svugdje crva i pravi smicalice, pa neće biti isključeno ako po isteku biološkog sata jednog dana bude ukopan u haremu neke sarajevske džamije poput prvoga predsjednika SDP-a Nijaza Durakovića.

Pritajeni nacionalisti

I do sada je krčkalo i bilo rovito u SDP-u, a odabir novog bošnjačkog vođe Denisa Bećirovića, koji je na zadnjim izborima do nogu potukao Bakira Izetbegovića, prijeti otvorenim ratom odavno ukopanih i nepomirljivih frakcija…

On je zasigurno odlučio Lagumdžiju gurnuti ‘preko bare’ iza leđa i mimo znanja šefa SDP-a Nermina Nikšića jer je ‘Neka’ zadnja osoba, barem se to doimalo iz njegovih istupa i poteza, koja bi i pomislila na ‘profesora’ kojeg je izbacio iz SDP-a. Bećirović je vođa pritajenih nacionalista u SDP-u. Oni su dosta brojni, odavno je poznato da zagovaraju koaliciju sa SDA, a novi bošnjački član Predsjedništva i potpredsjednik SDP-a njeguje, neuobičajeno za jednog ljevičara, bliske odnose s čelnicima Islamske zajednice, a poglavito s poglavarom reisom Huseinom Kavazovićem.

Problem za vrh stranke

Sarajevsko javno i intelektualno mnijenje se pravi nevješto i šokirano, međutim jako dobro zna da je upravo reis Kavazović osobno “zamolio” prijatelja Denisa Bećirovića da imenuje Zlatka Lagumdžiju za veleposlanika na tlu Amerike.

Prilike su se poklopile, Lagumdžija ionako predaje na fakultetima po SAD-u, njegove nestašne političke ambicije se nikada nisu ugasile, a utjecajni bošnjački nacionalistički i vjerski krugovi cijene diplomatske i akademske vrline tog profesora.

Njega, međutim, ne cijeni vrh SDP-a, naročito Nermin Nikšić, Vojin MIjatović i Zukan Helez. Zato odluka Denisa Bećirevića i jeste grdni problem za vrh stranke. Ako ostane na snazi ona mora za posljedicu polučiti razračunavanje i radikalne mjere.

Opravdani je strah ortodoksnih esdepeovaca da bi moglo doći do pucanja u SDP-u. Neki čak zloćudno predviđaju i odvajanje Vojina MIjatovića i banjalučkoga SDP-a od centrale u Sarajevu. U svom stilu, izravno i agresivno prvi od stranačkih čelnika oglasio se Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a.

-Katastrofalna je odluka da Zlatko Lagumdžija bude kandidat za veleposlanika BiH pri UN-u, i za SDP BiH i za državu BiH. Ne zanima me koga će članovi Predsjedništva predlagati za veleposlanike, samo ne u ime SDP-a BiH. Neka svoje privatne veleposlanike imenuju i za njih odgovaraju javnosti. Ova odluka će imati dalekosežne posljedice po SDP BiH ukoliko se realizuje u ime SDP-a. Najavljujem drastične poteze u tom slučaju! Ukoliko je neko spreman da pljuje pa da sve poliže, slobodno. Ja nisam, ne u moje ime!!!, poručio je Mijatović.

Borba za vrh stranke

Iako je do stranačkih izbora ostalo još nekoliko mjeseci, borba za poziciju prvog esdepeovca već je, eto, započela na najiritantniji način. Sadašnji lider SDP-a BiH Nermin Nikšić odlazi s pozicije predsjednika i, po važećem Statutu, nema više pravo na kandidaturu. I prije zadnjih Općih izbora govorkalo se kako je na tu poziciju aspiraciju imao i Denis Bećirović, novi član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

-Denis Bećirović (SDP) nije mogao bolnije i iritantnije zabiti prst u oko javnosti, a posebno većini u SDP, nego što je to uradio predlaganjem prof.dr. Zlatka Lagumdžije za veleposlanika Bosne i Hercegovine pri UN u New Yorku! Može se to posmatrati i kao Bećirovićevo „pucanje u nogu“ tj. u vlastiti rejting, ali to neka bude njegov osobni problem na nekim narednim izborima. No zaista, čemu izvlačenje iz naftalina lika koji se već nekoliko puta pokazao kao štetočina i remetilački faktor u političkim odnosima unutar Bosne, ali i prema vani. Sad će član Predsjedništva BiH Bećirović u argumentaciji prijedloga „za“ Lagumdžiju vjerojatno citirati njegove naučne titule, stručne kompetencije, iskustvo, znanje engleskog (!), lične veze sa poslovnim krugovima itd. Ključno pitanje je za koga Lagumdžija sva ova desetljeća dok se kroz državne funkcije provlači kao „ljevičar“, a istodobno figurira kao politički „guru“ Bakira Izetbegovića i siva eminencija SDA ?! pita se i između redaka nudi i odgovor jedan sarajevski analitičar.

Nikšić primiruje tenzije

Još uvijek živući lider SDP-a Nermin Nikšić pokušava spustiti lopticu i smiriti tenzije u stranci porukom kako je Zlatko Lagumdžija prijedlog Denisa Bećirovića, a ne stranke. Da li to pije vode i ima smisla tako zamajavati članstvo, jer teško je ozbiljnom članu ili dužnosniku SDP-a shvatiti i prihvatiti da se tako odmetnuto, a naročito drsko i iritirajuće ponio potpredsjednik SDP-a.

Naravno da Bećirović ima ustavno parvo samostalno predlagati, ali da baš odabere Zlatka Lagumdžiju, to je za mnoge poniženje. Pa da je barem formalno i u tajnosti zatražio mišljenje od vrha stranke jer Bećirević jako dobro zna za animozitete prema Lagumdžiji, nekako bi se njegova odluka i probavila. Ovako ostaje ružan okus. J. S. 

VEZANO

Županijske vlasti moraju početi ozbiljno raditi na preporukama Europske komisije

urednik

Kordić, Zalihić, Guzin i Princ čelni ljudi gradskih listi

urednik

INTERVJU Nermin Nikšić: Hrvati u ovoj zemlji jesu ugroženi, ali prije svega od HDZ-a BiH

urednik