BIH DNEVNI ZDRAVLJE

Devet godina otkako je ‘Pomozimo zajedno’ na djelu za više od 9532 korisnika pomoći

U protekloj godini, koja je sama po sebi bila nepredvidiva i izazovna, Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ nastavila je s pružanjem smještaja i psihosocijalnih usluga za osobe u potrebi koje dolaze u Zagreb na liječenje na način prilagođen svim novonastalim situacijama.

Tijekom cijelog ovog razdoblja, tim stručnih osoba iz područja psihosocijalne pomoći je ulagao maksimalno napore da pomognu svim korisnicima pomoći na skrbi da se lakše suoče sa stresnim i nepredvidivim situacijama kroz njegovanje pozitivnih i ugodnih emocije s ciljem poboljšanja njihovog cjelokupnog psihofizičkog zdravlja. Više od 9532 korisnika pomoći, 173157 obroka te 12678 sati pružene psihosocijalne podrške samo su neke od brojki na ponos svakoj osobi koja je dio ove velike plemenite obitelji.

Upravo ove brojke su ono što predstavnike Udruge i motivira da predano rade i rastu pružajući podršku i pomoć onima koji se za svoje zdravlje i živote neumorno bore. Unatoč nepovoljnoj društvenoj situaciji već duže vremena, podrška dobročinitelja iz cijelog svijeta nije izostala ni u prethodnoj godini čime i time su dokazali da slogan „Pomozimo zajedno“ živi u punini te da u današnjem svijetu empatija i osjećaj za druge ipak postoje.

Emotivna rođendanska proslava s korisnicima pomoći

Obilježavanje 9. godišnjice Udruge organizirano je u duhu ljubavi, nade i podrške za sve korisnike koji trenutačno koriste smještajne kapacitete te za djelatnike Udruge.

Udruga je na svom putu nebrojeno puta svjedočila kako njihovi korisnici gube svoje životne bitke i upravo na tu nakanu je održana sveta misa u zagrebačkoj Dubravi. Predstavnici Udruge ističu da je to bila i prilika da iskažu zahvalnost za dobrotu i podršku volontera i dobročinitelja koji neumorno prate rad Udruge sve ove godine. Svaki dan su posvećeni da preuzmu barem mali dio boli i brige s kojom se suočavaju korisnici pomoći, stoga ne čudi da je i skromna rođendanska proslava organizirana s ciljem da im se pomogne da barem nakratko zaborave na bolničke hodnike i terapije. Zahvaljujući glazbenim izvedbama volonterke Ivane Radoš te različitim domaćim slasticama, u tome su i uspjeli. 

Inovacije u pristupu liječenja najmlađih pacijenata

Na inicijativu Udruge, u sklopu tradicionalnog božićnog darivanja djece u zagrebačkim bolnicama koje Udruga već godinama organizira, najmlađi pacijenti u Kliničkom bolničkom centru Zagreb su dobili električne automobile u kojima će se moći sami voziti na pretrage i do operacijskih dvorana. Na ovaj kreativan, djelotvoran i zabavan način, omogućili su svoj oboljeloj djeci da prevladaju strahove i tjeskobu koji ih prate cijeli tijek liječenja, a naročito tijekom provedbe terapija i operativnih zahvata.

Kontinuirana pomoć potresom pogođenim područjima

Udruga je od prvog trenutka iskazala suosjećanje s velikim gubitcima i štetom nastalom na potresom pogođenim područjima te je odlučila dio svojih resursa i pomoći pružiti upravo obiteljima koje tamo žive. Pomoć u obliku doniranja primarnih potrepština za život, hrane, kućanskih i higijenskih proizvoda, društvenih igara za one najmlađe te psihosocijalna podrška traje i danas. Na ovaj način, Udruga želi pomoći stanovnicima ovih područja da se oporave od traumatičnih događaja i ponovno započnu život u sigurna četiri zida vlastitih obnovljenih domova.

Mobilna aplikacija „Pomozimo zajedno“ za lakši pristup informacijama

Udruga „fra Mladen Hrkać“ predstavila je vlastitu mobilnu aplikaciju koja nosi naziv njihovog slogana „Pomozimo zajedno“. Na ovaj način žele svima olakšali dostupnost informacija o smještajnim kapacitetima i psihosocijalnim uslugama koje Udruga pruža za osobe na liječenju daleko od doma. Aplikacija je besplatna i kao takva dostupna za iOS i za Android uređaje. Osobama u potrebi aplikacija omogućava da izravno pošalju zahtjev za pomoć, učitaju svoju dokumentaciju te istraže sve pojedinosti o smještajnim kapacitetima Udruge na području Zagreba. Predstavnici Udruge ističu da je aplikacija jednako vrijedan izvor informacija za volontere i donatore te da im je sljedeći korak omogućiti online doniranje u okviru iste.

Svjedočanstva

Rehada Masleša, Konjic

Svakoj duši koja djeluje u ovoj udruzi želim sve najbolje od srca. Možda zvuči kao klišej, ali mislim svaku riječ kad kažem: Hvala što postojite! Možda je teško nekome povjerovati da nemam nikakvih zamjerki, ali uistinu je tako. Čak se i riječi pohvale čine nedovoljno dobre i nedovoljno jake za sve ono što smo dobili tijekom našeg boravka. Želim vam od srca da nastavite tim putem, hrabro i ustrajno.

Kiara, Miran i Ivana Mujić-Vujević, Mostar

Za Udrugu sam čula na radnom mjestu jer smo se uključili kolektivno da nam se trajnim nalogom skida neka sitnica za njihov rad. Nisam mogla ni zamisliti da će mi ista ta udruga jednog dana zatrebati. Ljudi dragi, nema riječi kojom bi opisala našu zahvalnost. Nisam mogla ni zamisliti da ovo postoji. Da je sve besplatno, da je osoblje tako divno i puno suosjećanja s potrebitima. Došli smo radi operacije tumora kod naše djevojčice Kiare, koji je uspješno i odstranjen. Molimo se i vjerujemo da se neće više vratiti. Kad smo stigli u stan Udruge, upoznali smo stariji bračni par, Ružu i Ivu, koji su tu boravili radi svojih zdravstvenih problema. Mislili smo na prvu da su i oni članovi Udruge koliko su nas srdačno primili i koliko ljubavi i podrške pružili. Kao da smo im vlastita djeca. Emocije su pomiješane, teško je izraziti riječima svu tu ljubav i zahvalu. Bog neka ih sve blagoslovi, čuva i vodi na svim putevima.