DNEVNI IZBOR UREDNIKA MUZIKA

DIVANHANA Mnogo smo sretni zbog koncerta u Mostaru

Prvi nastup od ožujka popularni bh. bend Divanhana održat će u Mostaru 5. rujna od 21 sat na ljetnoj pozornici Centra za kulturu Mostar.

Koncert se održava kao završni događaj projekta „Valorizacija kulturnog nasljeđa turističkih destinacija Mostar i Podgorica“ kojeg implementiraju Turistička zajednica HNŽ-a i Turistička organizacija Podgorice. Projekt financira Europska unija, a provodi RCC u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana, podržavajući razvoj i promociju zajedničke regionalne ponude kulturnog i avanturističkog turizma. Tim povodom razgovarali smo s Nevenom Tunjićem, frontmenom Divanhane.


Publika će koncert moći pratiti preko youtube kanala/Kulturna ruta Mostar-Podgorica, a uživo samo 100 posjetitelja, za koje će ulaz biti BESPLATAN.

Nalazimo se u vrlo teškom vremenu za rad i život. S obzirom da inače imate intenzivne koncertne aktivnosti, koliko je vama kao glazbenicima ova pandemija teško pala i poremetila rad?

– Sasvim sigurno da nas je pandemija apsulutno izbacila iz kolosijeka i promijenila živote umjetnika širom svijeta iz temelja. Koncerti i javne aktivnosti, koji su fundament našeg djelovanja, djeluju kao davna prošlost ali u svakom slučaju smo kolektiv koji uvijek pokušava stvari, koje se odvijaju oko nas, gledati sa pozitivne točke. Pandemija nam je podarila slobodno vrijeme i neophodni mir kako bi se posvetili stvaranju i realizaciji nove muzike, te smo svakodnevno bivali u studiju gdje privodimo kraju naš novi studijski album. U svakodnevnoj smo komunikaciji s kolegama širom svijet i svi čvrsto vjerujemo da će ovoj situaciji ubrzo doći kraj te da ćemo se vratiti na naše omiljeno mjesto; pozornicu i druženjima s našom publikom. U svakom slučaju pandemija nas je naučila da ubuduće još više cijenimo naš posao i datu priliku za istim. 

Kako je Divanhana provodila vrijeme od ožujka?


Prvi nastup od ožujka: Divanhana u Mostaru 5. rujna od 21 sat na ljetnoj pozornici Centra za kulturu Mostar

– Kao što već rekoh većinu vremena smo provodili u studiju i finalizirajući kreativnosti koje smo ranije započeli. Ipak, vrijeme koje nam je poklonjeno sasvim sigurno sa sobom je donijelo i neke nove, pa ćemo sasvim sigurno iz ove 2020. izaći s jednim šarenim buketom ideja koje ćemo sasvim sigurno u skorijoj budućnosti da realiziramo i poklonimo našoj dragoj publici – raji. Jedan dio vremena smo proveli i radeći karantin obrade određenih pjesama sa naših ranijih albuma, započeli su se planovi za neke nove projekte. Sve u svemu nama umjetnicima nikada nije dosadno, to je sasvim sigurno.

 Jeste li i na koji način imali kontakt s publikom?

– Upravo preko pomenutih karantin izvedbi. Nekako smo većinom dobijali komentare da je ljudima upravo neophodan bio takav vid komunikacije, gdje smo pored svakodnevnih bombardovanja negativnih vijestima, barem plamičak pozitivnih vibracija mogli pustiti u svoje domove. Ljude sevdah veže, zbližava, oplemenjuje. Sretni smo što možemo u ovakvim vremenima biti barem mali poštari pozitivne energije koju raji nesebično darujemo.


Ovo će nam biti prvi nastup od mjeseca ožujka i mnogo smo sretni povodom istog. Raduje što u našoj zemlji postoje ozbiljni i odgovorni organizatori javnih okupljanja, oni koji poštuju zakon i trenutno sve epidemiološke preporuke struke

Nastup u Mostaru je prvi nakon početka pandemije. Iako će biti za ograničen broj posjetitelja, kakve su emocije?

– Da, to će nam biti prvi nastup od mjeseca ožujka i mnogo smo sretni povodom istog. Raduje što u našoj zemlji postoje ozbiljni i odgovorni organizatori javnih okupljanja, oni koji poštuju zakon i trenutno sve epidemiološke preporuke struke, jer svjedoci smo da masa njih svakodnevno krši zakon, sakuplja stotine i stotine ljudi na jednom mjestu, što naravno nosi sa sobom ozbiljne posljedice, kao recimo činjenicu da smo na crvenoj listi zemalja koje ne mogu uopće da na normalan način izađu van granica svoje zemlje. Sve to sa sobom nosi posljedice koje ugrožavaju ekonomiju, privredu, turizam, kulturu. Agenicija Primera iz Mostara je ispoštovala sve epidemiološke preporuke, organizirala čak i YouTube live stream za svu publiku koja zbog ograničenog broja mjesta neće biti u prilici da prisustvuje pomenutom koncertu, i smatramo da upravo to treba biti poruka kako se u današnje vrijeme treba ponašati i djelovati. To treba biti lice naše zemlje.

Promotori ste sevdaha u cijelom svijetu. Što mostarska publika može očekivati?

– Naš posljednji koncert u Mostaru bio je 2017. godine u okviru festivala Mostarsko ljeto, kada smo u predivnom ambijentu na platou ispod Starog mosta sa našom publikom dijelili zvjezdano nebo i note sevdaha. Do tada je prošlo 3 godine, našem kolektivu se pridružila nova vokalistica Šejla Grgić, u repetoaru je uvršteno mnogo novih pjesama, desilo se par izmjena u instrumentariju benda, tako da će publika 5. rujna sasvim sigurno moći čuti i vidjeti mnogo toga novog i drugačijeg od Divanhane. Radujemo se reakcijama. 

Neven Tunjić

Neizvjesnost oko prestanka pandemije je još uvijek prisutna. Da li u ovakvim okolnostima uopće možete praviti planove za budući period i na što se odnose – rad u studiju ili koncertne aktivnosti?

– Planovi za budućnost su uvijek neophodni jer bez toga jednostavno niste živi. Kao što rekoh naš kolektiv stvari gleda sa pozitivne tačke i pokušavamo i u ovim teškim vremenima da djelujemo i stvaramo. Očekuju nas koncerti u Sloveniji odmah nakon koncerta u Mostaru, a na jesen turneja u Austriji. Svi se nadamo realizaciji, ali naravno zdravlje svih nas je na prvom mjestu i ne smijemo biti pohlepni te niti u jednom momentu posao staviti ispred toga. Budimo odgovorni.

VEZANO

U Mostaru preminuo prvozaraženi iz Livna

urednik

Uhićen Ljubušak zbog pljačke zlatarne

urednik

TKO JE KRIV: Zašto je Mostar ‘svjetski prvak’ po broju zaraženih u odnosu na broj stanovnika?

urednik