DNEVNI

Dobrača: Provjeramo svaki markirani objekat, od jutros smo pronašli sedam tijela

Na teritoriji Antakye vršimo potragu u sektoru 33, gdje naši pripadnici svaki objekat koji je markiran provjeravaju da li ima živih osoba. Nažalost, do sada od ranih jutarnjih sati pronašli smo sedam tijela, koje smo izvukli iz ruševina – kazao je u izjavi za Fenu vođa tima Gorske službe spašavanje Općine Novi Grad Fahrudin Dobrača.

Dodao je da su tijela oslobodili, jer su obično priklještena i treba da se dođe do njih.

– Na kraju se pomjeramo na sljedeći objekat, tako da će ovo potrajati, radi se cijeli dan. Imamo sedam ekipa koje su mješovite, sastoje se od pripadnika Oružanih snaga BiH, GSS Novi Grad Sarajevo, kolege iz AFAD-a, IHH-a – kazao je Dobrača.

Naglasio je da ekipe idu na svaki alarm koji se javi da možda ima preživjelih kako bi provjerili.

– Nažalost, do sada nema preživjelih – kazao je Dobrača

Vodić potražnih pasa i pasa otkrivača ekspoloziva u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) Kenan Gluhović je u telefonskom razgovoru kazao Feni da su u Hatayu, u gradu Antakyi gdje je, kaže, stanje užasno.

– Prije par dana smo išli u centar grada. To je još gore nego u dijelu gde mi radimo. Radilo smo već nekoliko dana na jednoj zgradi od 13 spratova. Sedam spratova se srušilo. Tu je najviše mrtvih bilo. I sad se izvlači, i sad tu zgradu radimo, do kraja – kazao je Gluhović.

Dodao je da rade u tri, četiri smjene.

– Imamo noćne smjene, dnevne i imamo brze potrage za preživjelima – naveo je on, te dodao da psi koje su poveli mogu puno doprinijeti u potrazi za preživjelima.

Mada, kaže da je već deveti dan od kada se desio veliki zemljotres i uglavnom ispod ruševina pronalaze mrtve osobe.