BIH DNEVNI

Dodik i Košarac prijete da će blokirati vlast, a Schmidta gađati jajima

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Staša Košarac rekao je da će, ukoliko Christian Schmidt nastavi sa “provokacijama”, pozvati srpske predstavnike da se povuku iz rada u institucijama BiH.
– Sutra (utorak) sam u 10.00 časova u Istočnom Sarajevu zakazao sastanak sa srpskim predstavnicima na nivou Vijeća ministara i otvoreno ćemo razgovarati o ovoj mogućnosti. Smatram da je bespredmetno da i dalje budemo u zajedničkim institucijama ako se nastave napadi na Republiku Srpsku, njenog predsjednika i institucije, kao i sa kršenjem Ustava i Daytona – naglasio je Košarac.
On je naveo da Christiana Schmidta nema ni pravo ni legitimitet da bilo šta govori o Republici Srpskoj, o njenom rukovodstvu i institucijama.
– Uzurpator Scmidt konačno da shvati – neka prestane da nas provocira! Republika Srpska vas neće! Niste dobrodošli! Nećemo nasjesti na provokacije nedobronamjernog stranca, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik –  istakao je Košarac u objavi na Instagramu.
On je naveo da Republika Srpska ima legalne i legitimne institucije, demokratski kapacitet u odlučivanju i uvijek postupa u skladu sa Ustavom i Dajtonom sporazumom, te da građani Republike Srpske stoje uz predsjednika Republike Milorada Dodika i njegovu politiku u zaštiti Republike Srpske.
– Nikada nećemo pristati na to da nam mešetar Schmidt kroji pravila. S kojim pravom se on okomio na institucije Republike Srpske i njenu imovinu, koju žele da nam uzmu? S kojim pravom bi taj nesrećnik Schmidt da prekraja izbornu volju građana Republike Srpske?! Јedino što Schmidt uspijeva jeste da dodatno komplikuje i otežava odnose u BiH. Njegovo bahato, podlo i bezobrazno ponašanje mora prestati odmah! – poručio je Košarac.
Podsjetimo, Milorad Dodik nedavno je izjavio da je policiji izdao uputstva da ukoliko Christan Schmidt bude boravio na teritoriji Republike Srpske visoki predstavnik bude uhapšen i protjeran. Nakon oštrih reakcija ali i najave visokog predstavniak da će uskoro doći u Banjaluku, Dodik je promijenio ploču te rekao i kazao da će visokog predstavnika “gađati jajima”.
Predsjednik Republike Srpske Morad Dodik izjavio je da će visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, ako se pojavi u Republici Srpskoj, dočekati jajima.
-Oni se plaše toga da li ću ja okupiti pet hiljada ljudi da Šmita gađaju jajima kada se pojavi u Republici Srpskoj. Prošlo je vreme tenkova i pušaka, prošlo je vreme i paradajza, pa moramo jajima – rekao je Dodik na izbornoj skupštini Mladih Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je lider.
Istovremeno, predsjednik Narodne Skupštine RS-a Nenad Stevandić cinično je izjavio da će policija RS-a u stvari čuvati i braniti Visokog predstavnika Christiana Schmidta od ljutog naroda u Republici Srpskoj.
– Mislim da se Schmidt upecao na udicu iz RS i da smo mi pokazali političku superiornost, jer ćemo natjerati sve da analiziraju njegovo imenovanje i da svi budu upoznati s tim da on nije legalan. On će svojim pokušajima da uvede jednu vrstu nasilja dovesti do toga da ga policija neće izbacivati, njega će policija braniti od naroda. Tako da bi on trebalo da bude zahvalan policiji RS koja ima obavezu da svakoga brani i one koje narod voli i koje ne voli, a njega očigledno narod u RS ne voli-  rekao je Stevandić novinarima najavu visokog predstavnika da će doći u ovaj bh. entitet.
Po svemu sudeći, privođenje i protjerivanje Christiana Schmidta više nije opcija vlasti u RS-u.