DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Dodik mora ‘pomesti’ iz političkog života Stašu Košarca

PIŠE:J.S.

Slavljenik, kirurg Jusuf Šabanović je naprasno i potpuno prihvatljivo smaknut s pozicije šefa Klinike na Kliničkom centru u Sarajevu. Gotovo istodobno je i Nihad Fejzić smijenjen s pozicije dekana Veterinarskog fakulteta u glavnom gradu BiH.

Državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ogoljenu sramotu, Stašu Košarca mora nemilosrdno katapultirati iz ministarske fotelje i pomesti iz stranačkog života, Milorad Dodik. Osim što je obrukao državu, ‘Srpsku’ i SNSD Košarac drsko i bezočno laže kada se pravda da nije znao na koje mjesto ide i kakvo će društvance u  ponedjeljak navečer zadernečiti. 

Budalasta pravdanja

Samo budale bi mogle povjerovati da nije makar pretpostavljao da lokacija, restoran na Golf centru, podrazumijeva okupljanje kreme i pijančenje i morao je znati da je to strogo zabranjeno. Uostalom, mogao je ne ući u objekat i samo čestitati prijatelju rođendan i nestati. To bi bio vjerodostojan alibi, sve ovo su sada bljuvotine i neoprostivi cinizam.    

-Bio je uz moju obitelj kada je moja majka bila bolesna, kada mi je bio bolestan stric. Važno mi je bilo da mom prijatelju Jusufu osobno čestitam rođendan, jer neću, niti mogu zaboraviti profesionalnu i ljudsku potporu koju je pružio mojoj obitelji i kako u najtežim trenucima, tako i danas. Budući da sam se na ovom događaju zadržao kratko, policija mi osobno nije uručila prekršajni nalog. Stoga ću od nadležnih tijela zatražiti prekršajni nalog i platiti kaznu za nepoštivanje mjera. Prihvatajući kritike, još jednom se iskreno izvinjavam građanima zbog nepromišljenog postupka, naveo je Košarac koji vrlo umiješno prodaje svoju rakiju po cijeloj Sarajevsko-romanijskoj oblasti. 

Kazna od policije nije dovoljna, Dodik može oprati nanesenu ljagu samo brisanjem iz stranačke evidencije.

Neodgovornost, bahatost, primitivizam šokirali su manjinski, zdravi, dio našega društva. Sarajevska policija je munjevito i ubojito reagirala. Ministar Ismir Jusko je radio što mu i zakon nalaže i za što prima plaću, ali je ‘finu sarajevsku raju’ nazivao pravim imenom te poručio ‘da mu se zbog svega stomak okreće’.

Primitivni mentalitet

Snimci s rođendanskog “korona partyja” u Sarajevu otkrili su da je derneku prisustvovalo 16 osoba. Da stvar bude gora, oni koji nam svakodnevno drže lekcije glavni su akteri ovog, najblaže rečeno, skandala. Dernek je, naime, upriličen povodom rođendana poznatog liječnika.

Sudionici ‘korona zabave’, između ostalih, bili su i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac i dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić. Gdje prestaje logika, tu počinje Bosna, kažu mnogi. Fejzić je, naime, član Znanstvenog tijela za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom u Županiji  Sarajevo.

Bolje je i primjerenije kazati gdje prestaje logika tu nadiru primitivni bosanski mentalitet i mračna ‘pink kultura’. To smo davno uvezli, od te bolešćure obolila su naša pokoljenja i sada plaćamo danak tom morbidnom zlu. Koliki je primitivizam carovao te nedosanjane rođendanske dernačine dokazuje i retardirano i osiono snimanje vlastite gluposti.

Ima li korupcije?

Fotografije s ‘korona partyja’ na društvenim mrežama su objavili i brojni pjevači koji su bili prisutni na ovoj zabavi. Više se ni ne kriju. Među njima su i jadne legende bh. estrade Halid Bešlić, koji je snimao i promotivni spot pod sloganom ‘Ostani kući’, zatim, Hari Varešanović, Šerif  Konjević, Koke, te pjevačica Slađana Mandić.

A koga briga za pitanje otkuda kod jednog kirurga ‘prijatelji’ pjevači čiji basnoslovni večernji honorari dostižu vrtoglave cifre, otkuda državni ministar? Ima li tu korupcije, starih usluga i zasluga? Nije baš da je sve zamišljeno na lijepe oči.

Posebno je žalosno što smo sigurni da ogromne mase i sada veličaju svoje idole, oni su za njih ‘raja’ i ‘carevi’ dok su profesori, ostvareni liječnici, glumci, književnici, umirovljenici i sva druga manjinska pamet ‘papci’ koji pametuju i boje se običnog virusa pa stoga i zaslužuju da budu u kućnom pritovoru.

Jer, nema derneka bez Halida i Šerifa. Pa, jadni smo mi ako su oni naša krema, ali stvarnost je surova. U Sarajevu i Bosni više nema Gorana Bregovića, Zdravka Čolića, Željka Bebeka, Dražena Žerića, Loše, Marije Šestić, Gertrude Munitić, Miljenka Jergovića, za Ivana Lovrenovića, Josipa Mlakića, Safeta Zeca, Dinu Mustafića, Abdulaha Sidrana, Damira Marjanovića, Admira Glamočaka… malo tko zna. Ovakvih je fešta bilo na pretek u cijeloj zemlji. U kafiće je zavirivao i načelnik federalnog Kriznog stožera, nekako se izvukao. J. S.

VEZANO

Dodik se ne želi izjasniti o angažmanu OSBiH

urednik

KAKO JE DODIK I NAJAVIO: Nenad Nešić bio u MUP-u RS, izjavu će dati nadležnom tužiteljstvu

urednik

Dodik: Borell, čini se, nije upoznat sa sadržajem Daytonskog sporazuma

urednik