DNEVNI

DODIK “OTKRIO KARTE”: Želi u “paketu” riješiti svih 14 prioriteta EU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je Srpska donijela odgovoran zakon vezan za zaštiti svojih prava i prekinula praksu kojom se spekulacijama pokušava uspostaviti antiustavni sistem u BiH.

“Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda je definitivan do momenta dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu gdje će se definisati njegov način djelovanja. Dakle, što se tiče reakcija na sve to, čujemo one iz FBiH, imamo prijetnje i rokove od sedam dana. To je sve besmisleno, ludo i glupo. Razumijem da u FBiH imaju svoj stav, kao i stranci, ali oni moraju da shvate da mi ne moramo da ćutimo zbog njihove rogobatnosti“, kazao je Dodik.

Bošnjake je ponovo nazvao “muslimanima”.

“Muslimanima odgovara ovo što se sada dešava. Imate Ustavni sud, dva vidljiva člana iz SDA i troje stranaca koji po Sarajevu dogovaraju kako RS treba naškoditi. Svaljuju sve na priču o postupanju u skladu sa Ustavom. Kažu mora se poštovati Ustavni sud, da, normalan Ustavni sud se mora poštovati, ovakav ne mora!”

“Zakon je u RS ostvario značajno jedinstvo, vidljivo je bilo da neki prethodnih dana pokušavaju objasniti, nikada se vidljivije nije postavila pozicija PDP-a i Crnadka kada su na pozive telefona govorili iste stvari”, dodao je Dodik.

Također, Dodik se ponovo obrušio na visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“S druge strane, da ponovimo da je neki Schmidt rekao da ovo nije legalno. Čovjek koji nema nikakvu legitimnost da bude ovdje, on to da kaže. Jedino što je nelegalno je njegovo vršljanje po BiH. Njegove odluke se neće poštovati. RS traži da se radi po slovu Ustava, a ne po nametnutim rješenjima koje su oni izmišljali. Republika Srpska ne provodi plan secesije, ali RS će ako bude primorana da izađe iz BiH njihovim odlukama to i učiniti.”

“Naše donošenje zakona je reakcija na ono što je uradio Ustavni sud, a to je da eliminiše Srbe iz kvoruma odlučivanja. Simovića je izabrala NSRS da predstavlja interese RS; a on predstavlja Sarajevo. Ne slažem se sa gospodinom Kneževićem, on kao nešto brani RS, nije ni na jednoj odluci se nije mogla odbraniti ustavna pozicija RS, pa čak ni tu jednu odluku koja kaže da 9. januar nije Dan republike, a 1. mart jeste Dan BiH, a ne postoji nijedna odluka o tome. Zašto Knežević nije to odbranio? Ako misli da se nešto može odbraniti. Nema vidljivije stvari od te, pa ni to nije mogao. Nećemo birati sudije Ustavnog suda dok se ne donese zakon. Istog trenutka kada se donese mi ćemo pristupiti izboru sudija kako zakon bude nalagao“, kazao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će sutra u Konjicu biti održan sastanak sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i liderima “Trojke” (SDP, NiP i Naša stranka).

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da će sutrašnji razgovor sa partnerima biti posvećen pitanju 14 prioriteta, odnosno prijedlogu da svi prioriteti budu razmatrani integralno.

– Ovo nije uslovljavanje, ovo nije prijedlog koji favorizuje Republiku Srpsku i Srbe, ovo je prijedlog za sve. Mi ne vjerujemo sudijama koji dolaze iz SDA i stranim sudijama. Oni vjeruju i oni to brane, njima je dobro, sve što su mogli razgraditi od Republike Srpske, oni su uradili. E sad ne može više – poručio je Dodik.

On je podsjetio da se među 14 prioriteta nalazi i pitanje reforme Ustavnog suda BiH i odlaska stranih sudija.

– Ako hoćemo da rješavamo prioritete, hajde da sjednemo i rješavamo sve. Ako nešto nije dogovoreno, onda ništa nije dogovoreno. Ako jedno pitanje nije dogovoreno, onda ništa nije dogovoreno – poručio je Dodik.

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović rekla je danas da će na sutrašnjem sastanku sa partnerima na bh. niovu predložiti integralno bavljenje pitanjem 14 prioriteta, što uključuje i reformu Ustavnog suda BiH kako bi se konačno riješilo pitanje odlaska stranih sudija.

 Republika Srpska se stalno proglašava krivcem za izmišljene stvari. Sutra ćemo staviti prijedlog da se integralno bavimo pitanjem 14 prioriteta i da tome pristupimo na jedinstven način usvajanja kad se steknu uslovi – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da je došlo vrijeme da se “igra otvorenih karata” i da se konačno pokaže ko je u BiH za europski put.

Cvijanovićeva, koja je i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH, rekla je da će na jednoj od narednih sjednica Predsjedništva predložiti dva sporazuma iz Berlinskog procesa koja su nesporna kako bi mogla da budu usvojena, dok će pod vetom ostati sporazum o kretanju sa ličnim kartama.

Cvijanovićeva je istakla da su dva sporazuma kolateralna šteta jer je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović insistirao da se to zajedno tretira.

– Sva tri sporazuma su trenutno pod vetom i neće stupiti na snagu odluka Predsjedništva gdje sam je preglasana – rekla je ona.