BIH DNEVNI

DODIK PREKINUO BOJKOT Erdogan kaže da se osjeća kao kod kuće

“Drago mi je što sam ponovo došao u Sarajevo, osjećam se ovdje kao kod kuće. BiH ima posebno mjesto u srcima naših ljudi”, rekao je Erdogan na početku obraćanja nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH. Na sastanku je prisustvovao i Milorad Dodik, koji je na taj način prekinuo svojevrsni bojkot institucija BiH.

Kazao je da su teme razgovora bili odnosi u regionu te da su se sudionici sastanka složili da bi trebalo ubrzati neke stvari.

“Razmijenili smo mišljenja o dešavanju na Balkanu i složili se da bi trebalo ubrzati ekonomski razvoj”, rekao je.

Kazao je da Turska i BiH imaju cilj da povećaju ekonomsku razmjenu na milijardu eura i da je to veoma bitan cilj.

“Potvrdili smo našu podršku BiH u NATO te da je suverenitet BiH bitan. Nastavit ćemo raditi na očuvanju regionalne stabilnosti”, rekao je Erdogan.

Zahvalio se na gostoprimstvu i kazao da je učestalost sastanaka dvije zemlje “dokaz konkretnih vrijednosti naših odnosa”.

Osim toga, govorili su i o globalnim temama, kao što su dešavanja u Afganistanu.

“Bitno je šta talibani sada rade i šta će raditi u budućnosti, a ne šta su u prošlosti radili”, zaključio je Erdogan.

Nakon sastanka članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, medijima se obratio predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić.

On je na početku obraćanja rekao da se Erdogan do sada “pokazao kao veliki prijatelj BiH”.

Naveo je da su sa turskim predsjednikom imali vrlo korisne razgovore te da su razgovarali o infrastrukturnim projektima, investicijama, unutrašnjopolitičkim pitanjima i globalnim temama.

“Ukratko, potencirao bih neke stvari. Dogovor je da sljedeći trilateralni sastanak (BiH-Srbija-Turska) bude održan u BiH. To je nastavak jednog cijelog ciklusa takve vrste sastanka koji se pokazao korisnim i u smislu stabilizacije naših zemalja, ali i regije. To je bitno prvenstveno zbog velikih insfrastrukturnih projekata koji ne idu tako brzim tempom kao što smo očekivali, ali se ipak stvari odvijaju na način da se vidi neki pomak”, rekao je Komšić.

Naglasio je da su sa turskom delegacijom razovarali o šansi da trgovinska razmjena konačno dostigne jednu milijardu eura.

“Bilo je razgovora i o unutrašnjopolitičkoj situaciji i stanju u BiH, ali ne bih želio govoriti ko je šta rekao”, zaključio je Komšić.

Dodik je rekao da je uvijek poseban događaj kada dolazi veliki državnik poput turskog predsjednika.

Naveo je da ga je upoznao sa unutrašnjom situacijom u Bosni i Hercegovini.

“Mi negiramo da stranci mogu uvesti red u zemlji i održati ga, a to Afganistan najbolje i pokazuje. Rekao sam svoj stav da mi saradnji sa predsjednikom Erdoganom vjerujemo više nego nekim drugim propalim i nametnutim rješenjima”, rekao je Dodik.

Ističe uvjerenost da do dolaska novog visokog predstavnika u BiH ne bi ni došlo da je u to bila uključena Turska.

“Rekao sam da visoki predstavnik ovdje ne postoji. Ja svoj stav iznosim uvjeren da to predsjednik Erdogan razumije jer se pokazao kao čovjek koji saslušava sve nas”, rekao je Dodik.

Na kraju je zaključio spremnost da prihvati sve dobre prijedloge i usluge predsjednika Erdogana i da u tome ne vidi problem, ali da kod unutrašnjopolitičkih pitanja vjeruje samo u unutrašnji dogovor.

Džaferović je na početku kazao kako se slaže sa svim onim što su prije njega kazali Željko Komšić i sam Erdogan te je istakao kako su odnosi Bosne i Hercegovine i Turske “prijateljski i bratski odnosi”.

“Turska i predsjednik Erdogan su veliki prijatelj Bosni i Hercegovini”, kazao je te pojasnio kako Turska ne traži ništa od naše države te kako “smo zahvalni takvom prijatelju kakav je Erdogan svim građanima i cijeloj BiH”.

Istakao je kako su dosadašnji bilateralni odnosi i sastanci održani u prethodne tri godine bili na najvišem nivou.

“Republika Turska i predsjednik Erdogan su bitan faktor stabilnosti Zapadnog Balkana i to je vrlo važna činjenica i mi molimo Tursku i predsjednika da nastave sa stabilizirajućom politikom na Zapadnom Balkanu”, poručio je Džaferović.

Istakao je kako Turska ima brojne inicijative počev od trilateralnih sastanaka sa BiH i Hrvatskom te sa BiH i Srbijom te je otkrio kako se uskoro planira održati trilateralni sastanak predstavništva Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Bosna i Hercegovina je na svom NATO putu, euroatlantskom putu, ali u okviru toga jako je važna saradnja s našim prijateljima kakva je Turska, koja ima svoj evropski put, a podržava i put BiH”, kazao je.

Džaferović je pomenuo i neiskorištene mogućnosti koje nude pozitivni odnosi s Turskom počev od potpisivanja sporazuma u Ankari o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd koji je nazvao još jednim “stabilizirajućim projektom” na Balkanu.

“Ostalo je da parlament Turske ratificira taj sporazum i da se počne graditi autoput. Ja sam za to da se počne graditi na više mjesta i kad je u pitanju i sjeverna i južna konekcija”, kazao je te poručio: “Nisam u dilemi da će Turska Bosni i Hercegovini ponuditi uvjete koji su vrlo primamljivi”.

Istakao je i potpisani sporazum o slobodnoj trgovini između dvije države u maju 2019. godine kazavši kako je on ratificiran i da tu stoje neiskorištene pogodnosti.

“Turska je dala Bosni i Hercegovini najbolje uslove u odnosu na sve druge države svijeta. Moramo se organizovati da to iskoristimo”, poručio je.

Istakao je kako je našoj državi potreban mir, funkcionisanje institucija “kako bismo snažno išli naprijed”.

Turskom predsjedniku je poželio da se prijatno osjeća u BiH te kazao kako će nastaviti svoju saradnju.