DNEVNI

DODIK SE PREDOMISLIO: Ipak neće uhititi Schmidta

Čelnik bosanskohercegovačkih Srba Milorad Dodik povukao je ranije izrečenu prijetnju uhićenjem visokom predstavniku Christianu Schmidtu ako kroči u Republiku Srpsku, no u nedjelju mu je poručio da nije dobrodošao u taj entitet gdje se s njime nitko neće susresti, prenosi Hina.

Nakon Dodikovih prijetnji izrečenih ranije ovaj tjedan reagirali su američko Državno tajništvo (State Department), Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo ističući da bi uhićenje njemačkog političara na čelu međunarodne uprave u BiH na području Republike Srpske predstavljalo kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Sam Christian Schmidt poručio je da će sljedećeg tjedna posjetiti Republiku Srpsku te da ga Dodik u tome neće spriječiti.

U nedjelju je Dodik ponovio da ne priznaje Christiana Schmidta za visokog međunarodnog predstavnika budući da njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a kao što je to običaj s njegovim prethodnicima, no povukao je ranije prijetnje da će biti uhićen te deportiran ako stupi na teritorij Republike Srpske.

„Nitko od nas neće nikakvu silu primijeniti. To je više neko bildanje mišića koje će oni pokušati. Schmidt nije dobrodošao u Republiku Srpsku i njezine institucije i nije se ni s kim sastao otkad je došao“, istaknuo je Dodik.

Dodao je kako će policija spriječiti incident ne isključujući međutim “neugodnost” u slučaju da visoki predstavnik zaista dođe u taj entitet.

„Јednog dana ćemo ga istjerati“, poručio je Dodik i podsjetio kako je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku da ne prihvaća nijednu Schmidtovu odluku.