DNEVNI

Dodikov jamac stabilnosti i crni vrag oporbe

Član predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik sastao u petak a Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, a tom se prilikom razgovaralo o sankcijama, ekonomiji, visokom predstavniku BiH.

Dodika je prethodno primio ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, nakon čega je uslijedio niz sastanaka s nižerangiranim političarima te s predstavnicima ‘Gazproma’ u kontekstu isporuke ruskog plina BiH.

-Ovo je bio važan sastanak, pun razumijevanja u pogledu važnih tema koje su i ranije bile u našem fokusu, prije svega političkih, u smislu Daytonskog sporazuma i uloge Rusije, koja je njegov dio, rekao je Dodik nakon sastanka.

Uloga RS-a u sankcijama

Dodik je Putinu još jednom prenio stav da Christian Schmidt nema potvrdu Vijeća sigurnosti UN-a za mandat visokog predstavnika u BiH ali da pokušava, kako je rekao Dodik, donositi odluke i koristiti tzv. bonnske ovlasti, podsjeća Deutsche Welle (DW) i dodaje da se razgovaralo i o infrastrukturnim pitanjima, poput izgradnje plinovoda te dvije elektrane u okolini Banja Luke te Prijedora.

Dodik je upoznao Putina i sa sankcijama koje zapad uvodi u RS.

-To dodatno usložnjava situaciju. Izvijestio sam ga i da se održavaju izbori i pozvao me da u rujnu ponovo dođem i vidimo kako se provode projekti. To će biti prilika za nastavak razgovora, koji je bio pun razumijevanja, rekao je Dodik naglasivši da Rusija cijeni ulogu RS-a, koja nije dio sankcija Zapada.

-Mi smo svjesni da to ne bi ni na koji način ugrozilo Rusiju. Ali, radi se o načelu a načelo je jako bitno. Neki u BiH, koji žele uvesti sankcije Rusiji, ne vode računa o tome da je Rusija jamac Daytonskog sporazuma i da je potpuno besmisleno da netko jamcu svoga postojanja, uvodi neku vrstu sankcija, zaključio je Dodik.

Balansiranje oporbe

Jasno je, cijeni DW, da u BiH, zbog protivljenja predstavnika RS nema konsenzusa RS-a i FBiH po pitanju stava o sankcijama Rusiji.

No, oporba u RS-u već dugo nije na istom političkom kolosijeku s vladajućom koalicijom po tom pitanju obzirom da njeni predstavnici nisu prisustvovali posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS-a za vrijeme glasovanja o protivljenju uvođenja sankcija Rusiji.

Analitičari su i tada to vidjeli kao balansiranje oporbe, čiji dignitet zadnjih godina opada, napose zbog nejasnog stava koji zauzimaju u svezi ‘krupnih političkih pitanja’, koja u pravilu donose glasove na izborima.

Tako je čelnik SDS-a Mirko Šarović prije sastanka Dodika s Putinom poručio da bi se Dodik sastao i s crnim vragom ako bi mu to donijelo korist na izborima.

-Ako nam je prioritet EU i smirivanje tenzija u BiH i na prostoru Zapadnog Balkana, treba voditi računa o svemu, pa i o susretima koje se može protumačiti ovako ili onako, rekao je Šarović, navodeći da je upravo posebna sjednica Narodne skupštine RS-a imala za cilj osigurati Dodiku sastanak s Putinom.

DW podsjeća i da predstavnici oporbe iz RS-a nisu podržali ni sporazum u Bruxellesu pretprošle nedjelje, uz obrazloženje da se time krše ranije odluke Narodne skupštine RS-a, dok čelnik PDP-a Branislav Borenović ponavlja da je BiH uvela sankcije Rusiji.

Prema informacijama koje je ranije objavilo Europsko vijeće, BiH se uskladila s EU-om kada je riječ o sankcioniranju pojedinaca i kompanija iz Rusije.

Dva kraja štapa

U isto vrijeme dok se član Predsjedništva BiH iz RS-a sastajao s prvim čovjekom Ruske Federacije, predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) je na Globalnom Baku Forumu u Azerbejdžanu ustvrdio da je najveći poraz UN-a što nitko više od njih ne očekuje da zaustave agresiju na Ukrajinu.

I dok Dodik ne priznaje međunarodnu zajednicu u BiH, oličenu u visokom predstavniku, Džaferović poručuje da je međunarodna zajednica uspjela spriječiti prelijevanje rata iz Ukrajine u BiH. (DW)