BIH DNEVNI Politika

Dodikovo gušenje pobune – Ćosić ministar financija, Tegeltija ravnatelj UNO!

U zadnjih  nekoliko  dana  ponovno se ozbiljno zakuhalo između novih koalicijskih partnera na državnoj razini oko izbora novoga ravnatelja  Uprave  za  neizravno  oporezivanje. U SNSD  smatraju kako je nakon 20 godina šefovanja Upravom Bošnjaka Kemala Čauševića i Hrvata  Mire Džakule došlo vrijeme da u ravnateljsku fotelju zasjedne Srbin i to iz RS. Ako se poštuje  dosadašnja praksa nacionalnoga balansiranja onda je to i logičan i korektan stav pobjedničke  stranke iz Baja Luke. Međutim, iznenada se umiješao SDP čiji je čelnik Nermin Nikšića sve  glasniji da tu poziciju preuzme netko iz njegove stranke, vjerojatno pritisnut kritičarima iz  SDA koji provode neviđenu harangu da ‘osmorka’ naprosto sve poklanja Dodiku i Čoviću.

– Gotovo 20 godina je predstavnik iz FBiH i nikada nije bio Srbin. To je ono što smo dogovorili kada smo dogovorili principe vlasti. Javnost treba da zna da je u lipnju 2020. istekao mandat ravnatelju, tako da su se stekle pretpostavke da se provede natječaj  i da se izabere  Srbin iz Rs-a, poručio je  Zoran  Tegeltija, državni ministar financija i trezora. 

Odgovarajući na pitanje o stavovima Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a da će i oni tražiti ovo mjesto, Tegeltija je kazao da zna šta su dogovorili.

– Mi znamo šta smo u tom trenutku dogovorili. Zabrinjava činjenica da ono što mi dogovaramo na tim sastancima,  počnu da dolaze neka drugačija tumačenja svih ljudi koji su tu bili prisutni. Je li promjena stavova rezultat nekih unutarnjih njihovih odnosa? Možda je razlog i to što nije formirana vlast u FBiH ali na razini VM BiH ministri iz FBiH poštuju sve ono što smo međusobno dogovorili, tvrdokorno  upozorava  Tegeltija.

‘Nemoralna ponuda’

Zanimljivo je da visoki dužnosnik SNSD nije želio licitirati sa mogućim kandidatima SNSD za  atraktivnu dužnost ravnatelja UNO. U nekim medijima se dosta stidljivo i neuvjerljivo spominjalo baš ime Zorana Tegeltije. On jeste u međuvremenu izabran za državnoga  ministra financija i trezora, međutim Dnevni list doznaje od  izvora u Istočnome Sarajevu   političku pozadinu nagloga obrata. Naime, nakon kratkotrajnoga ali ozbiljnoga paljenja fitilja  pobune u gradskoj organizaciji SNSD zbog Dodikove potpore imenovanju Nenada Nešića za  ministra sigurnosti BiH, iskusni maher Milorad Dodik je posegnuo za političkom trgovinom. Ponudio je Ljubiši Ćosiću ‘nemoralnu ponudu’ u vidu fotelje državnoga ministra financija i trezora što mladi i ambiciozni gradonačelnik  koji je zaravnao utvrdu SDS i PDP na prilazu  Sarajevu naprosto nije mogao odbiti. Dodik je jednim potezom namirio i Ćosića i Tegeltiju kojega će gurati prema Upravi za neizravno oporezivanje. Ljubiša Ćosić je veoma utjecajan u  SNSD u Istočnome Sarajevu i pragmatični ‘lisac’ Dodik  je vrlo vještom trgovinom  ugušio pobunu u stranci. A, poklopilo se , vrijeme je da  Srbin  iz  Banja luke  preuzme ravnateljsku palicu nakon Bošnjaka i Hrvata.

SDP i SNSD

Iako će Ćosić podastirati floskule kako motiv pobune nije bila neka pozicija, te da su ‘progutali’ kontroverznoga  Nešića zbog viših  interesa RS i stranke, izvori iz njegovoga  okruženja tvrde kako je gradski SNSD u Istočnome Sarajevu osjetio podređenost i zapuštenost kod kadroviranja od strane vrha stranke. Osjetili su naravno i zgodu da testiraju svoju snagu i ucjene neukrotivoga stranačkoga šefa.

– Ovo nije naš bunt, mi ćemo uvijek slijediti politiku Dodika. Ne trgujemo funkcijama i ne pripadamo nekim strujama, ne tražimo funkcije, sipao je  providnu demagogiju  Ljubiša  Ćosić

Odlazećem  ravnatelju  uprave  za neizravno  oporezivanje  Miro Džakula je prvi puta  izabran na  dužnost  još  2012. godine.  Nakon što mu je  24. veljače 2016. istekao mandat  najavio je  kako se  više neće  kandidirati.

– Mislim kako se više neću prijaviti na natječaj za ravnatelja UNO, napisao je Džakula. Ipak, pogazio je svoju riječ pa je u lipnju 2016. ponovno izabran na ravnateljsku poziciju u UNO. Hoće li ga sada naslijediti Srbin iz RS-a? O tome će morati iskreno i argumentirao raspraviti ‘osmorka’ i SNSD, preciznije Nikšić i Dodik. Poznajući Dodikovu tvrdoglavost, ukoliko SDP ne odustane od svojih apetita moglo bi sijevati unutar nove državne vlasti. J. S.  

VEZANO

Zuhrić: Željko Komšić ne ide na Kosovo

urednik

Vulić: Predsjednica SIP-a je snaha kolega iz SDA

urednik

Europski parlament u utorak raspravlja o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku!

urednik