BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Dodiku, Izetbegoviću i Čoviću obećano: Ili dogovor ili sankcije!

Piše: V.S.Herceg

Dogovora oko reforme Izbornog zakona između dva ključna “igrača”, predsjednika SDA i HDZ BiH, Bakira Izebegovića i Dragana Čovića još nema ni na pomolu.

Čak suprotno – svakim danom tenzije su sve užarenije. Ni traga za optimizmom nema ni iz Republike Srpske, gdje predsjednik vladajućeg SNSD-a i ujedno član predsjedništva BiH Milorad Dodik, i dalje ustrajava na “prijenosu” nadležnosti s državne na entitetsku razinu.

Tzv. međunarodna diplomatska ofanziva iz listopada kao da je ishlapjela. Tada su bh. dužnosnike pokušali animirati za dogovor Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika u Uredu za Europu i Euroaziju, Angelina Eichhorst, direktorica za Zapadnu Europu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS), te Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan.

Međutim, iako se čini da je sve ostalo na “zabrinutošću” međunarodne zajednice i jedino jasno istaknutom prijetnjom sankcijama za Dodika, ipak to je samo privid.

Tenzije na vrhuncu, traže se saveznici

Trojka Izetbegović, Čović, Dodik više nego ikada traže saveznike u konačnom “obračunu” – najavi skorašnjeg dolaska međunarodnih dužnosnika i svojevrsnoj provjeri jesu li domaći lideri uradili zadanu domaću zadaću.

Dodik traži partnere u mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću ali i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, svjetskoj sili koja se spominje kao ključan igrač u destabilizaciji BiH, pa tako i utjecaju na cjelokupan Balkan.

Čović uvelike računa na pomoć hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, predsjednika “sestrinske stranke”, i činjenici da je Hrvatska članica EU-a.

Izetbegović je već obavio posjete turskom predsjedniku Redžepu Erdoganu te počeo izbornu kampanju po EU, zajedno s federalnim premijerom i pojedinim SDA ministrima posjećujući bošnjačku dijasporu, pozivajući ih na masovan izlazak na izbore, fotografirajući se s radikalnim islamistima, a svojim izjavama o nacionalnom identitetu ponovno i dodatno zatezati ionako napet konopac nikad lošijih odnosa sa HDZ-om BiH.

No, dok traje ovaj folklor čelnika nacionalnih stranaka i tri najodgovornija političara u BiH, dogovori su sve dalji, a kraj godine i konačan otkucaj ‘isteka roka’ za usuglašavanje o Izbornom zakonu sve bliži.

Upravo će to i biti vrijeme za njihove “darove” od međunarodne zajednice.

Vladajućoj trojci obećane sankcije

Naime, dok je jedino Milorad Dodik ima konkretnu najavu sankcija, a o ovoj temi se već ozbiljno raspravlja u institucijama EU-a i predsjednicima ostale dvije stranke iste su obećane i to – u rukavicama.

Naime, posjet međunarodnih diplomata Palmera i Eichhorst se uskoro očekuje i potpuno je izvjesno da i oni neće doći praznih ruku – predočit će i svoj prijedlog rješenja, ali i donijeti “darove”, ovisno o konačnom rezultatu dogovora vladajuće trojke.

Kako Dnevni list doznaje iz pouzdanih diplomatskih izvora, tijekom nedavnih susreta s međunarodnim dužnosnicima, sankcije su spominjane i prema Čoviću i prema Izetbegoviću. Kako tvrdi naš izvor, ukoliko ne bi došlo do dogovora, vrlo vjerojatno je da bi se ova trojka mogla suočiti s ozbiljnim mjerama, a tako i novom međunarodnom sramoćenju.

No, kada je riječ o mogućem prijedlogu rješenja za Izborni zakon, kako se doznaje, hrvatska strana bi ga teško mogla odbiti zbog značajnih uvažavanja njihovih stajališta. Upravo u ovoj činjenici se traži razlog sve agresivnijeg ponašanja lidera SDA.

Kako se čini, teško je očekivati dogovor domaće trojke u ovako kratkom vremenu i pod nikad snažnijim međunacionalnim, odnosno, među političkim tenzijama kada to godinama ne uspijevaju, te izgleda da se čeka međunarodni prijedlog rješenja koji se neće moći odbiti.