DNEVNI ZDRAVLJE

Dolazi vrijeme alergija: Kako se zaštititi i ublažiti simptome

Sezona alergije na polen uskoro dolazi, što znači da će mnogi izgledati kao da su prehlađeni.

Posjeta liječniku  je najbolja opcija, jer oni imaju jasan uvid u vaše zdravstveno stanje, ali ipak postoje načini koji će vam ublažiti simptome.

Izbjegavajte provoditi vrijeme na otvorenom

Iako se izbjegavanje boravka na otvorenom nakon zimskih dana čini kao nemoguća misija, osobe koje su alergične na polen bi trebale dva puta razmisliti prije nego što se odluče izaći iz doma.

Ipak, to ne znači da ne smijete izlaziti iz kuće, ali trudite se da ne izlazite između pet i deset sati ujutro kada je koncentracija polena najveća.

Tuširanje

Razmislite o tuširanju i pranju kose nakon boravka na otvorenom, jer polen može dospjeti na kosu, kožu i odjeću. Svakako presvucite i odjeću koju ste nosili, jer polen ostaje i na odjeći.

Prozori neka budu zatvoreni

Prozori vašeg doma neka budu zatvoreni tijekom dana, a prostorije obavezno izračite u večernjim satima.

Također, dok vozite, krovni prozor neka bude zatvoren, a prema želji ostavite ostale prozore otvorene kako bi zrak cirkulirao.

Kupajte kućne ljubimce

Kupanje kućnih ljubimaca može pomoći u ograničavanju alergena. Polen može dospjeti u njihovo krzno pa tako i u vaš dom.

Preporučuje se da u sezoni alergija, kupate vašeg ljubimca samo dva puta tjedno, jer previše kupanja može biti loše za njihovu kožu. Zbog toga se preporučuje korištenje vlažnih maramica za kućne ljubimce.

Nosite masku

Ako ipak radite na otvorenom onda nosite masku kako biste lakše filtrirali polen. Sunčane naočale sprečavaju ulazak polena u vaše oči, a možete koristiti i vazelin kojeg ćete namazati unutar nosnica kako bi se zaštitili od ulaska polena u dišne puteve.

VEZANO

Šest neobičnih znakova koji pokazuju da ste alergični na neku hranu

urednik