BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Dom naroda potvrdio kako su najveći gubitnici izbora narodi i žitelji

Piše: Dragan Bradvica

Opći izbori u Bosni i Hercegovini su okončani, više, manje jasni su i rezultati. Već se nazire kako će se dobar dio županijskih, entitetske i državne vlasti zadržati kakvi su bili i u proteklom mandatu.

Narodi i žitelji su izašli na izbore, jasno je tko su pobjednici i jedino što je pošteno da se pobjednicima da vlast. Ali već se nakon jučerašnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH može jasno kazati kako su najveći gubitnici ovih izbora upravo narodi i žitelji.

Naime, izaslanici HDZ-a BiH i SNSD-a nisu se niti pojavili na žurnoj sjednici na kojoj se trebalo raspravljati o ukidanju trošarina na naftne derivate i nultoj stopi PDV-a.

Iako je Zastupnički dom PS BiH ovu odluku donio još u ožujku do dan danas vladajući se trude na sve moguće načine opstruirati. ‘Proračunski domoljubi’ dakle nastavljaju sve po starom – ekonomskih tema nema, nitko ne priča o pomoći žiteljima, nitko ne priča o reformama, nikome obični čovjek nije u fokusu ali jeste uhljebljivanje ‘partijskih drugova’, rodbine i prijatelja. Ako se narodi i žitelji ponekada i krenu ‘komešati’ odmah se guraju teme iz prošlosti, o ratovima, o herojima i izdajnicima…

Čekaju li nas još četiri izgubljene godine? Političkim (kvazi)elitama milijuni i milijuni iz proračuna, žiteljima veći računi i pojačano siromaštvo.

Trošarine i PDV

Podsjećanja radi, na sjednici Doma naroda PS BiH izaslanici su trebali glasati za izmjene Zakona o trošarinama kojima se ukidaju trošarine na gorivo na razdoblje od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na još tri mjeseca.

O istim izmjenama zakona danas trebaju glasati zastupnici Zastupničkog doma, ali bez izglasavanja u Domu naroda ne mogu stupiti na snagu.

Izaslanici su na sjednici trebali su glasati i o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim se uvodi nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, a 22 posto na luksuz, uz zadržavanje stope od 17 posto na sve ostalo. Ovo bi važilo samo do kraja godine.

Prethodno je ovakve izmjene zakona usvojio Zastupnički dom što znači da je preostalo da to čini još samo Dom naroda.

Reakcije izaslanika

– Žurna sjednica Doma naroda PS BiH nije održana zbog nedostatka kvoruma. Sjednica nije održana, a nju je zakazao moj kolega Bakir Izetbegović. Nismo htjeli ranije o tome da razgovaramo o trošarinama i PDV-u da to ne bi bilo iskorišteno zbog predizborne kampanje. Zakazali smo sjednicu za današnji datum, par dana nakon izbora i mišljenja sam da je i to rano, kazao je Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

Istaknuo je da se radi o bespotrebnim kršenjima poslovnika.

– Parlamentarna skupština BiH je igra poštivanja poslovnika. Kad može žurna sjednica, kad redovna. Da je redovna, to zakazuje predsjedavajući. Ovdje se radi o bespotrebnim kršenjima poslovnika. Vidjet ćemo kako ćemo dalje. Konzultirati ću kolegij i je li dobro da sad nakon izbora donose zakone oni koji su u mandatu koji je okončan, kaže Špirić i dodaje da je SNSD samo htio da se radi u skladu s parlamentarnim procedurama.

Neovisni izaslanik Zlatko Miletić kazao je kako Špirić nije u pravu kada kaže da je preuranjeno za održavanje žurne sjednice i da je sve postizborna kampanja, kako bi se usvojili zakoni o trošarinama i PDV-u.

– Mislim da ne postoje prepreke da se danas ovi zakoni usvoje. I ne slažem se sa Špirićem da je ovo kao postizborna kampanja. Da su zaista željeli to uraditi mogli su to uraditi bez izgovora. Vrtimo se u začaranom krugu,  kazao je Miletić.

VEZANO

Nitko ne zna kako će se popuniti Dom naroda Federacije BiH

urednik

HDZ će imati većinu u hrvatskom, SDA u bošnjačkom, a SDP u srpskom i klubu Ostalih?

urednik