DNEVNI

DOM ZDRAVLJA KONJIC: Uposlenici prekinuli tromjesečni štrajk

Uposlenici Doma zdravlja Konjic su, nakon tromjesečnog štrajka zbog kašnjenja plaća i nezadovoljstva rukovodstvom, dobili novog direktora i prekinuli opći štrajk, u kojeg su stupili u studenom prošle godine, te su se vratili na svoja radna mjesta.

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic Amer Kerić za Klix kaže da je agoniju okončao Grad Konjic, koji je i utemeljitelj te zdravstvene ustanove, tako što je u četvrtak sazvao kolegij Gradskog vijeća na kojem je donesena odluka o razrješenju dužnosti dosadašnje direktorice Jasminke Brkan te o imenovanju dr. Džemala Hajdukaza v.d. direktora Doma zdravlja.

-On je odmah u petak pozvao štrajkački odbor na stastanak i njegov ekspoze nam se jako svidio. To je oni što smo, ustvari, i priželjkivali, čovjeka koji će razumjeti naše probleme i boriti se za poboljšanje stanja. Konačno smo vidjeli da imamo nekoga tko se neće samo žaliti na nisku tranšu Zavoda zdravstvenog osiguranja i ne prikazivati ostale izvore prihoda, već čovjeka koji će jasno dati do znanja koliko je novaca ušlo u kuću, kazao je za Klix.ba Kerić, koji smatra još važnijim to što je Hajduk voljan raditi projekte za poboljšanje materijalne situacije ustanove, a time i uposlenika.

Ne manje bitno je da će se to sve na kraju odraziti i na kvalitetniju uslugu korisnicima zdravstvene zaštite. Planom kojeg je predstavio Hajduk bi se zadovoljilo drugi zahtjev štrajkača a, prema dogovoru, čim prođe period  administrativnih generalija vezanih za preuzimanja funkcije, dogovoreno jeda se uradi analize i odredi kojim tempom će se sustići dvije zaostale plaće.

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic navo je i dajenovim principom rukovođenja Domom zdravlja Konjic Hajduk ujedno zajamčio svim zaposlenicima i korisnicima zdravstvenih usluga da se neće više dešavati problemi s kojim se godinama nose. Dodatno olakšanje je činjenica da je Gradska uprava Konjica ponudila daljnju pomoć u rukovođenju ustanove.