DNEVNI IZBOR UREDNIKA

DONOSIMO: Aferu Maline ‘prodala’ prevarena osoba iz lanca kriminalnoga klastera?

Piše: J. S.

Sarajevska čaršija bruji kako se afera oko nemoralne, nezakonite i bezbožne trampe respiratora vjerojatno nikada ne bi raskrinkala da strogo skrivanu ‘patriotsku’ pljačku Federacije nije sarajevskom portalu navodno ‘prodala’ jedna, za sada misteriozna, osoba koja je ‘izvisila’ kod raspodijele slasnog višemilijunskog plijena. Bahate poruke sugeriraju da Hodžići i Solak očigledno vjeruju da će sve završiti na ‘formiranju predmeta’ i pojeo vuk magarca.

Kako je objavljeno iz krugova bliskih ministru sigurnosti Fahrudinu Radončiću danas (ponedjeljak) bi se u SIPA-i trebao održati sastanak agenata, tužitelja, policajaca, obaviještajaca, sva svita osim sumnjivih aktera, na kojem bi se navodno trebali pročešljati „osnovi sumnje“ i razgranati pravac istrage oko sumnjive kupovine 100 respiratora za spas zaraženih ljudi u BiH od malog, ubojitog, koronavirusa.
Uhićenja nema, makar je bivši ravnatelj Uprave federalne policije Zlatko Miletić rigorozan u svom stajalištu da je policijske lisičine već trebalo nekome stavljati na uprljane ruke. Razjarena javnost želi vjerovati da je u ovom trenutku barem otklonjena dvojba oko nadležnosti i da će aferu istraživati Tužiteljstvo BiH.

Mogući scenariji

Bivši novinar, danas odvjetnik, Senad Pećanin smatra kako se radi o mogućem kriminalu međunarodnih razmjera pa je posve logično da predmet u svoje ruke uzmu državni tužitelji i SIPA. Federalni ministar unutarnji poslova Aljoša Čampara ukazuje na tri moguća scenarija oko raspetljavanja potencijalnog kriminalnog skandala s respiratorima.
Prema njegovom mišljenju nije isključeno, ali je malo vjerojatno, da je nabavka strojeva za potporu disanju obavljena u potpunosti sa zakonom i procedurama. U tom slučaju Fahrudin Solak, ravnatelj Uprave civilne zaštite i novinar, poljodjelac, Fikret Hodžić bi zaslužili ispriku za blaćenje i sve pohvale.
U drugoj opciji, po Čampari, sve je urađeno na krajnje kriminalni način uz grubo kršenje zakona i procedura i u tom slučaju bi akteri morali biti munjevito i najrigoroznije kažnjeni. Najsramotnije bi bilo zataškavanje bruke i kriminala i to bi, kako drži Aljoša Čampara, i definitivno značilo da u društvu i državi imamo ozbiljan problem.
Bezbroj ružnih primjera zataškavanja teških krađa, pljačke države, korupcije i likvidacija u daljnjoj i bližoj prošlosti nemilosrdno dokazuju da mi živimo strašnu društvenu anomaliju.
Bahate poruke vlasnika „Srebrene maline“, braće Hodžić koji se podrugljivo pitaju “čemu toliki gnjev i mržnja“, cinični pozivi Fahrudina Solaka i njegove pomoćnice institucijama da istraže proceduru kupovine respiratora, navode na utemeljene sumnje da bi afera “respiratori“ mogla skončati na frustrirajućem, toliko puta osvjedočenom, „formiranju predmeta“.
Federalni ministar policije Aljoša Čampara je svjesno ili nesvjesno javnosti uskratio odgovor na pitanje što će Federalna policija eventualno poduzeti u svojim istragama kako bi doprinijela ili spriječila da se kriminal prikrije i amnestira. Tim prije što ministar Čampara upadljivo istupa dijametralno agresivnije i jasnije od vrha svoje SDA koja šalje vrlo blijede poruke koje se ponekad doimaju kao zaštitničke u odnosu na pljačkaše.
U „ratnom profiterstvu“ bestidno su neizravno uprljani „Srebrenica“ i genocid koji se dogodio narodu iz te enklave, jer je posve razvidno da se netko želio sakriti i iza te strašne ljudske nevolje.
Zato čudi da se oko ‘uvlačenja’ imena i autoriteta Srebrenice uopće nisu oglasili poslovično bučni kada treba napadati hrvatske i srpske ‘nacionaliste’ Emir Suljagić i Ćamil Duraković, zaštitini znaci i svojevrsni simboli enklave.

Rasvjetliti aferu do kraja

Zanimljivo je, međutim, kako se u cijeloj ljudskoj bijedi i nemoralu oko bezočnog izdajničkog profiterstva uopće ne čačka o izvoru senzacionalne informacije i razlozima ogoljevanja misterije. Za svaku je pohvalu istraživačka profesionalnost kolega iz sarajevskog portala, ali ne treba biti naivan, nikakvog iskopavanja jezive ljudske pohlepe ne bi bilo bez ‘jude’ u klasteru koji je očevidno bio specijalno formiran za prekograničnu višemilijunsku operaciju.
Nagađa se da se radi o rodbinskom, zavičajnom pa i nekom unutarstranačkome klanu koji je, samo naizgled, zbog bizarnih razloga iznenađujuće i nepromišljeno popucao. Sarajevska čaršija već danima bruji kako je sramotu ‘prodala’, za sada još misteriozna, osoba koja je, navodno, izvisila kod raspodjele slasnog ‘patriotskog’ višemilijunskog plijena.
Tu tajnu, taj izvor, naravno, čuva sarajevski portal, a na istražiteljima je da iščeprkaju kanal koji vodi do ‘nulte’ figure u klasteru.
Ako SIPA, agenti i tužitelji ozbiljno i odgovorno zaoru u srž afere i ako se uspiju othrvati političkom pritisku osoba na položajima, mogli bi relativno lako rasvijetliti enigmu i eventualno privesti pravdi sve one koji su se možda ogriješili o zakone ove zemlje. Na koji način je i zašto odabrana ‘Srebrena malina’, tko je potpisao uplatu od 10,5 milijuna maraka i na čije račune, je li za to doista znala i odobrila ministrica financija Jelka Miličević, od koga su nabavljeni ventilatori po kojoj cijeni i napokon tko je i koliko zaradio na tobožnjoj pomoći bolesnim ljudima i državi?
To su samo neka pitanja koja čekaju odgovor. Policija i istražitelji već imaju masu vrlo pouzdanih svjedoka koji svakodnevno zapravo po medijima već svjedoče.

Iz greške u grešku

Đenan Salčin, ravnatelj Agencije za javne nabavke, možda i ključni stručni svjedok, upoozorava da je Zakon grubo prekršen kod kupovine respiratora, ali i kod odabira tvrtke “Sono Medical“ koja bi trebala provjeravati ispravnost kontroverznih strojeva.
Kaže da se u ovom slučaju morala provesti javna nabavka, jer Federalna uprava civilne zaštite nije mogla tek tako odabrati neku firmu.

– Tražit ćemo da se ovo sve obustavi, jer se mora provesti javna nabavka. Pogotovo što u BiH postoji još kompanija koje rade ovaj posao. Nitko ne zna tko je ovu izabrao i kako, i neka provedu javni postupak. Ovdje se ide iz greške u grešku – kaže Salčin.
-Sumnjam u funkcionalnost nabavljenih ventilatora, bolji su naši stari na KCUS! Kao da poredite Fiću i Golfa…, niko me nije pitao koje respiratore uzeti a najstručniji sam, poručio je profesor doktor Ismet Suljević, bivši šef klinike za anesteziju KCUS-a i profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu.
Podsjećamo, prema ugovoru između ‘Srebrene maline’ i Federalne uprave civilne zaštite, novac je avansno uplaćen i položen 3. travnja. No, mediji iz carstva mogula Fahrudina Radončića kopaju po tokovima novca i doznaju kako mu se zagubio trag i da on nije više evidentiran na računima i BiH nego je, navodno, odmah prebačen na račune u druge zemlje. Nadalje, došli su do uznemirujuće spoznaje da za sada nema potvrde niti da je uplaćen na račun firme iz Šangaja koja je isporučila aparate. Sumnja se da je novac uplaćen na više računa u nekoliko stranih zemalja koje su bile uključene u ovaj posao, što SIPA, također, provjerava.
U prilog tome govori i da se, kako neslužbeno saznaje Avaz, Fikret Hodžić prethodnih dana morao zadužiti za 1,1 milijun maraka kod jedne komercijalne banke u Sarajevu kako bi platio PDV?! Upravo je, navodno, s računa ove banke na račun Uprave za neizravno oporezivanje 30. travnja u jutarnjim satima uplaćeno 1.078.878,87 maraka.
Dan prije, ‘Srebrena malina’ priložila je i uplatnicu UNO-u BiH o uplaćenim carinskim obvezama kako bi respiratori mogli biti odvezeni na plato Federalne uprave civilne zaštite. No, da sve bude indikativnije, pravo je pitanje po Radončićevim novinarima, kako je Hodžić dobio ne samo kredit od 1,1 milijunn KM za uplatu PDV-a nego i kako je uopće na sve poslovne rezultate firme (400.000 KM prihoda) izabran da dobije ovaj višemilijunski posao.
Prema podacima kompanije LRC d.o.o. Sarajevo, kao najstarije i najveće bonitetne firme u BiH, koja posjeduje značajnu bazu podataka o svim registriranim bh. gospodarstvenicima, njihovim računima i doprinosima, ‘Srebrenoj malini’ je 21.veljače ove godine blokiran račun. Ali, samo tri kasnije, ‘malina’ je otvorila pet računa u tri banke.
Operacija je očigledno brižljivo planirana. Nitko ipak vjerojatno nije mogao pretpostaviti da bi tamo neki ‘idiot’ mogao poludjeti i raskrinkati partnere. Tko je taj ‘rastrojeni’ i navodno prevareni lik, ako su istinite glasine koje kruže po sarajevskome minderu, a posve imaju logičnoga temelja, zadaća je policije i istražitelja da dopru do možda i krunskog svjedoka. Osim ako neće ipak sve ostati na ‘formiranom predmetu’ od kojeg smo se toliko puta opekli.

VEZANO

Početkom tjedna nalaz vještačenja spornih respiratora?

urednik

Džaferović uvjeren da Novalića nema u kriminalu

urednik

SIPA lišila slobode jednu osobu zbog ratnih zločina

urednik