DNEVNI

Dopinška afera: Uhićeni liječnik otkrio da mu je pomagao trener iz Hrvatske

Njemački liječnik Mark Schmidt, idejni vođa međunarodnog programa krvnog dopingiranja, u razgovoru za televiziju ARD otkrio je još dvojicu pomagača, a među njima je i hrvatski atletski trener, tvrdi njemačka agencija DPA.

Liječnik iz Erfurta je u subotu na njemačkoj javnoj televiziji naveo, ali ne i imenovao, austrijskog trenera skijaškog trčanja i atletskoga trenera iz Hrvatske, kao one koji su sudjelovali u davanju krvnog dopinga svojim sportašima.

Schmidt je uhićen u ožujku 2019. godine, a nakon toga su uslijedile policijske racije diljem Njemačke i Austrije u okviru operacije Aderlass, među ostalim i na poprištu SP-a u nordijskim disciplinama, koje se održavali u austrijskom Seefeldu. Čak 23 sportaša su razotkrivena u toj aferi.

Taj kontroverzni liječnik sada u zatvoru čeka sudsku presudu za organizaciju krvni doping od 2011., a bio je momčadski liječnik biciklističkih ekipa Gerolstainer i Miram. Krvni doping je dostavljao susretima s trenerima i sportašima na benzinskim crpkama u Njemačkoj, ali je putovao i na Havaje i na ZOI u Pyeongchangu.

Kako nije mogao s vrećicama krvi u zrakoplov, ubrizgavao je krv sportašima u zračnoj luci u Frankfurtu, a ti sportaši su potom riskirali život s previše krvi u organizmu tijekom prekooceanskih letova.

VEZANO

Haile Gebrselassie: Zatvor za doping je način da sportaši shvate

urednik

WADA najavila revolucionarni test na doping

urednik