DNEVNI IZBOR UREDNIKA ZDRAVLJE

Dr. Zdenko Herceg na pragu revolucionarnog otkrića: Mapiranje rizika od raka dojke

Mjesec listopad globalno je posvećen borbi protiv raka dojke. Na tom tragu je i glavna agencija Svjetske zdravstvene organizacije za rak – Međunarodna agencija za istraživanje raka (International Agency for Research on Cancer – IARC) organizirala nekoliko predavanja uglednih svjetskih znanstvenika, među kojima je dr. sc. Zdenko Herceg, rođeni Ljubušak. On je prezentirao najnovija otkrića njegova laboratorija (novi biomarkeri za personaliziranu prevenciju raka dojke) i upozorio na zabrinjavajuće svjetske trendove i na znakove na koje treba obratiti pozornost.

Otkrivanje rizika od raka

Ključ uspjeha je u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ponovno je naglašeno. Dr. Zdenko Herceg održao je predavanje o predviđanju i riziku od raka dojke – kako znanstvenici IARC-a “čitaju kartu” skrivenu u krvi žene.

Naime, novom videu povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv raka dojke, dr. Zdenko Herceg, voditelj Odjela za epigenomiku i mehanizme u Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (IARC), objašnjava kako znanstvenici IARC-a identificiraju biomarkere u krvi žena kako bi točno predvidjeli njihov rizik od razvoja rak dojke te tako i preventivno djelovanje te blagovremeno liječenje.

Naime, koristeći najsuvremenije analitičke alate razvijene u IARC-u, znanstvenici mapiraju epigenom. Epigenom određuje kako naša tijela i stanice rade na temelju genetskog materijala koji naslijedimo od svojih roditelja, okolnostima s kojima se susrećemo u našem okruženju i našeg načina života.

U videu dr. Herceg opisuje kako istraživači IARC-a stvaraju ove karte-mape, kako su identificirali biomarkere povezane s rizikom od raka i kako bi to moglo promijeniti prevenciju raka i liječenje raka u budućnosti. Ovo bi moglo biti revolucionarno otkriće na području borbe protiv raka dojke.

No, jedna od zanimljivosti je i ta da je ovaj cijenjeni znanstvenkik, dr. Zdenko Herceg, brat premijera HNŽ-a dr.sc. Nevenka Hercega.

U BiH godišnje oboli 1.500 žena, a premine 500

Prema podatcima Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma godišnje se registrira oko 1,38 milijuna novoboljelih od raka dojke kao i više od 458.000 smrti čiji je osnovni uzrok rak dojke. U BiH se godišnje registrira oko 1.500 novooboljelih, a od posljedica ove bolesti premine oko 500 žena.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rak dojke je najčešći zloćudni tumor žena diljem svijeta, kako u razvijenim tako i zemljama u razvoju. U zemljama u razvoju zadnjih godina broj novooboljelih od raka dojke je u stalnom porastu.

Inače, rak dojke je najčešće sijelo raka kod žena, a iako rijtko, i muškarci mogu oboljeti od raka dojke. Najveći broj žena s dijagnosticiranim rakom dojke ima više od 50 godina, ali i mlađe žene mogu oboljeti od ovog sijela raka. Velika je mogućnost izliječenja ako se otkrije u ranom stadiju. Tumor veličine do jednog centimetra je u 98% slučajeva. Iz tih razloga od vitalnog je značenja da žene redovito pregledavaju grudi zbog bilo kojih promjena, preporučuju liječnici.

Što je točan uzrok nastanka raka dojke, još nije poznato pa je teško reći zašto jedna žena oboli a druga ne. Međutim zna se da sve počinje zbog oštećenja i mutacije DNA u stanici tkiva dojke, a to uzrokuje abnormalni (nekontrolirani) rast i razmnožavanje stanica dojke. Takve oštećene stanice dijele se puno brže od zdravih, nakupljaju se formirajući kvržicu, tumorsku masu. Posljedica toga je razvoj malignog tumora. (V.S.H.)