DNEVNI

DRAGAN ČOVIĆ: Brojevi u Klubu Bošnjaka ne bi trebali utjecati na sporazum sa ‘osmorkom’

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović obratio se nakon sastanka predsjedništva te stranke na kojem je odlučeno tko će biti mandatari na poziciji predsjednika Vlade FBiH i državnog Vijeća ministara BiH po prijedlogu te stranke. Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, odlučeno je da će buduća kandidatkinja za predsjednica FBiH biti Lidija Bradara, kao i da ta stranka želi da Borjana Krišto bude predsjedavajuća Vijeća ministara BiH. ‘Dogovorili smo određen pristup oko kadrova koji su aktuelni. Što se tiče predsjednice FBiH to je Lidija Bradara i Borjana Krišto na čelu Vijeća ministara BiH. Naša želja je da mandatara imamo do sljedećeg tjedna kako bismo ispunili očekivanje da prvi put u povijesti da imamo Vijeće ministara u cjelini u tijeku izborne godine i eventualno proračun. Vjerujem da će se sljedećeg tjedna završiti proces u vezi Doma naroda, i na osnovu toga ćemo doći u situaciju da predlažemo predsjednike, odnosno potpredsjednike FBiH, a iza toga slijedi proces mandatara. Želja nam je da u svim kantonima pravimo dogovore o vladama, tamo gdje možemo’, istakao je Čović.
Najavio je da će sastanak Glavnog odbora HDZ-a biti održan narednog tjedna. ‘HDZ će imati većinu koja će mu osigurati da jedini predlaže predsjednika FBiH. Realno je očekivati da na razini BIH imamo četiri predstavnika, s obzirom na to da će i 90tka imati jednog. Mislim da ćemo imati dovoljnu većinu, 46 ili 48 ukupno predstavnika u Domu naroda FBiH. Što se tiče Kluba Bošnjaka, brojevi ne bi trebali utjecati na bilo koji način na naš sporazum. Krug stranaka koji je potpisao sporazum će imati dominantnu većinu. Stalno se tu nešto mijenja, ja ne bih htio biti dio tih igara. Sporazum je na snazi i mi ćemo napraviti Federalnu vladu i Vijeća ministara’, najavio je Čović.
Komentirao je predsjednik HDZ-a i pitanje ograničenih ustavnih reformi u BiH. ‘Ustav bi se trebao mijenjati u PS BiH, ja bih bio sretan da mi imamo jedan moderan Ustav, ali nam je za to potrebna dvotrećinska većina. Mi smo se dogovorili da idemo u izmjene Ustava, u kojoj mjeri ćemo to moći vidjet ćemo, jer nam za takvo nešto treba da svi zajedno tako odlučimo jer je potrebna većina, pa onda imate i element dva entiteta. Malo je složeno, ali želimo ići u tom pravcu. Ono što je dio reformi jeste i taj dio, to sigurno ne treba raditi međunarodna zajednica’, istakao je Čović. Ponovno je istakao i da će prilikom imenovanja lica na funkcije biti jednako zastupljeni i dame i gospoda. ‘Imat ćemo potpuno osvježenje Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH. Mi ćemo sredinom narednog tjedna imati razgovore gdje bismo trebali to dogovoriti. Ako imate predsjedavajuću Vijeća ministara, onda se mijenja ritam odabira ministara, ali sam uvjeren da bez obzira na broj ministara, napravimo korektan dogovor predstavnika koji su se dogovorili da idu u vlast. Moja želja je da ćemo zadovoljiti potrebe svih područja, Stoca, Busovače, Kiseljaka. Ministar financija FBiH i zamjenik predsjednika Vlade FBiH će biti iz HDZ-a. Nastojat ćemo da naš utjecaj u Vladi FBiH bude izraženiji. Bilo bi nekorektno da špekuliram jer niti jedan razgovor nije vođen o tome. Predsjednik Doma naroda će biti Hrvat, a Dom naroda države je u rotaciji, vidjet ćemo. Želimo da vlast u potpunosti bude uspostavljena’, istakao je.
Kazao je da će partnerima predložiti da razgovori oko kadrovskih rješenja ne traju predugo i da već krajem narednog tjedna mogu reći da su se dogovorili.
Novinari su Čovića pitali o poziciji stranke HDZ 1990 kada je riječ o izaslanicima u Domu naroda PS BiH.
‘Pazite, što je tko kazao ne želim komentirati. Naš koncept zajedništva i djelovanja HNS-a ostat će osnova sve dok se ne riješi pitanje jednakosti hrvatskog naroda. HDZ 1990 već ima četiri izaslanika, dakle nemaju potrebe ucjenjivati bilo koga. Oni su se dogovorili sa POMAK-om da će biti koalicija, mi apsolutno nemamo s tim problem. Rekao sam da nemam problem s tim da peti predstavnik u Domu naroda bude Ilija Cvitanović. SDA i DF su glasali za HDZ 1990 da bi dobili taj mandat, ja se oko toga ne uzbuđujem. Idemo u miru formirati vlast’, istakao je Čović.
Nada se kako će problematika izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH biti završena u narednih šest mjeseci.