BIH DNEVNI

Droga sve jeftinija, hrana sve skuplja

Narkotici u BiH sve su dostupniji i jeftiniji. Dobna granica konzumenata sve je niža, a zlo narkomanije sve više prisutno. Pošast suvremenog doba sve više uzima primat, a alarmantan je podatak da je u BiH registriran ovisnik od kokaina star svega 12 godina.

Dok je za neke narkomanija tema o kojoj se nerado govori, za druge je unosan biznis. Narkotike u BiH koriste i dvanaestogodišnjaci. Jedan takav slučaj zabilježen je i u Banja Luci. Na Klinici za psihijatriju najmlađi ovisnik od kokaina ima samo 12 godina. Ništa novo, kaže psihologinja Sonja Stančić, uz opasku da je narkomanija među adolescentima odavno prisutna.

– Ovakav slučaj ukazuje na preveliku količinu novca i preveliku količinu dostupnosti, odnosno slobodnog vremena. Tražimo uzrok u samoj obitelji kako jedno dijete od 13 godina provodi vrijeme i može provoditi vrijeme da mu kokain bude dostupan na takav način da postane i ovisnik o njemu, kaže psihologinja Stančić. Da su tinejdžeri najčešće korisnici narkotika vrlo često se uvjeri i policija na terenu. Marihuanu se najviše konzumira, a slijede speed te kokain. I to na mjestima poput dječjih igrališta, izletišta, ali i klubova. Inače, konzumiranje narkotika postalo je uobičajen način ‘zabave’ vikendom, kada je u porastu uporaba svih stimulansa.

Inače, cijene hrane u BiH vrtoglavo rastu već duže vremena, a plaće, osim ste političar, ne prate ta poskupljenja. Potrošačka košara je oko tri tisuće maraka, tako da je preživjeti u BiH pravo čudo. Vlast se apsolutno ne zanima za prave probleme, i isključivo se brinu za vlastite financije. Ni oporba se ne razliku od vlasti u tom pitanju.

VEZANO

Oduzeto četiri kilograma marihuane

urednik

U Turskoj uhićen još jedan narkobos iz Hrvatske: ‘Uhvatili smo ga u luksuznom stanu’

urednik

Sedmero uhićenih zbog droge

urednik