DNEVNI IZBOR UREDNIKA Posao

DRŽAVNI HARAČ UNIŠTAVA GOSPODARSTVO I RADNIKE

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - Rudari sedam rudnika u FBiH koji posluju u sklopu koncerna Elektroprivreda BiH, i dalje protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu kako bi izrazili nezadovoljstvo predloženim Pravilnikom o plaćama i Pravilnikom o radnom učinku.(Foto FENA/Amer Kajmović)

Piše: Dragan Bradvica

Predstavnika Udruženja poslodavaca Federacije i tri sindikata iz realnog sektora upozorili suna negativniutjecaj najvećeg opterećenja cijene rada na povećanje plaća zaposlenih i negativni efekti povećanja cijena električne energije za gospodarstvu u smislu zatvaranja tvrtki i gašenja radnih mjesta.

Kako su poručili trenutna porezna politika vlasti samo može doprinijeti gašenju tvrtki i radnih mjesta. Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, jasno je kazao kako je Bosna i Hercegovina jedina zemlja na svijetu, uz izuzetak Mađarske, gdje radnici od onoga što zarade manji dio nose kući.

– Stope doprinosa i ostalih poreza na plaću su kod nas među najvećim na svijetu. Ovo je tema na koju mi upozoravamo godinama, spektakularno se najavljuju reforme ali od svega nismo dobili ništa. I ne samo to, nego se jedno po jedno opterećenje povećava, kaže Smailbegović.

Sve to koči mogućnosti povećavanja plaća, za koju su i poslodavci itekako zainteresirani. Dodaje kako su ranije poslodavci birali radnike, danas radnici biraju poslodavce i to smatra dobro, ali za značajnije povećanje plaća nužna je drugačija porezna politika. Ističe kako trenutno u FBiH ispod 20 tisuća radnika prima minimalnu plaću, dok su ostale plaće ipak veće.

Apel poslodavaca

Upitao je do kada će se vlasti samo se baviti javnim sektorom, a privatni i radnici iz tog sektora očito nisu zanimljivi i njima se ne bave. Čini mu se da Vlada kupuje vrijeme.

– Povećanja cijena električne energije kakve će donijeti posljedice vidjet ćemo. Gospodarstvo će teško to prebroditi, a osjetiti će sigurno i žitelji. Mi se nadamo da će Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH imati razumijevanja i da će dati neku realnu ponudu, predloženi model je prevara, iza toga se opet krije veliko povećanje cijena, naveo je Smailbegović.

Mladen Pandurević. direktor UPFBiH, kazao je da će mali obrti nestati, posebno obrti u manjim mjestima. Smatra da sve što u posljednje vrijeme plasiraju vladajući su spinovi za koje koriste i medije i preko kojih poručuju da će poskupljenja električne energije osjetiti samo, što nije točno. Naglašava kako se to uticati na smanjenje životnog standarda.

– Kada govorimo o plaćama mi smo zaključili pet kolektivnih ugovora, a nadam se uskoro još dva. Postigli smo dogovor sa Sindikatom, razgovorom se sve može. Svako miješanje treće strane odnosno Vlada se pokazalo štetno. Govoreći o konkretnim brojevima, kada poslodavac prema svom radniku uputi 1.500 maraka, radnik pruži ruku da uzme tih 1.500 maraka, ali u međuvremenu se pojavi vlada da od toga uzme 630 maraka. Što ostane radniku onda? Naš zahtjev je da stopa opterećenja ukupno na bruto bude 30 posto. Dakle, da kada radniku damo plaću od 1.500 maraka vlada može uzeti 500 maraka, ne više. Mi nemamo problem da se rastereti gospodarstvo i da ide na povećanje plaća, kaže Pandurević. Naveo je da su više od 85 posto gospodarskih subjekata u FBiH obrti ili male tvrtke kojima u ovakvim okolnostima prijeti nestajanje, posebno u manjim mjestima.

Stav sindikata

Predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić je kazala da su u proteklom razdoblju zaključeni kolektivni ugovori za sektore šumarstva i drvne industrije kroz koje se nastojalo doći do povećanja plaća u svim poduzećima.

– U ovim novim prilikama i uslijed najava povećanja cijena struje brinemo se šta će dalje biti. Ne vidimo interes vlasti da se ovo stanje promijeni,mišljenja je Ćatić.

O pitanjima opterećenja cijene rada i povećanja cijene električne energije govorila je i predsjednica Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala FBiHIlvanaSmajlović.

– Nije nikakav problem izračunati šta znači povećanje cijena električne energije od sto posto, kako najavljuju, za velike potrošače. Naša grana ima takvih tvrtki kao što je GIKIL, Soda, Solana… Stalno se borimo za povećanje najniže plaće, ali ovaj proces je nekako zakočen. Što tiče socijalnih partera, poslodavaca i sindikata, postoji dobra volja da se to pitanje riješi. Povećavanjem najniže plaće, povećavaju se sve plaće, tvrdi Smajlović.