DNEVNI

DVIJE OBITELJI U ŠOKU I NEVJERICI: Kako su ‘živu’ ženu ‘pokopali’ u Grudama? Mislio je da je mrtva, a onda dobio poziv ministra…

Tomislav Zorić zagrebački je odvjetnik koji je gotovo mjesec dana, dok ga sinoć nije nazvao hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš, vjerovao da je polovicom travnja u Grudama pokopana njegova tetka. A onda obrat: tetka mu nije umrla, nego je, zbog neobjašnjive zamjene identiteta u splitskoj bolnici, pokopana druga žena. Njegova je tetka živa, piše index.hr o nevjerovatno bizarnoj situaciji u kojoj su posmrtni ostaci mrtve žene završili u BiH.

“Ja sam tek sada izašao iz stanja šoka. Međutim, moj šok je sada pozitivan. Prvenstveno izražavam sućut obitelji preminule gospođe koja je pokopana na groblju u Hercegovini, u Grudama. Njima je teško, a meni je nakon neprospavane noći puno lakše, mogu čak osjećati sreću jer mi je tetka živa i zdrava. To  mi je javio ministar Beroš, bio je jako razočaran i bijesan, izrazio je duboku ispriku. Nisam ga znao otprije, nazvao me sinoć oko osam sati. Kad sam rekao da se događaju te stvari, da mi je jasno kakva je tu bila situacija i koliko je pacijenata starih i dementnih dolazilo u KBC Split, on je rekao da tu nema opravdanja. Doista. Budući da sam odvjetnik, jasno mi je što je odgovornost i odgovorna mora biti isključivo osoba koja ih je zamijenila na prijemu. Takve stvari su nevjerojatne”, govori Zorić.

Greška je tim nevjerojatnija što je prezime njegove tetke specifično, njemačko, a prezime druge žene, s kojom je zamijenjena, relativno uobičajeno. Tetka se zove Iva, pokojnica Mara.

“Moja tetka je bila u Domu u Dicmu u kojem je imala najbolju skrb. Čim je dobila temperaturu, poslali su je u splitsku bolnicu gdje je testirana i utvrđeno je da je negativna na covid. Rečeno je da ima upalu pluća i da je bolje. No, nekoliko dana kasnije stigla je informacija da je preminula. Organiziram sprovod jer tu sam u Zagrebu, ne mogu ni ja nikuda u tom periodu, sve do jučer. Poduzeli smo sve da se tijelo otpremi, vrlo je komplicirano kad je riječ o drugoj državi. Sve je obavljeno i eto”, kaže Zorić i informira kako je tetka bila smještena na pulmološkom odjelu splitskog KBC-a, piše index.hr.

Neće, kako veli, tražiti nikakvu satisfakciju od države. Njegova tetka živjela je u Zagrebu i bila je vitalna do prije dvije godine, kada ju je udario auto. Potom joj se zdravlje počelo pogoršavati, postala je dementna, pa je smještena u Dom. Iz Doma u Dicmu otpremljena je u splitsku bolnicu, dok je žena za koju je zamijenjena u bolnicu stigla iz Doma u Seget Vranjici. Jučer je Zorićeva tetka poslana u Dom u Seget Vranjici, gdje je osoblje odmah shvatilo da to nije njihova korisnica. Ona je pokopana u Grudama.

S druge strane, u drugoj obitelji, isto šok i nevjerica kod sugovornice indexa koja je nazivala splitsku bolnicu i dobivala informacije o zdravstvenom stanju svoje majke koja je od polovice travnja, zbog neobjašnjive zamjene identiteta, pokopana na groblju u Grudama, u Hercegovini.

Žena o kojoj se raspitivala i za koju je mislila da joj je majka liječena je na Križinama, u dijelu splitskog Kliničkog bolničkog centra namijenjenom oboljelima od covida-19. Njoj su jučer iz bolnice kazali da joj je majka negativna i da je otpuštaju s liječenja u Obiteljski dom za starije Florence u Seget Vranjici gdje mora biti u izolaciji. Tek je tamo osoblje shvatilo da žena koja im je dopremljena iz splitske bolnice nije majka naše sugovornice, nego osoba pod čijim je imenom njezina majka pokopana.

“Sinoć je došao doktor Meštrović i, mislim, načelnik trogirske policije Doljanin. Oni su nas iza osam uri obavijestili šta se desilo. Ne želimo davati velike izjave, još smo u šoku, velika bol i tuga, želimo samo ožalit svoju majku u miru. Tužni smo, u šoku, trebamo ovo preboljeti. Oni su nam rekli da će sve što prije organizirati, prebaciti majku u grobnicu”, govori pokojničina kćerka.

Majka joj je u Domu u Seget Vranjicu, nedaleko od obiteljske kuće, bila samo mjesec dana: “Dom je super, prekrasno osoblje, čisto, sređeno, ljubazni, srčani, sestra i ja nismo mogli čuvati majku kao što su je oni čuvali. Koliko znam, naša je majka jedina koja im je došla s covid simptomima, njihovi su djelatnici i štićenici već tri puta testirani i negativni su što znači da ni moja majka nije imala covid, jer bila je nepokretna, nitko joj nije mogao doći. Stoga, ni ona nije imala šanse dobiti covid”, priča naša sugovornica.

“Molim samo da naglasite kako osoblje doma Florence nema nikakve veze s ovim”, naglasila je na kraju kćerka osobe pokopane u Grudama.

VEZANO

DOBIO 500 PISAMA I FOTOGRAFIJA: Splitski ubojica u zatvoru prima bračne ponude

urednik

Zbog droge i oružja uhićen muškarac iz Gruda

urednik

Svadbeno slavlje u Grudama ‘kumovalo’ skoku broja zaraženih ali i strožijim mjerama

urednik