DNEVNI KOŠARKA

Džidić: Većinu igrača, kao i sebe, vidim i sljedeće sezone u Čapljini

Piše: Ersan Bijedić

U povratku među prvoligaše, košarkaši Čapljine su u drugom dijelu sezone uživali u vlastitim uspjesima gdje ih je u seriji od 7-2 prekinula pandemija korona virusa.

Čapljinci su bili na dobrom putu da osiguraju opstanak u ligi preko terena i sa ukupnim omjerom 9-11, a onda je vrlo brzo stigla i odluka da će prvenstvo biti zaključeno sa postojećim stanjem na ljestvici, što je za izabranike trenera Borisa Džidića značilo konačni plasman na 8. mjesto.

Ekipa je raspuštena 15. ožujka i otad su svi u klubu na čekanju, jednako kao i čitav svijet.

 – Momci su otišli kućama i većina njih trenira jer znaju ako naprave ovako veliku stanku kasnije risikiraju ozljede i ugovore. Klub mora čekati odluke civilne zaštite. Kad dođe trenutak da možemo u trening, mi ćemo i krenuti. Svi smo u stalnom kontaktu, ali se u ovom trenutku ne može puno uraditi, osim da čekamo, govori trener Boris Džidić.

 – U Hrvatskoj su već dozvolili rad u grupama od par igrača. Ali kod njih je trenutno bolje stanje. Neki su već počeli sa treningom i nadam se da bi moglo brzo i kod nas, naravno uz mjere predostrožnosti. To može biti za sedam dana, a može za mjesec, sve ovisi o tome kako bi se odvijala situacija kod nas, dodao je.

U normalnim okolnostima bi pripreme startale u drugoj polovici kolovoza.

 – Najgore bi bilo donijeti nešto ishitreno i pogoršati stanje. Mi ne bi voljeli da budemo ti koji su napravili neki problem. Nikad ne znaš i nema potrebe riskirati dok se situacija ne bude skroz smirila, upozorava Džidić.

Kad je u pitanju igrački kadar, Džidić se nada da će Čapljina imati sličnu ekipu kao u sezoni prinudno zaključenoj zbog korona virusa.

 – Neki igrači su imali opcije jednu plus jednu godinu. Zbog ove situacije će se o tome sigurno morati ponovno pričati, bit će drukčije tržište, cijene sigurno drukčije, tako da je to priča za budućnost. Osobno bih volio vidjeti solidan broj igrača tu i u sljedećoj sezoni, a i sebe vidim tu. Mislim da su ljudi zadovoljni našim radom, ali kad god krenem pričati toliko u budućnost, onda se sjetim gdje smo i što smo, podsjeća trener Čapljinaca.

Sljedeće sezone će liga biti proširena na 14 ekipa.

 – Moj prijedlog je zatvaranje lige u sljedećoj sezoni tako da nitko ne ispadne, jer bi se na taj način moglo pomoći klubovima oko financijskog dijela gdje ne bi morali ulaziti u rizična financijska ulaganja kad bi znali da ne ispadaju. Tako bi se mogla dati veća prilika domaćim momcima, a smanjiti broj stranaca. To je neko moje razmišljanje jer većina klubova ovisi o sponzorstvima, a očito je da privreda ide dole, dok nema nekih mjera pomoći prema profesionalnom sportu od vlasti kao što je npr. Hrvatska izdvojila 40 milijuna kuna za profesionalne klubove da se radna mjesta sačuvaju. Toga kod nas nažalost nema i volio bih kazati da sam optimističan, ali mi situacija koju pratim ne daje to za pravo, zaključio je Boris Džidić.

Šansa za mlade

Mladi igrači bi sljedeće sezone u “zatvorenom natjecanju” dobili više šanse.

 – Moglo bi se “izroditi” novih zanimljivih igrača koji u drugoj situaciji ne bi na sebe mogli skrenuti pozornost. To je jedan plus, a na nama u klubovima je da nađemo što više takvih momaka. Tržište će se sigurno poremetiti i bit će upitno i to koliko će moći ponuditi tim igračima.

Velika rupa u radu

Već gotovo dva mjeseca su košarkaši na režimu individualnog rada.

 – Primorani su individualno raditi, a do njih je koliko će uložiti u sebe. Ovo traje već skoro dva mjeseca, nezgodno je ako to potraje, a sezona sigurno neće početi do listopada. To je sedam mjeseci bez natjecateljskih utakmica što je velika rupa i to će se itekako osjetiti. Sve ovisi o tome koliko ćemo se kao cjelokupno društvo izboriti sa korona virusom i koliko ćemo biti pametni kako bi se život normalizirao u svakom smislu.

VEZANO

Trideset obitelji dobilo nove stanove u Čapljini (VIDEO)

urednik

Čapljina: “Duhanska” odlazi u povijest

urednik

Psihomodo Pop u petak nastupa u Čapljini

urednik