BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA Politika

Efendić i Hadžibajrić uzalud maštaju o premijerskoj fotelji

Dok Bakir Izetbegović i Denis Bećirović vode bespoštednu i iscrpljujuću kampanju za svakog glasača u utrci za bošnjačkog člana državnog Predsjedništva, ali i za izborni trijumf SDA, odnosno oporbenih stranaka okupljenih oko Trojke, pojedine sitne političke ribe u pozadini već prave postizborne kalkulacije i pucaju na atraktivne pozicije.

Čelnici SBiH-a i NES-a Semir Efendić i Ibrahim Hadžibajrić sebe vide niti manje niti više nego na čelu buduće sarajevske županijske Vlade.

Maštarije

Nekadašnja velika mlada nada i uzdanica SDA Efendić, aktualni načelnik općine Novi grad u Sarajevu i ne krije da ga zanima premijerska pozicija i masni županijski proračun, a ne nekakva dosadna zastupnička klupa.

I aktualni načelnik sarajevske općine Stari grad Hadžibajrić ima slične apetite. Zanimljivo je kako se oni žele dočepati prestižnog trona i slasnog kolača preko grbače drugih zaraćenih i objektivno znatno jačih stranaka, SDA i Trojke koju čine NiP, SDP i Naša stranka.

Naime, lideri SBiH-a i NES-a vide svoje stranke u poziciji ‘jezička na vagi’ u procjepu između SDA i Trojke i spremne su na ‘udaju’ za jednog od suprostavljenih tabora uz fakturu u vidu premijerske fotelje.

Na prvi pogled radi se o uistinu zanimljivoj postizbornoj vratolomiji, pa čak i realnoj, ako se odnosi analiziraju površno. Međutim, iako se u politici ništa sa sigurnošću ne može tvrditi jer su brojni primjeri političkog prostituiranja i šokantnih trgovina, čini se da Semir Efenedić i Ibrahim Hadžibajrić mogu samo maštati o uredu šefa županijske izvršne vlasti.

Kao prvo, treba upozoriti kako se SDA do sada nikada nije odrekla te atraktivne poluge, ako je na izborima bila ovjerena kao pobjednička stranka, dok vođa oporbe Elmedin Konaković nije u dobrim odnosima s Efendićem i Hadžibajrićem. Nisu im pretjerano naklonjeni niti Edin Forto i Nermin Nikšić, šefovi Naše stranke, odnosno SDP-a.

Namigivanje sa SDA

Treba podsjetiti kako Efendić i Hadžibajrić nisu podržali Bakira Izetbegovića, ali nisu posebno podmetnuli leđa niti za Denisa Bećirovića. Oni su dakle, klasični kalkulanti i politički trgovci. Protiv su Izetbegovića, a namiguju SDA za postizbornu trampu.

Dapače, Hadžibajrić je nedavno u jednom društvu sumnjičavo zavrtio glavom na konstataciju da bi Bećirović mogao i morao potući Izetbegovića, ali je istodobno i ustvrdio kako Konaković i njegov NiP ne stoje dobro u narodu te da sigurno očekuje njihov izborni debakl.

Nije više nikakva tajna, prepoznati su i još neki formalno oporbeni čelnici koji više rasturaju jedinstvo i snagu oporbe nego što podnose žrtvu za željenu zajedničku pobjedu i političku eutanaziju SDA i Izetbegovića.

Ranije izjave Fahrudina Radončića (predsjednik Stranke za bolju budućnost – SBB), jednog od najozbiljnijih političkih lidera unutar kolaciji da neće ‘voditi kampanju Bećiroviću’, bile su već i prije početka izborne kampanje jasan signal kako unutar oporbene koalicije nešto škripi.

Analitičari uviđaju da je u krugu oporbe do Bećirovićeve pobjede najviše stalo njegovom SDP-u, te koalicijskim partnerima, Našoj stranci – NS i Narodu i Pravdi – NiP.

Unutar te grupacije okupljene oko Denisa Bećirovića, postoji određena snaga među Narodnim Europskim Pokretom – NES i SBB-om, ali se u zadnje vrijeme sve agresivnije postavlja pitanje da li će sve karike unutar koalicije biti do kraja jedinstvene u podršci Bećiroviću. Određeni zajednički skupovi stranaka pokazali su da nema očekivane sinergije i superiornosti, što je javnost sasvim sigurno očekivala.

Što je realno?

S druge strane, Stranka demokratske akcije – SDA, koja je delegirala vlastitog predsjednika Bakira Izetbegovića kao predsjedničkog kandidata, neposredno prije kampanje, podcjenjivana je od strane grupacije okupljene oko Denisa Bećirovića.

Premazani Izetbegović i izvježbana stranačka aparatura i bez najubojitijeg mešetara Asima Sarajlića, vrlo ubojito razara jedinstvo oporbene rivalske skupine lukavu ubacujući crve sumnje, ali i slanjem nemoralnih ponuda za postizborno koaliranje.

Ipak, realno je da u sarajevskoj županiji niti SDA niti Trojka ili ‘četvorka’ (više čovjek ne zna gdje se udomio SBB), neće moći osvojiti minimalnu skupštinsku većinu od 18 mandata i sami sastaviti novu županijsku Vladu.

Hoće li Efendić ili Hadžibajrić uloviti u mutnom premijerku fotelju u ovom trenutku zvuči nestvarno. Ambicije ima i Edin Forto sadašnji premijer, dok gradonačelnica Sarajeva i nositeljica liste SDP-a za županijsku skupštinu Benjamina Karić ne namjerava preseljavati u drugi ured i ako bude izabrana u skupštinu svoj će mandate ustupiti drugom stranačkom kolegi. J. S.

VEZANO

Kardinal Puljić “u nevjerici” zbog osuda najavljene bleiburške mise

urednik

U Parlament BiH upućen zahtjev za smjenu Staše Košarca

urednik

Bačena bomba na trgovački market

urednik