DNEVNI EU

Eichorst navodi uvjete 3+1, ali Rutte ranije decidno tražio značajan napredak na svih 14 prioriteta

Piše: Dragan Bradvica

[email protected]

Izvršna direktorica za Europu u Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichorst boravila je u Bosni i Hercegovini gdje je razgovarala s brojnim dužnosnicima gdje je prezentirala što Europska unija očekuje on bh. vlasti. Vrlo je važno, kako naglašava, da BiH iskoristi zamah koji je ostvaren kako bi do ožujka ispunila uvjete za početak pregovora o članstvu u EU.

– Sjednica Europskog vijeća u ožujku je izuzetno važna za BiH. Nedavno je gospođa Ursula von der Layen bila u posjeti BiH, željela je vidjeti šta je urađeno kako bi mogla izvijestiti šefove država. Konkretno želimo da vidimo napredak po pitanju Frontexa, usvajanja zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, zakon o sukobu interesa i zakon o sudovima. To ja zovem 3+1 uvjetima. Moramo obaviti sve pripreme kako bismo imali adekvatan izborni proces. Kada su u pitanju izbori, potrebno je obaviti pripreme kako bi imali adekvatan izborni proces. Bila sam izravni sudionik pregovora oko izbornog zakona u Neumu. Svi vrlo dobro znaju što se treba uraditi u smislu unapređenja izbornog procesa, kazala je Eichorst. 

Minimizirati prijetnje

Objasnila je i zašto je Unija odlučila skratiti listu prioriteta koje BiH treba uraditi do ožujka.

– Moram reći da 14 ključnih prioriteta ostaje trajna kategorija koja će se morati provesti. U ovom danom trenutku sužena je lista na nekih osam. Mi generalno govorimo o razdoblju od pet tjedana. Budimo realni, šta može biti učinjeno u ovom kratkom razdoblju? Zato smo malo skratili listu. Budimo realni i radimo zajedno da ostvarimo ove rezultate, ustvrdila je. 

Dodala je da svi svjedočimo ruskoj agresiji na Ukrajini i da je u takvoj situaciji ‘potrebno imati saveznike’.

– BiH smatramo saveznikom koji je 100 posto usklađen s našom vanjskom politikom, istaknula je Eichorst.

Navodi kako je je prije povratka u Bruxelles otišla i u kamp Butmir i sastala se sa zapovjednikom EUFOR-a. Uz to, razgovarala je i sa zapovjednikom misije ALTEA. 

– Čestitam svima u okviru tih snaga na sjajnom poslu koji obavljaju. Zahvaljujući tome, oni imaju mogućnost za izradu dobrih sigurnosnih procjena. Mi se kao EU oslanjamo na procjenu EUFOR-a. Ja ne pokušavam minimizirati bilo kakvu prijetnju koja dolazi. Ali, takve prijetnje su glasnije u medijskom prostoru od onih koji rade svoj posao i ispunjavaju svoje zadatke. Dakle, za sada je u BiH sigurno i sigurno okruženje, nadam se da će tako i ostati, kazala je Eichorst.

Kaže da primjećuje posebnu energiju u radu MVP BiH, te da su svi angažirani na ispunjavanju zadaća.

– Bila je to kratka posjeta, ali vrlo produktivna. Sastala sam se i s Predsjedništvom i razgovarali smo o tome šta je naredni korak za BiH. Ovo je značajan trenutak i zamah, kao i prilika koja se ukazala. Prilika koja zahtjeva da svi budu angažirani na ispunjavanju zadaća. Ova energija i angažman je nešto što primjećujemo u radu MVP, posebno u njihovom angažmanu, poručuje. 

Dodaje kako njena posjeta ima primarni povod politički dijalog koji imaju sa šest partnera sa zapadnog Balkana. Stava je kako su razmatrali vrlo važne teme sa partnerima u cilju jačanja i intenziviranja dijaloga, prije svega u kontekstu zajedničke politike prema EU i same obrane. 

Vanjska i sigurnosna politika EU

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, koji je bio domaćin sastanka, naveo je da je razgovarano o usklađivanju s vanjskom i sigurnosnom politikom EU, ratu u Ukrajini, te o utjecaju Kine na ovu regiju.

Naglasio je da su se dotakli i situacije na Bliskom istoku, s posebnim fokusom na Izrael i Palestinu, te zemlje Perzijskog zaljeva.

Brkić je rekao da je pozitivno ocijenjeno potpuno svrstavanje BiH uz vanjsku i sigurnosnu politiku EU, na šta je aktuelno rukovodstvo Ministarstva vanjskih poslova BiH izuzetno ponosno.

VEZANO

Krišto i Eichhorst: Nastaviti raditi u konstruktivnom duhu

urednik

Eichhorst: Važno je da BiH iskoristi ostvareni zamah te do ožujka ispuni uvjete za početak pregovora

urednik

Angelina Eichhorst dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini

urednik